Världen | Ökat våld stryper tillgången till livsnödvändig sjukvård i Sydsudan

By on 28 augusti, 2016
En läkare som arbetar för Läkare Utan Gränser undersöker ett barn i Sydsudan. Foto: Jacob Kuehn / Läkare Utan Gränser

Läkare Utan gränser är djupt oroade över den fortgående bristen på tillgång till sjukvård och humanitär hjälp för tiotusentals människor som befinner sig på flykt över hela Sydsudan. De stridande parterna måste garantera befolkningen omedelbar tillgång till denna hjälp.

Medan Läkare Utan Gränser fortsätter att behandla 60 000 patienter varje månad har den bristande säkerheten lett till att tillgången till sjukvård drastiskt har försämrats för tiotusentals andra personer i stort behov av hjälp.

Under de senaste veckorna har striderna runt städerna Wau, Leer och i Equatoria-delstaterna påverkat möjligheten för tusentals människor att få tillgång till välbehövlig medicinsk och humanitär hjälp. För många innebär risken för våld och angrepp att de ofta är rädda att söka vård. Dessutom har det ökade våldet den senaste tiden lett till att flera hjälporganisationer minskar sin personal, eller evakuerar dem helt. Det begränsar ytterligare det stöd som finns att tillgå för befolkningen.

Två kliniker förstörda
Efter att ha arbetat i 35 år i Sydsudan (och tidigare södra Sudan) har Läkare Utan Gränser konstaterat en försämring av respekten för internationell och humanitär rätt och det skydd som den ger befolkningen, sjukvårdsinrättningar och friheten att arbeta humanitärt utan begränsningar. Två kliniker som Läkare Utan Gränser drivit i den nordöstra delen av landet förstördes i strider för fyra veckor sedan.

Med tanke på människors behov av sjukvård och humanitär hjälp måste alla parter i konflikten säkerställa den fria rörligheten för civila och tillträde för humanitära organisationer. För närvarande är tillgången till humanitär hjälp, inklusive sjukvård, mat, vatten och tak över huvudet, närmast obefintlig i några av de värst drabbade områdena.

Humanitära organisationer behöver tillträde
Tiotusentals människor på flykt i områdena kring städerna Wau, Leer och Equatoria-delstaterna lider till stor del i det tysta då Läkare Utan Gränser och andra humanitära organisationer inte har möjlighet att nå dem. Detta gör att situationen hos befolkningen förvärras ytterligare på grund av olika sjukdomar, bland annat malaria.

Läkare Utan Gränser kräver att de som är inblandade i striderna ger oss och andra humanitära organisationer tillträde så att vi kan göra en bedömning av de humanitära behoven, och hur man ska svara på dem på bästa sätt.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login