Varannan ung svensk har tvingats vända i dörren

By on 22 december, 2023
Bild: BankID

Varannan ung svensk har tvingats vända i dörren när de glömt ID-kortet. Vi närmar oss en av årets största högtider för många utflyttade unga, juldagen och nyårsafton. Men många ställs inför en utmaning när de glömmer sin plånbok och måste vända om för att hämta sitt ID-kort.

En ny Sifo-undersökning från Verian, på uppdrag av BankID, visar att nära hälften av alla unga har tvingats ändra sina planer på grund av glömda ID-kort.

Glömmer man ID-kortet hemma kan det snabbt förvandla det som skulle bli en rolig kväll till en tråkig start. För unga vuxna, särskilt de under 30 år, blir detta extra betydelsefullt då nästan en halv miljon svenskar i den åldern flyttade under förra året enligt statistik från SCB.

Det gör hemvändarkvällar och återförening med vänner särskilt speciella och viktiga. Sifo-undersökningen visar att de två vanligaste tillfällena då 18- till 29-åringar stoppats av ett glömt ID-kort är vid köp av alkohol eller på krogen och nattklubben (23 respektive 14 procent). Sett till alla tillfällen då ID-kort krävs, exempelvis för att hämta ut medicin, paket eller köpa energidryck, har varannan i åldersgruppen behövt vända hem (48 procent).

– Att plötsligt hamna i en situation där man måste vända om för att hämta sitt ID-kort är något som många har upplevt. Det är intressant att se hur omfattande det faktiskt är, när vi är så digitala i vardagen. Det visar hur avgörande roll ID-kort spelar i flera sociala engagemang, och det är en av anledningarna till att vi på BankID har arbetat fram en lösning. Vårt digitala ID-kort är säkert och skulle kunna hjälpa till att tackla dessa vanliga problem och göra vardagen lite smidigare för alla, säger Petter Dahl, e-legitimationsexpert på BankID.

En tredjedel av svenskarna uppger att de inte bär med sig sitt fysiska ID-kort dagligen, vilket kan skapa problem när de behöver identifiera sig, exempelvis vid besök på apotek, postutlämning eller när man ska köpa alkohol.

Bland de som angav att de någon gång vid tillfället hade glömt sitt ID-kort upplevde majoriteten stor irritation (61 procent) över att inte kunna genomföra sina planer som de hade tänkt.

– Det är tydligt från undersökningen att många inte har sitt ID-kort med sig dagligen, vilket skapar problem när de ska identifiera sig. Det resulterar i onödig irritation när ens planer hindras och man till exempel inte får hämta ut sitt recept på apoteket. Sedan BankID lanserade digitalt ID-kort har över en miljon människor aktiverat det, vilket tydligt visar på det växande behovet av säkra och smidiga digitala alternativ för att göra vardagen enklare, fortsätter Petter.

Undersökningsresultat för olika regioner 

Har du någon gång varit i en situation då du inte har kunnat göra det du tänkt för att du glömt ditt id-kort? (ex hämta ut medicin, handla alkohol, komma in på krogen eller liknande) Flera svar möjliga.

Svar: Ja

Riks: 26 procent
Riks (enbart unga, 18-29 år): 48 procent

Norra Sverige: 27 procent
Norra Mellansverige: 16 procent
Östra Mellansverige: 29 procent
Stockholmsområdet: 27 procent
Västsverige: 19 procent
Göteborgsområdet: 22 procent
Småland och öarna: 28 procent
Sydsverige: 18 procent
Malmöområdet: 40 procent

Sverige
Örebronyheter

Källa: BankID
Om undersökningen:
Sifo-undersökningen genomfördes av Verian, tidigare Kantar Public, på uppdrag av BankID för att undersöka hur svenska unga påverkas av förlorade eller glömda ID-kort. Med 1019 respondenter i åldrarna 18-84 år mellan den 12:e och 14:e december 2023 ger resultaten insikter om utmaningarna och understryker behovet av digitala lösningar för att göra vardagen och sociala aktiviteter smidigare.

You must be logged in to post a comment Login