Vi hjälps åt att minska vattenförbrukningen

By on 15 juni, 2023

Det finns gott om dricksvatten i Örebro, men när det är torrt och varmt gör många av med mer vatten än normalt, värmeböljan innebär alltså en högre belastning på produktionen och distributionen av dricksvatten.

– Vattenverk, tryckstegringsstationer och ledningsnätet går för högtryck, berättar Stefan Sjögren, enhetschef på Örebro kommuns vattenverk. – Om det fortsätter skulle det kunna leda till störningar när vi producerar vatten till örebroarna.

Hög vattenförbrukning kan också innebära att de som bor längst ut på en ledning märker av ett minskat vattentryck, när andra längs samma ledning förbrukar mycket vatten.

– Det finns gott om vatten till dricksvattenproduktionen i vårt stora vattenverk inne i Örebro stad, där vattnet kommer från Svartån och de sjöar som fyller på Svartån, säger Stefan Sjögren. – Även grundvattennivåerna vid våra mindre vattenverk på landsbygden är stabila. Men vi behöver hjälp av örebroarna för att inte överbelasta produktionen och distributionen av vårt gemensamma dricksvatten.

– Självklart hjälper även vi i Örebro kommun till, på de sätt vi kan, säger Peter Larsson, kommundirektör i Örebro kommun. – Varje verksamhet behöver fundera över om de kan ändra något för att minska sin vattenförbrukning. Jag vet att det finns gott om vatten i de sjöar och vattendrag som förser oss med vatten, men det är ändå viktigt att vi alla hjälps åt för att minska risken för störningar i produktionen av dricksvatten.

Du kan göra skillnad

– Dricksvatten är ett livsmedel som i första hand ska användas till mat, dryck och hygien, säger Stefan Sjögren. – Men vi kan alla göra mycket för att bidra till att vattenförbrukningen minskar, och här är några exempel:

  • Vattna inte gräsmattan med dricksvatten. Om du låter bli att vattna blir den brun, men den återhämtar sig snabbt när det regnat. En vattenspridare gör av med en dryg dagskonsumtion dricksvatten på bara 20 minuter.
    .
  • Om det regnar: Samla regnvatten i en tunna och använd till bevattning av krukor och grönsaksodlingar, i stället för att använda dricksvatten.
    .
  • Använd mindre vatten morgnar och kvällar, då förbrukningen är som högst. Har du möjlighet kan du duscha och köra tvätt- och diskmaskiner under dagtid.
    .
  • Ha en kanna vatten i kylskåpet i stället för att kranen står och rinner varje gång du vill dricka kallt vatten.
    .
  • Stäng av vattnet när du borstar tänderna, så att det inte står och rinner i onödan. När en familj på fyra personer stänger av vattnet under tiden som de borstar tänderna förbrukar de tillsammans hela 100 liter mindre vatten på en dag.
    .
  • Laga eller gör en felanmälan till fastighetsägaren om t.ex. en kran står och droppar. En rinnande toalettstol kan förbruka 1 000 liter dricksvatten per dygn och en droppande kran kan förbruka 55 liter dricksvatten per dygn.

Eget ansvar med egen brunn

Den som har egen brunn kan påverkas av att grundvattennivåerna är lägre än normalt i vissa områden. Om brunnen sinar ansvarar man själv för att säkra sin vattenförsörjning, genom att anlita en privat speditör för påfyllning av brunnen. Vi uppmanar till att hålla ett extra öga på vattennivåerna i brunnen och se över hur man använder sitt vatten.

Kommunen har ett antal betalstationer där man kan köpa och hämta dricksvatten vid behov. Mer information om betalstationer finns på orebro.se/betalstation.

Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro kommun

You must be logged in to post a comment Login