- Våld är inte en privatsak
- Askersunds kommunfullmäktige på måndag den 25 november
- Ny vägledning för läkemedelsanvändning hos djur
- ”Att resa sig upp” av Leia
- Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
- Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln
- Länstrafikens dom mot den växande småorten
- Besvara enkät om det civila samhället
- Öppet hus på Pihlskolans gymnasium i Hällefors
- Lindesbergs kommunstyrelse sammanträder
Vårdförbundets övertidsblockad nu utökad
Den 20 maj klockan 16.00 utökades Vårdförbundets övertids-, mertids- och nyanställningsblockad till att även gälla i 29 kommuner. Nu omfattas ytterligare drygt 5000 medlemmar och berör främst elevhälsa och hemsjukvård.
Totalt omfattar Vårdförbundets blockad runt 68 000 region- och kommunanställda barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor.
– Vi gör det här för att rädda vården! Sjukvården är i kris och det finns stora risker för både patienter och medarbetare om det inte sker en förändring. Blockaden kan avbrytas så fort SKR möter oss i våra krav men de hävdar hela tiden att de saknar mandat. Nya siffror visar också att vi har ett väldigt starkt stöd hos allmänheten, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.
I december 2023 sade Vårdförbundet upp huvudöverenskommelsen med SKR. Den berör cirka 90 000 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor anställda inom region- och kommun samt kommunala företag på Sobonas avtalsområde. Sedan årsskiftet har förhandlingar pågått men parterna har inte nått en ny överenskommelse och står just nu långt ifrån varandra.
– Vi har fullt rimliga krav. Vi måste få igenom hållbara heltider med en stegvis arbetstidsförkortning för våra medlemmar. Våra yrken var tidigare friska men nu har vi höga sjukskrivningstal och brutala nedskärningar. Tar vi inte ansvar nu och stoppar utvecklingen kommer vi inte ha en fungerande sjukvård, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.
Den 11 april varslade därför Vårdförbundet om övertids-, mertids- och nyanställningsblockad för samtliga regioner och Ambulanssjukvården i Storstockholm Aktiebolag, Södersjukhuset AB, Danderyds sjukhus AB och Capio S:t Görans sjukhus AB. Blockaden trädde i kraft den 25 april och omfattar 63 000 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor.
Nu har blockaden utökats till att omfatta 29 kommuner och drygt 5000 medlemmar. Det innebär att både medlemmar och oorganiserade inom Vårdförbundets avtalsområde inte ska jobba övertid, mertid och ej heller att några nyanställningar kan genomföras. Arbetsgivarna har haft två veckor på sig att förbereda sig inför detta. Vårdförbundets yrkesgrupper inom kommunal verksamhet är främst sjuksköterskor inom hemsjukvård, sjuksköterskor på särskilda boenden och skolsköterskor.
Kommunerna är stora vårdarbetsgivare och även där finns stora brister. Drygt 500 personer (580) vårdas på sjukhus varje dag i onödan, personer som är utskrivningsklara men kan inte återvända hem eftersom kommunerna inte har tillräckligt med resurser och kompetens och framförallt för att det finns för få sjuksköterskor i den kommunala hälso- och sjukvården.
– Coronakommissionens slutsatser visar att sjuksköterskorna måste bli fler i den kommunala hälso- och sjukvården men ingenting har hänt. Det räcker inte med tomma ord, det måste till konkreta satsningar för våra yrkesgrupper också inom elevhälsan och hemsjukvården! Vi förhandlar också för dem gällande arbetstider och löner nu, det är allvar nu. Bollen har SKR som nu kan visa hur mycket ansvar de vill ta för framtidens hälso- och sjukvård, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.
Kommuner som omfattas av varslet:
Borlänge kommun, Borås kommun, Eskilstuna kommun, Falu kommun, Göteborgs kommun, Halmstads kommun, Helsingborgs kommun, Jönköpings kommun Kalmar kommun, Karlskrona kommun, Karlstads kommun, Kristianstads kommun, Linköpings kommun, Luleå kommun, Lunds kommun, Malmö kommun, Norrköpings kommun, Partille kommun Skellefteå kommun, Stockholms kommun, Sundsvalls kommun, Södertälje kommun, Trollhättans kommun, Umeå kommun, Uppsala kommun, Västerås kommun, Växjö kommun, Örebro kommun Östersunds kommun.
Faktabakgrund Vårdförbundets yrkande om förkortad arbetstid:
30 procent av Vårdförbundets medlemmar i kommuner och regioner och i kommunala företag arbetar deltid, hälften för att de inte orkar jobba heltid. De säger själva att en sänkt veckoarbetstid kan få dem att gå upp i tid. https://www.vardforbundet.se/engagemang-och-paverkan/hallbara-heltider/
Fyra av tio unga tror inte att de kommer jobba kvar i vården. De unga tycker i högre grad att arbetsbelastningen är för hög. Många unga medlemmar som blir snabbt utarbetade och går ned i deltid efter väldigt kort tid i yrket för att orka. https://www.vardforbundet.se/engagemang-och-paverkan/rapport-om-unga-i-varden/
Örebro/Örebro län
Örebronyheter
Källa: Vårdförbundet
Related Posts
Latest News
-
Våld är inte en privatsak
Mäns våld mot kvinnor är en brottslighet som ofta sker...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Nya öppettider för förskola och fritidshem
Från 1 januari 2025 kommer det att göras vissa ändringar...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Askersunds kommunfullmäktige på måndag den 25 november
På måndag den 25 november klockan 18.00, hålls årets sista...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Ny vägledning för läkemedelsanvändning hos djur
Nu under Antibiotikaveckan lanserar Länsstyrelsen Örebro län, en ny myndighetsgemensam...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Webbplatser med koppling till Black Friday majoriteten är inte säkra
IT-säkerhetsföretaget Check Point Software varnar för nätfiskeattacker under Black Friday....
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Alla elever får rätt till bemannade skolbibliotek
Elevers tillgång till skolbibliotek ser i dag mycket olika ut....
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Flest viltolyckor sker under vintern
Under den mörka årstiden sker flest viltolyckor med viltarter som...
- Posted november 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login