Virtuell rehab ska hjälpa tusentals svenskar med huvud- och nackskador

By on 19 juni, 2020

Nu lanseras medtech-bolaget Curest och deras lösning RecoVR, som både gör rehabilitering av huvud- och nackskador mer tillgänglig och höjer kvaliteten på behandlingen. Tekniken har utvecklats i nära samarbete med ledande experter från Danderyds sjukhus.

Tusentals svenskar dras med smärtsamma åkommor i huvud och nacke. Varje år görs över 30 000 anmälningar om whiplash-skador till försäkringsbolag och nackskador förekommer vid drygt hälften av alla anmälda trafikskador. Totalt beräknar smärtforskare att ungefär 45 procent av befolkningen lider av någon form av nackproblematik. Majoriteten av dessa människor är kvinnor.

Den här typen av skador och problem är ofta komplexa och tar sig många olika uttryck. För att minska smärtan och förbättra rörligheten krävs vanligen långvarig, individuell behandling med fysioterapeut. Nu lanseras en ny lösning, som ska göra rehabiliteringen lättare och bättre: RecoVR, ett träningsprogram i VR, som produceras av startup-bolaget Curest.

Med RecoVR genomför användaren övningar med hjälp av animerade instruktioner och får direkt feedback om huruvida övningarna utförts rätt och med vilka resultat. Resultatet från olika rörelsemönster visas direkt efter avslutad övning. Samtidigt får vårdgivaren statistik från systemet för att kontinuerligt utvärdera om övningarna genomförs på rätt sätt och leder till förväntat utfall.

– Fysioterapeuter har tidigare inte kunnat få objektiva och exakta data om effekten av övningarna de ordinerar. Med RecoVR får de statistik och kan studera utvecklingen i detalj för att kunna göra ännu bättre bedömningar, säger Emil Lilja, vd på Curest.

Det virtuella träningsprogrammet kan användas såväl i samband med behandlingar på klinikerna, som självständigt i hemmet. I och med att övningarna kan genomföras självständigt medför det också att fysioterapeuter kan behandla fler människor. Rehabilitering av huvud- och nackskador blir alltså både mer tillgänglig för fler genom ökad effektivitet, mindre beroende av geografi och lättare att följa upp med hjälp av data från systemet.

– Det är jättepositivt att våra metoder vidareutvecklas och det här är ett bra exempel på hur digitalisering av vården kan göra den bättre och mer tillgänglig. För personer med funktionsnedsättning efter whiplash-våld mot nacken kan RecoVR vara ett riktigt bra träningsredskap, säger Lisa Apelgren, legitimerad sjukgymnast vid Rehabiliteringsmedicinska Universitetskliniken på Danderyd sjukhus i Stockholm.

Om Curest
Curest grundades i Luleå 2020 och förenar hälsa och sjukvård med modern teknik. Bolaget är antagna till inkubatorprogrammet på Arctic Business, där de får stöd med såväl rådgivning som finansiering för att utveckla företaget och produkten RecoVR.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Curest

You must be logged in to post a comment Login