Vi slår tillbaka mot kvinnohatet på Twitter

By on 31 maj, 2018
Exempel på hat som sprids på Twitter

Kvinnor över hela världen utsätts för trakasserier och kränkningar på sociala medier, nästan var tredje tillfrågad kvinna i Sverige har utsatts. Och fyra av tio av de tillfrågade kvinnorna som blivit utsatta i Sverige uppger att de fruktat för sin säkerhet på grund av näthatet, det visar den kartläggning av näthat världen över som Amnesty International presenterade under hösten.

Amnesty i Sverige presenterar nu initiativet Unfluencer som riktar ljuset mot de som kan förändra – och gör det med hatarnas egna metoder. En unfluencer är en ljusskygg påverkare som direkt, eller indirekt, bidragit till att sprida hot, hat eller desinformation genom digitala plattformar. Flera kända svenskar är trötta på klimatet på sociala medier och stödjer nu initiativet Unfluencer. Exempelvis står Alexandra Pascalidou, Gudrun Schyman, Mina Dennert och Rossana Dinamarca bakom Amnestys arbete.

Sedan jag klev in i offentligheten för 25 år sedan har jag kallats hora, slampa, slyna, blatteluder, flyktingfitta, judas, muslimslyna och en massa annat nedsättande med fokus på mitt kön och mitt ursprung. Sexism och rasism har normaliserats på nätet. Men hat, hot och hets är inte synonymt med yttrandefrihet. Det är brott. Varje människa ska kunna uttrycka sin åsikt, på nätet och verkliga livet, utan att behöva frukta för sitt liv och skrämmas till tystnad. Därför stöttar jag Amnestys kampanj Unfluencer. Det är vår plikt att stå upp för det fria ordet och stå emot hatet som förgiftar den demokratiska dialogen, säger Alexandra Pascalidou.

För att få ett bättre klimat på sociala medier vänder sig Amnesty mot en person som kan förändra det: Jack Dorsey, Twitters VD och grundare. Han har makt att stoppa näthatet – men enligt Amnesty går det för långsamt. Med hjälp av ett botnätverk* ska Amnesty påminna Jack Dorsey om vad han lovat. På www.amnesty.se/unfluencer kan vem som helst starta en bot och tillsammans med andra engagerade bilda ett nätverk av bottar som kommunicerar med Jack Dorsey och kräver förändring.

Dorsey låter sexism, rasism och extremism frodas fritt på nätet, trots att han fler gånger lovat att användarreglerna ska skrivas om och förbättras. Näthat kan eskalera snabbt. En trakasserande tweet kan bli till en flod av hat på bara några minuter, och kvinnor är särskilt utsatta. Det måste sociala medier-företag ta på allvar och göra något åt, säger Joanna Backman, projektledare för Unfluencer på Amnesty International svenska sektionen.

Unfluencer är inspirerad av Amnestys internationella Toxic Twitter-kampanj och uppmärksammar de som tar hatet till din feed. I Unfluencer lånar Amnesty metoder från hatarna – men vänder på steken för att istället använda metoderna för att skapa positiv förändring.

Alla kan vara med och stoppa näthatet
På www.amnesty.se/unfluencer kan alla med en enkel knapptryckning aktivera ett konto på Twitter. Men istället för att en människa styr kontot är det en bot som sköter twittrandet. Bottens första uppdrag är att söka upp sina syskonbottar som aktiverats av andra engagerade via Amnesty. De bildar sedan ett botnätverk som twittrar till Jack Dorsey. Tillsammans skickar bottarna budskap om de förändringar som krävs för att Twitter ska vara en säker plats för kvinnor – förändringar av policys och riktlinjer.

– Vi vet redan att kvinnohat och trakasserier är vanligt förekommande på sociala medier, men det vår kartläggning visar är hur oerhört allvarliga konsekvenserna blir för de kvinnor som utsätts. Sociala medier-företag har ett stort ansvar och måste börja ta de här problemen på allva. Kvinnor som använder deras plattformar ska kunna göra det utan att behöva vara rädda – därför är Unfluencer-arbetet så viktigt, säger Katarina Bergehed, sakkunnig kvinnors rättigheter på Amnesty International svenska sektionen.

* En bot är ett litet dataprogram som låtsas vara en människa, boten är förprogrammerad att utföra vissa enkla uppdrag enligt ett givet mönster.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login