Världen | Demonisering eldar under våldsupptrappning i Israel-Palestina

By on 24 oktober, 2015

Ett förlorat hopp om fred. Det är orsaken till den senaste tidens turbulens i Jerusalem. Ylva Bergman talade med Jessica Montell, tidigare chef för människorättsorganisationen B’tselem och aktuell med en studie om effekten av arbetet med mänskliga rättigheter i konflikten.

Tyvärr får aggressiva budskap större genomslag än de om fred.

Är knivattackerna en ny våg av organiserade självmordsattacker?
De flesta attackerna har utförts av unga män, tonåringar, från östra Jerusalem. Våldet förefaller inte vara organiserat, men är påeldat av desperat förtvivlan över att saker inte går framåt. Om det är en tredje intifada är svårt att säga, men sociala medier spelar en eldar på roll.

Jerusalem är omringat av vägkontroller, vad borde den israeliska regeringen göra?
Vi kan inte fortsätta att bara hantera konflikten. Det finns en chans att bygga en bättre framtid, och det sker en massa aktiviteter för fredliga lösningar, manifestationer och så, men återigen, de når bara de redan övertygande. Tyvärr får aggressiva budskap störst genomslag. De mest högljudda protesterna kommer från extremhögern som säger att den israeliska regeringen inte gör tillräckligt, att man måste bruka mer våld.

Tror du det skulle bli fred om fler kvinnor var med i fredsprocessen?
Det är argumentet som förs fram i resolution 1325, som firar 15 år i år. Så kanske om 50 procent av förhandlarna var kvinnor att det blev förändring, om det blev en kritisk massa.

Hur tufft är det för fredsaktivisterna?
Det är inte lika svårt som under kriget mot Gaza sommaren 2014. I nuläget är det allra svårast att vara palestinier. De vågar inte tala på gatan för risken att utsättas för rasistiska mobbar. Men det är klart att vi som bor i Jerusalem, som har tonåringar som rör sig över staden, är oroliga och låter inte barnen åka buss till exempel.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login