- Nattens händelser från polisen
- Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
- Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
- Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
- Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
- Främjande och förebyggande insatser för barn och unga
- Läkares etiska val i vardagen så hanteras svåra beslut i vården
- Mingel – *Makeriet* Fredag 20 December 2024
- Man från Karlskoga kammade hem miljonvinst på Lotto
- Opioider och överviktsoperation nya insikter om en oväntad utmaning
Vikten av att tanka svenskt
Vikten av att tanka svenskt – ny studie visar på fördelarna med att öka produktionen av förnybara drivmedel i Sverige.
Produktionen av förnybara drivmedel i Sverige behöver öka kraftfullt. Det medför dessutom en lång rad positiva effekter på andra samhällsmål som en stärkt krisberedskap, landsbygdsutveckling och regional tillväxt. Det visar en ny studie som har initierats av elva länsstyrelser och regioner i samverkan med BioDriv Öst. Studien har genomförts av RISE (Research Institutes of Sweden) och illustrerar i ett brett målperspektiv samhällseffekterna av olika omställningsalternativ för vägtransportsektorn till år 2030.
För att Sverige ska kunna möta den ökande efterfrågan på förnybara drivmedel på ett hållbart sätt och vara ett föregångsland inom området behöver tillverkningen av inhemskt producerade biodrivmedel öka, liksom produktionen av förnybar el och elfordonsbatterier. Idag är 85 procent av de förnybara drivmedlen i Sverige importerade eller har producerats med importerade råvaror.
Länsstyrelser och regioner har ett brett samhällsansvar som omfattar många frågor som kan relateras till förnybara drivmedel, exempelvis civilt försvar och krisberedskap, landsbygdsutveckling, regional tillväxt, de globala hållbarhetsmålen och invånarnas hälsa. Elva länsstyrelser och regioner runt om i Sverige har därför, via den storregionala samverkansorganisationen BioDriv Öst, gått samman och finansierat den vetenskapliga studien ”Perspektiv på svenska förnybara drivmedel – utvärdering utifrån miljökvalitets- och samhällsmål samt scenarier för inhemsk produktion till 2030”. Studien har genomförts av RISE, Research Institutes of Sweden, och syftet har varit att identifiera eventuella hävstångseffekter mellan olika miljö- och samhällsmål samt minska risken för målkonflikter. Det vetenskapliga underlaget har bland annat använts i länsstyrelsernas regeringsuppdrag om att ta fram regionala planer för infrastruktur för elfordon och förnybara drivmedel.
I studien utvärderas en bredd av inhemskt producerade förnybara drivmedel med avseende på elva olika miljö- och samhällsmål, exempelvis el, biogas, vätgas, etanol, HVO och RME inkluderas i analysen. Studien innehåller även flera scenarier som illustrerar olika samhällseffekter samt belyser hur nära målet om en fossiloberoende fordonsflotta till år 2030 det går att komma med hjälp av inhemskt producerade förnybara drivmedel. Att Sverige bör öka produktionen av förnybara drivmedel och bli en nettoexportör innebär dock inte att alla svenskproducerade förnybara drivmedel måste användas i Sverige. Var drivmedel används kommer på en fri marknad fortsatt att styras av var betalningsviljan är som högst.
– Inhemskt producerade biodrivmedel utgör en viktig faktor i en cirkulär och biobaserad ekonomi. I studien är det tydligt att Sverige, som är rikt på naturresurser, bör producera betydligt mer förnybara drivmedel än i dag och även öka möjligheterna till export. Att utgå från ett brett målperspektiv är dock av stor vikt eftersom vi måste säkerställa ett hållbart nyttjande av våra naturresurser och hantera de målkonflikter som uppstår mot bl.a. biologisk mångfald, säger Göran Enander, landshövding Uppsala län.
Ett av de viktigaste resultaten från studien är att skillnaderna mellan olika förnybara drivmedel är relativt små – så länge som produktionen sker i Sverige. Genom inhemsk produktion säkerställs ett bidrag till en lång rad olika miljö- och samhällsnyttor. Med produktion i Sverige ökar även möjligheterna vad gäller spårbarhet och kontroll över miljöpåverkan. Det viktiga är således inte vilket scenario och omställningsalternativ som väljs, utan att Sverige skyndar på omställningen till en mer fossilfri fordonsflotta och kraftfullt ökar användningen av flera olika inhemskt producerade förnybara drivmedel.
– Att tydliggöra synergieffekterna mellan närproducerade förnybara drivmedel och exempelvis livsmedelsstrategin samt målet om ett stärkt totalförsvar kommer att underlätta omställningsarbetet. Det är tydligt att vi kan öka kostnadseffektiviteten i våra insatser genom att bredda målperspektivet, säger Liselott Hagberg, landshövding Södermanlands län.
Regionalt
Örebronyheter
Related Posts
Latest News
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nu släpps resorna inför vintern
Missade du att boka favorithotellet inför årets julresa? För dem...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Ny analys av tågresandet runt jul den här dagen är populärast
Veckorna runt jul och nyår är en intensiv reseperiod i...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Män utanför arbetslivet särskilt utsatta för ensamhet
Personer som har svag ekonomi eller står utanför arbetslivet, känner...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
*Makeriet* 2024.12.21 Lördag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
Den 15 december var den sista dagen som den cirkulära...
- Posted december 21, 2024
- 0
-
Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
Klassikern Spöket på Canterville återuppstår som världsunik högteknologisk live-avatar på...
- Posted december 21, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login