Vinnare av Jämställdhetspriset 2022

By on 15 december, 2023
Jämställdhetspriset 2022 tilldelades Charlotte Ollward i mitten med diplom, blommor och 10 000 kronor.
Bild: Örebro kommun

Örebro kommuns jämställdhetsdelegation delar årligen ut ett jämställdhetspris, för att uppmärksamma en verksamhet eller person som i sitt arbete bidragit till en varaktig jämställdhet mellan kvinnor, män, flickor och pojkar.

Jämställdhetspriset 2022 tilldelades Charlotte Ollward med diplom, blommor och 10 000 kronor.

– Vi är stolta över att få dela ut Jämställdhetspriset till Charlotte Ollward. Funkismello är ett uppskattat evenemang med ett välintegrerat jämställdhetsarbete och de jobbar aktivt med att alltid se människan först, oavsett kön, funktionsnedsättning eller bakgrund. Med sin sprudlande energi, glädje och självklara tro på alla människors lika värde är de en inspiration för oss alla, säger Maja Gullberg (S), ordförande i Jämställdhetsdelegationen.

Charlotte tog emot priset tillsammans med funkisgänget som representerades av Philip Jurland.

Från vänster: Christina Håkansson andre vice ordförande och Malin Welén ledamot i Jämställdhetsdelegationen, Charlotte Ollward, Maja Gullberg ordförande och Annika Tholster ledamot i Jämställdhetsdelegationen. Nedre rad: Philip Jurland.

– Att se människan precis för den som den är, det har alltid varit mitt motto. Att få det här priset är fantastiskt, jag är så glad över det. Och jag är så tacksam för Örebro kommun som verkligen prioriterar det här och som har skapat en tjänst så att jag kan göra det här med er i funkisgänget. För så här är det, jämställdhet, det finns ingen som är så bra på det som det här gänget! Ni bara är rakt upp och ner, och det är ärligt och det är filterlöst, och det är helt underbart. Att få göra det här, jag finner inga ord. Tack så jättejättemycket, säger Charlotte Ollward.

– Jämställdhet är någonting som vi alla i funkisgänget och framför allt vi som jobbar med det här verkligen tänker på otroligt mycket. Vi sätter verkligen det här främst av allt vi gör, i alla våra arrangemang, funkismello och allt som vi gör med Örebro kommun. Så det är verkligen fint att vi fått ta emot ett sådan här pris. Att ni lyfter upp det här, det värmer verkligen våra hjärtan, så från funkisgänget säger jag också tack så mycket, säger Philip Jurland.

Därefter fick Philip Jurland hela Kommunfullmäktige med sig genom att göra som de alltid brukar göra när de avslutar sina event.

– När vi avslutar våra event så brukar vi alltid säga de här fina orden: Vi är alla lika mycket värda. Och det måste vi ju avsluta detta med också. Det är ju ändå jämställdhetspriset, nu kör vi! På tre, 1… 2… 3… VI ÄR ALLA LIKA MYCKET VÄRDA!

Motivering

”Charlotte Ollward har arbetat med jämställdhet i flera år och det är numera en välintegrerad del av det mycket uppskattade och framgångsrika arbetet med Funkismellon, melodifestivalen för personer med funktionsnedsättning.

Arbetet baseras på en hög grad av delaktighet, inkludering och det grundläggande förhållningssättet ”att alltid se människan först” och göra det jämställt utifrån personens förmåga. Alltså funkisperspektivet; att göra olika, för att det ska bli lika och jämställt.

Charlotte och hennes kollegors arbete med detta förhållningssätt har skapat effekt och värde på jämställdhet inom Funkissommar och Funkismello genom att sudda ut könsrollerna, det vill säga vad som anses vara kvinnligt respektive manligt och stuprören som finns däremellan. Förhållningssättet inkluderar även icke-binära personer, som oftast är en grupp som exkluderas när man har ett ”man” och ”kvinna”-tänk. Förhållningssättet har i sin tur skapat en arena för ungdomarna, som blivit ambassadörer och förebilder i andra sammanhang med sitt tänk ”att alltid se människan först”.

Planen framåt är att fortsatt integrera förhållningssättet i allt arbete – att alltid inkludera och göra det lika för alla oavsett kön, funktionsnedsättning eller bakgrund.”

Nöje | Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro kommun

You must be logged in to post a comment Login