- Linnea Didic utses till Årets Inspiratör för Världens Barn 2024
- Hållbarhetstema på Karolinska gymnasiet
- Måltidsvärdar på USÖ utbildar sig till biträden
- Från saga till hårdrock
- Öppet hus på Degerforsgymnasiet
- Skadad lind vid gamla kommunhuset i Hällefors
- Forskarnas upptäckt har potential att bromsa nästa pandemi
- ”Konditoriet” av Leia
- KIF Örebros tid i allsvenskan slut
- Rymdäventyr väntar skolorna i Örebro län i höst
Varmt inomhus i kyliga Norden energikrisen till trots
Elkrisen till trots verkar hushållen i Sverige och Norden mycket mindre benägna att sänka inomhustemperaturen jämfört med hushåll än i andra europeiska länder. Det framgår av nya data från tado°, som är ledande i Europa inom smart temperaturkontroll.
Europeisk energibrist, skenande priser och oro inför vinterns uppvärmningskostnader har varit på mångas läppar den senaste tiden.
Trots detta visar data från tado°s smarta termostater i svenska hushåll att svenskar, liksom våra grannar i Norge och Finland, i större utsträckning än de flesta andra länder lämnat termostaten på samma nivå som förra året.
I Danmark däremot har 74,9 procent av hushållen skruvat ner sina termostater jämfört med förra året. Den danska regeringen gick i början av vintern också ut med föreskrifter om en ”maxtemperatur” för skolor och offentliga verksamheter på 19 grader.
Även danska hushåll verkar ha tagit detta till sig och tado°s mätningar visar mycket riktigt att innetemperaturen i danska hem sänkts med ungefär en grad. I Sverige har råden varit mer svepande, och när det kommer till värme så har rekommendationerna för inomhustemperatur hållits oförändrade.
Svenska energibolag brukar hänvisa till att en sänkning av inomhustemperaturen med en grad leder till en besparing av värmeräkningen på ungefär fem procent. Med tanke på nuvarande prisläge innebär det en ovanligt hög summa, säger Henrik Svärd, försäljningschef på tado° i Sverige.
Utan rätt verktyg kan det vara komplicerat och tidsödande att ta mer detaljerad kontroll över sitt inomhusklimat och det innebär att många hushåll i stället låter allt puttra på som vanligt: ingen vill ju laborera för mycket med värmen fram och tillbaka eller riskera att frysa, fortsätter Henrik Svärd, försäljningschef på tado° i Sverige.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar en inomhustemperatur på runt 18 grader, men Tados mätningar visar att svenskarna håller en genomsnittlig inomhustemperatur på närmare 20,5 grader.
Det finns således ett visst utrymme att sänka inomhustemperaturen en aning utan att tumma på ett bekvämt och hälsosamt inomhusklimat.
– I ett europeiskt perspektiv står uppvärmning för närmare 80 procent av hushållens energianvändning och i kalla länder kan den siffran vara ännu högre, även om det självklart är beroende av vilken typ av uppvärmning man har i bostaden. Men oavsett hur du håller uppe inomhustemperaturen under vintern finns det besparingar att göra genom att uppgradera termostat och element till ett smart system, säger Henrik Svärd.
Sverige/Norden
Örebronyheter
Källa: tado°
Related Posts
Latest News
-
Linnea Didic utses till Årets Inspiratör för Världens Barn 2024
Dansläraren Linnea Didic från Ljusnarsbergs kommun har tilldelats utmärkelsen Årets...
- Posted november 5, 2024
- 0
-
Man misstänkt för häleri
Under eftermiddagen inleds förundersökning gällande häleri, efter att en man...
- Posted november 5, 2024
- 0
-
Hållbarhetstema på Karolinska gymnasiet
7–8 november har Naturvetenskapsprogrammet på Karolinska gymnasiet temadagar med fokus...
- Posted november 5, 2024
- 0
-
Påverkad bilist stoppad i Karlskoga
Polispatrull stoppade en bilist i centrala Karlskoga under eftermiddagen. Föraren,...
- Posted november 5, 2024
- 0
-
Måltidsvärdar på USÖ utbildar sig till biträden
Pilotprojekt i gång där måltidsvärdar på USÖ utbildar sig till...
- Posted november 5, 2024
- 0
-
Från saga till hårdrock
Från saga till hårdrock: Rosea Dans sätter unika dansverk på...
- Posted november 5, 2024
- 0
-
Öppet hus på Degerforsgymnasiet
Är det dags att välja gymnasieskola och är man nyfiken...
- Posted november 5, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login