Viktigt att SHL-klubbarna tar ansvar för ekonomin visar ny rapport

By on 18 september, 2017

Den ekonomiska situationen för Svenska Hockeyligan (SHL) är kartlagd av revisions- och rådgivningsföretaget EY, i rapporten analyseras bland annat SHL-klubbarnas egna kapital och soliditet för säsongen 2016/17.

Bäst är Färjestad BK med både högst eget kapital och soliditet, rapporten visar också att flera klubbar inte har ett tillräckligt högt eget kapital för att klara licenskraven som blir tuffare framöver.

Rapporten Hur mår svensk elithockey? från EY analyserar årsredovisningar för SHL-klubbarna från de senaste fem åren. Syftet är att identifiera eventuella samband mellan klubbarnas ekonomiska förutsättningar och idrottsliga framgångar. Under 2016/2017 ökade omsättningen för de 14 SHL-klubbarna, men totalt sett går de sämre resultatmässigt. Den totala nettoomsättningen i SHL ökade med drygt 4 procent samtidigt som rörelseresultatet minskade med 24 procent. Det är närmare hälften av SHL-klubbarna som redovisar ett negativt rörelseresultat.

– Affärsmodellen i SHL är inte sund. Idag är det ett spel med hög insats, där du vinner allt eller förlorar allt. Nästan hälften av klubbarna går med förlust och det är en trend som ökar. När närmare hälften av en bransch går med förlust måste något göras, säger Mikael Bergsten, partner och auktoriserad redovisningskonsult på EY samt medförfattare till rapporten.

Rapporten sammanställer klubbarnas eget kapital, vilket speglar deras finansiella ställning eftersom det visar totala tillgångar minus totala skulder. Analysen visar Färjestad BK toppar sammanställning över det egna kapitalet. En fastighetsförsäljning under det senaste räkenskapsåret har gett Färjestad BK ett eget kapital på 108 miljoner kronor, vilket nästan är dubbelt så stort som tvåan Skellefteå AIK:s.

Det kommer ställas tuffare krav på klubbarnas ekonomi i allmänhet och det egna kapitalet i synnerhet. Samtliga klubbar ska från och med nästa år upprätta en koncernredovisning. Svenska Hockeyförbundet har också beslutat att höja kravet på klubbarnas egna kapital. Licensnämndens nya krav för eget kapital kommer att implementeras stegvis under en femårsperiod och kommer 2021/2022 vara tio miljoner kronor. Under 2016/2017 hade hälften av SHL-klubbarna ett eget kapital på minst tio miljoner kronor. De sju klubbar som klarar det framtida kravet baserat på förra säsongens redovisning är Färjestad BK, Skellefteå AIK, HV71, Leksands IF, Frölunda HC, Växjö Lakers och Brynäs IF.

– I takt med den ökade ersättningen från SHL, ökade lönekostnader, ökat negativt rörelseresultatet för ligan samt de nya licenskraven är det nu än mer viktigt att klubbarna tar ansvar för sina ekonomier och utvecklingen av svensk ishockey annars har vi en bransch i en kris, säger Carlos Esterling, partner och auktoriserad revisor på EY samt medförfattare till rapporten.

Sambandet mellan ekonomiska och sportsliga framgångar visar SM-finalisterna, HV71 och Brynäs IF har SHL-ligans högsta nettoomsättningar och motsvarande korrelation finns mellan deras placering och rörelseresultat.

Så mycket hade klubbarna i eget kapital på koncernnivå 2016/2017*
Färjestad BK 108,3 mkr
Skellefteå AIK 56,0 mkr
HV71 40,5 mkr
Leksands IF 25,8 mkr
Frölunda HC 25,5 mkr
Växjö Lakers 20,4 mkr
Brynäs IF 15,0 mkr
Djurgårdens IF 8,1 mkr
Luleå HF 7,8 mkr
Örebro HK 7,2 mkr
Karlskrona HK 5,9 mkr
Malmö Redhawks 5,8 mkr
Rögle BK 4,1 mkr
Linköping HC 3,8 mkr

*Avser koncernsiffror, förutom för Örebro HK, Karlskrona HK och Malmö Redhawks som inte upprättar koncernredovisning.

Sport | Hockey
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login