Världsvattendagen 22 mars, tips och beredskap

By on 20 mars, 2023
Arkivbild

Den 22 mars varje år uppmärksammas Världsvattendagen över hela världen, för oss som bor i Sverige är det lätt att ta för givet att vi får rent, friskt vatten i kranen. Varje dag.

Man tar därför tillfället i akt och lyfter upp några saker att tänka på kring vår tillgång till vatten; tips för vardagen, krisberedskap samt vattenläckor.

På orebro.se/vattentips delar Örebro kommun med sig av tips på smått och gott att tänka på i vardagen. Som till exempel vad som får spolas ner i toaletten, hur matfett och olja efter matlagning ska tas om hand och varför det är viktigt att ta hand om regn- och smältvattnet på sin fastighet.

Varför inte passa på att skaffa en vattentunna till stupröret? Då kan man använda regnvatten till bevattning av krukor och grönsaksland i stället för dricksvatten nu när våren och sommaren närmar sig.

När man inte kan använda dricksvattnet

Det förekommer situationer när det inte går att använda dricksvatten från det kommunala vattenledningsnätet. Exempelvis vid långvariga strömavbrott, föroreningar i vattenledningarna eller en stor vattenläcka. Då behöver vattnet distribueras på ett annat sätt med hjälp av tankar. Det kallas för nödvatten.

– Människors liv och hälsa är prioriterat i första hand, vid en större nödvattensdistribution, berättar Jenny Johrin, verksamhetschef för Vatten och avlopp på Teknik- och serviceförvaltningen. – De som har störst behov får dricksvatten utkört till närliggande utskänkningsplats först. Det innebär att verksamheter inom vård och omsorg prioriteras, liksom grundskolor och förskolor samt centralkök/tillagningskök/mottagningskök.

Krisberedskap, förbered dig med vattendunkar

De allra flesta verksamheter, företag och privatpersoner behöver klara sig själva minst en vecka vid en dricksvattenkris, minst tre till fem liter vatten per person behövs varje dag. Därför är det viktigt att vara förberedd.

På orebro.se/vattentips finns information om hur man kan förbereda sig, tipsar Jenny Johrin, verksamhetschef för Vatten och avlopp på Teknik- och serviceförvaltningen. – Att se över vattenförsörjning och kokmöjligheter vid kris och investera i vattendunkar är en viktig beredskap för alla.

Beredskap dygnet runt, året om.

Varje år inträffar ett antal vattenläckor runt om i kommunen. Detta då det ibland uppstår rörbrott, frätskador och sprickor på ledningarna. Det kan bero på tjäle, förändrade grundvattennivåer eller olika markförhållanden. Man har ökat budgeten för att byta ut fler gamla och dåliga ledningar och därmed minska risken för vattenläckor, på orebro.se/smsvatten kan man kolla sitt nummer så man nås av Örebro kommuns sms-utskick vid vattenavstängningar.

– Oavsett när det inträffar en vattenläcka så har vi personal som åker ut och lagar den på en gång. Dygnet runt, året om, berättar Jenny Johrin, verksamhetschef för Vatten och avlopp på Teknik- och serviceförvaltningen. – Oavsett om det händer mitt i Kalle Anka på julafton, inför dansen runt midsommarstången eller vid tjugo minusgrader och snålblåst. Kollegorna som gör det jobbet vill vi lyfta upp lite extra på Världsvattendagen.

När man häller upp ett glas vatten, startar diskmaskinen eller tar en dusch på onsdag 22 mars, fira Världsvattendagen och njut av tillgången till rent och friskt dricksvatten. Varje dag!

Hälsa | Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro kommun

You must be logged in to post a comment Login