Varannan kvinna saknar kunskap om menscykeln

By on 29 juni, 2023

Kvinnor i Sverige mår, sover, tränar och äter som sämst under menstruationsfasen, men även andra faser i menscykeln påverkar hur de mår och vad de gör. Nära hälften önskar också att de visste mer om hur menscykeln fungerar för att kunna påverka sitt välmående.

Allt enligt en ny Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av Libresse.

I rapporten Own your cycle har Libresse låtit drygt 1000 menstruerande kvinnor i Sverige svara på frågor som rör deras välmående och beteende under menscykelns fyra faser: menstruationsfasen, follikulärfasen, ägglossningsfasen och lutealfasen. Resultatet visar att 47% önskar att de visste mer om cykeln för att kunna påverka sitt mående.

Det är under menstruationsfasen som flest, hela 80 procent upplever någon form av påverkan.

Exempelvis är sömnen som sämst under blödningsfasen: kvinnor uppskattar att de sover i genomsnitt 24 minuter kortare per natt under då jämfört med när de inte har mens. Mer än var femte sover inte så bra eller inte bra alls under denna fas. De främsta orsakerna till dålig sömn är mensvärk och oro över fläckar på pyjamas och lakan.

Kosten påverkas också negativt under menstruationsfasen. En tredjedel (30%) uppger att de inte äter så hälsosamt eller inte hälsosamt alls under mens. Hela 40 procent av alla kvinnor önskar också att de hade bättre kunskap om hur de kan optimera sina kostvanor under hela menstruationscykeln.

Avslutningsvis visar undersökningen att nästan sex av tio kvinnor ofta eller ibland avstår ifrån att träna på grund av hur de mår under tiden de blöder. Samtidigt önskar fyra av tio att de hade bättre kunskap om hur man kan träna för att optimera träningen under cykelns olika faser. Under ägglossningsfasen exempelvis, höjs östrogennivåerna vilket gör att man kan känna sig starkare och också få ut mer av träningen än under de andra faserna. Hela 69 procent av alla kvinnor känner dock inte till under vilken fas detta sker.

– Hormoner som östrogen, testosteron och progesteron kommer och går under hela menscykeln, vilket påverkar allt från kvinnans sexualdrift, energi, hunger – ja till och med vår kroppsstyrka. Den som vet vad hon kan förvänta sig inför och under cykelns olika faser har också betydligt större chanser att påverka sitt generella välmående, säger Oda Mustorp, Brand Manager på Libresse.

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa: Essity
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 22–28 november 2022.
Totalt intervjuades 1031 kvinnor i åldern 16–60 år som har mens. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.

You must be logged in to post a comment Login