Världen | Hutlöst dyra läkemedel för resistenta hivpatienter

By on 24 juli, 2016
Två kvinnor som lever med hiv i Kongo-Kinshasa. De har inte råd att betala 5 dollar för sina läkemedel - som vissa vårdgivare kräver. Men för dem är medicinerna livsviktiga.
Foto: Peter Casaer.

Priset för nyutvecklade hivläkemedel är så högt att det hotar framstegen i kampen mot hiv. Det visar Läkare Utan Gränsers senaste rapport som kartlägger priset på hivläkemedel. Detta innebär ett stort hälsoproblem för patienter som har blivit resistenta mot äldre, billigare behandlingsformer.

På den internationella aidskonferensen i sydafrikanska Durban släpps idag rapporten ”Untangling the Web of Antiretroviral Price Reductions”. Enligt rapporten kostar den senaste hivbehandlingen minst 1 859 dollar per patient och år. I många medelinkomstländer är priset ännu högre.

Den senaste hivbehandlingen med nya läkemedel, så kallad tredje linjens behandling, består av en kombination av raltegravir, darunavir/ritonavir och etravirine. Denna medicinerings krävs när en patient har utvecklat resistens mot äldre hivläkemedel, den så kallade första linjens och andra linjens behandling.

Allt fler behöver behandlas med nya hivläkemedel
Resistens är ett växande problem inom hivvården. Patienterna kan inte ta första linjens hiv-behandling livet ut och behöver därför gå vidare till andra och slutligen tredje linjens behandling. Idag behöver redan dubbelt så många av Läkare Utan Gränsers hivpatienter andra linjens behandling än 2013.

Hivpatienter måste få tillgång till de nya medicinerna i det långa loppet. Annars kommer det inte finnas behandlingsalternativ för dem på sikt, säger Vivian Cox, medicinsk sakkunnig i Läkare Utan Gränsers hivprojekt i Eshowe i Sydafrika. – Vi måste ta hand om prisproblemet redan nu. Annars hamnar vi i samma situation som vi var i för över tio år sedan, nämligen att hivläkemedel är så dyra att miljontals människor inte har tillgång till dem.

Priser för äldre hivläkemedel sjunker
Prisrapporten visar också att de äldre hivläkemedlen blir allt billigare. I dag kostar första linjens hivbehandling som lägst 100 dollar per patient och år. Det betyder att priset har sjunkit med 26 procent sedan 2014. Andra linjens behandling kostar 286 dollar årligen för en patient. Det är 11 procent billigare jämfört med 2014.

Priserna för äldre preparat sjunker kontinuerligt eftersom det finns konkurrens på marknaden för dessa mediciner. Framför allt i Indien produceras generiska hivläkemedel.

Patent trissar upp priser
För de nyutvecklade läkemedlen fungerar inte denna mekanism. Patentskyddet gör att tillverkarna har monopol på de nya medicinerna.

När nya hivläkemedel har patentskydd fram till minst 2022 i Indien och andra länder med generisk läkemedelsindustri hotar det framtiden för hivvården, säger Helle Aagaard, policyrådgivare på Läkare Utan Gränsers Accesskampanj i Stockholm.

Läkare Utan Gränser köper 97 procent av hivläkemedlen från generiska lågprisproducenter i Indien. Tillgången till dessa lågprismediciner är avgörande för att kunna behandla över 200 000 patienter årligen. Och det är inte bara vi som behöver billiga läkemedel utan många länder som inte har råd att köpa mediciner till överpris, säger Helle Aagaard.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login