Varannan vuxen har sömnbesvär

By on 14 november, 2024
Genrebild

Majoriteten av vuxna svenskar uppger en god eller mycket god hälsa men samtidigt uppger en hög andel sömnsvårigheter, ängslan, oro eller ångest, enligt Nationella folkhälsoenkäten 2024. Nu publiceras resultaten.

Nationella folkhälsoenkäten följer utvecklingen av hälsan och dess förutsättningar i den vuxna befolkningen 16 år och äldre, i syfte att stödja arbetet för en god och jämlik hälsa.

Resultaten för 2024 visar bland annat att:

  • Andelen av de vuxna som skattar sin allmänna hälsa som god eller mycket god är nästan 7 av 10 (68 procent), och drygt 8 av 10 (84 procent) uppger ett gott eller mycket gott psykiskt välbefinnande.
  • Nära hälften (45 procent) har sömnbesvär och en ungefär lika stor andel (44 procent) har besvär av ängslan, oro eller ångest. Merparten av de som anger detta bedömer dock sina besvär som lättare.

— Psykisk ohälsa är en av våra stora folkhälsoutmaningar och vi har sett över tid att det är ett problem som ökar. Samtidigt ska man komma ihåg att i enkäten uppger flertalet lätta besvär, vilket kan handla om vanliga känslor av oro som alla har då och då. Det är ändå viktigt att få en bild av problemet för att kunna sätta in rätt insatser, säger Hillevi Busch, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Nationella folkhälsoenkäten 2024 visar också att nästan 1 av 5 vuxna (18 procent) har obesitas, även kallat fetma, baserat på uppgifter om längd och vikt som ger ett BMI på 30 eller däröver.

När det handlar om utevistelser visar resultaten att sex av tio (62 procent) av den vuxna befolkningen vistas varje vecka eller oftare ute i park, natur eller grönområden. Ungefär lika vanligt är det att vara fysiskt aktiv enligt rekommenderad nivå. Samtidigt är en av fyra vuxna (24 procent) stillasittande minst tio timmar under ett vanligt dygn, sömn borträknat.

I undersökningen ställs även frågor om ekonomi. Resultaten visar bland annat att var femte vuxen (20 procent) inte skulle klara en oväntad utgift på 14 000 kronor, och mer än var tionde yrkesverksam (14 procent) är orolig för att förlora arbetet inom det närmaste året.

Enkäten har gjorts regelbundet i 20 års tid. Den är central för folkhälsoarbetet i Sverige.

— En god fysisk och psykisk hälsa, där också existentiella frågor ryms, är något av det allra viktigaste för oss som individer. En god och jämlik hälsa i befolkningen är en grundsten för hela samhällets utveckling och stabilitet, säger Olivia Wigzell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

Möjliggör analyser

Nationella folkhälsoenkäten skickades i våras ut till drygt 110 000 slumpvis utvalda vuxna svenskar. Resultaten för det nationella urvalet redovisas den 13 november, och svarsfrekvensen uppgår till cirka 40 procent. Många av enkätens frågor har varit desamma sedan starten 2004.

Resultaten, som möjliggör analyser i olika grupper i befolkningen och över tid, publiceras på Folkhälsomyndighetens webbplats i form av tabeller och diagram i statistikdatabasen Folkhälsodata. Resultaten kan användas i folkhälsoarbetet regioner och kommuner.

I mars 2025 publiceras den stora årliga rapporten Folkhälsan i Sverige, med närmare analyser baserade på bland annat data från Nationella folkhälsoenkäten.

Hälsa
Örebronyheter

Källa: Folkhälsomyndigheten

You must be logged in to post a comment Login