Varning för cykelfötter

By on 7 maj, 2018

Cykelolyckor där små barn fastnar med fötterna i ekrarna när de sitter på pakethållaren är en långt vanligare sommarskada än vad många tror, det kallas ”cykelfot” på sjukhusspråk och kan ha en lång läkningstid.

Djupa sår, fotledssprickor och frakturer. Det kan bli resultatet när ett barn skjutsas på pakethållaren och foten fastnar i hjulet. De är långt vanligare än vad man tror. Enligt NTF skadas ungefär 200 barn om året när de skjutsas, de flesta för att de får foten i kläm i cykelns ekrar.

Det är en otäck olycka. Barnets fot fastnar mellan ekrarna och böjs och slungas med hjulet, samtidigt som cykeln med kraft fortsätter framåt, säger Irene Isaksson-Hellman, trafiksäkerhetsexpert på If.

På Karolinska sjukhuset i Stockholm uppger man att cykelfötter är vanligast sen vår och sommar. De har totalt drygt 30 fall av barn som fått foten i hjulet varje säsong de senaste åren, förra året var det 34.

Det rör sig om kombinationsskador (huddefekter, krosskador och frakturer). Läkningen både ta lång tid och kompliceras av ytterligare hudnekroser, behov av hudtransplantationer med eller utan gipsbehandling.

För att undvika de här olyckorna rekommenderar vi alltid att man använder cykelsits på pakethållaren när man ska skjutsa sitt barn. De finns i två viktklasser, upp till 22 kilo. De är designade för att det ska vara i princip omöjligt att få in foten i hjulet, säger Irene Isaksson-Hellman.

När barnet blir tyngre än så, och inte kan cykla själv, då är det cykelvagn eller lådcykel som gäller, enligt Irene Isaksson-Hellman.

Enlig lagen får man visserligen skjutsa på cykel om den är avsedd för det och har en stabil och bra pakethållare samt skydd för ekrarna. Då måste den som skjutsar vara över femton år och barnet som skjutsas under tio år.

Men problemet är att de flesta cyklar inte är byggda för att skjutsa personer på pakethållaren, samt att de saknar just skydd för ekrarna, säger Irene Isaksson-Hellman.

På Sachsska barnsjukhusets barnakut i Stockholm ser man också ofta ”cykelfötter”, men där registreras skadan som en fotskada, i samma kategori som alla andra, och det går inte att få fram exakt statistik. Där har man även sett att skadan kan uppstå när barn cyklar själva, slinter med foten och fastnar.


Ifs råd om säkra barnsitsar:

  • Barnet kan sitta barnsits på cykeln från cirka 9 månaders ålder, regeln är att barnet ska kunna sitta själv.
  • Cykelsitsen ska vara godkänd, och märkt EN14322, ett bevis för att den uppfyller EU:s kvalitets och säkerhetskrav.
  • Cykeln ska ha skärm och ekerskydd så att barnet inte kan få in foten i hjulet
  • Sadeln ska ej ha fjädrar, barnet kan klämma fingrarna.
  • Låset på selen ska vara svårt att öppna för barnet, men enkelt för dig. Ryggen ska vara hög för att undvika nackskador.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login