Varannan ung kvinna orolig

By on 20 juli, 2023
Arkivbild

Varannan ung kvinna orolig, för att pengarna inte ska räcka till under semestern. Semestertiderna är nu i full gång, men för många innebär sommarens olika aktiviteter, tillsammans med ökade kostnader i samhället, en oro för att pengarna inte ska räcka till.

Störst är oron bland unga kvinnor.

– Det finns konkreta verktyg att ta hjälp av för att hålla oron på en rimlig nivå, så att inte semestern förstörs av orostankar, säger psykologen Ellen Ristos från den digitala psykologtjänsten Ahum.

En av fyra svenskar är oroliga för att pengarna inte ska räcka till under sommarsemestern. Bland unga kvinnor är oron ännu mer utbredd. Varannan kvinna i åldern 16 till 34 uppger att de är mycket eller ganska oroliga för att pengarna inte ska räcka till sommarsemestern. Det visar en undersökning som Ahum har gjort tillsammans med Kantar Sifo.

– Under semestern är det viktigt att kunna koppla av och ladda batterierna. Det är därför väldigt synd om semestern blir påverkad av orostankar, säger Ellen Risto, legitimerad psykolog på Ahum.

Ett första steg för att hantera oroskänslorna är att definiera om det man oroar sig för är ett faktiskt problem man kan göra något åt, eller inte. Är man orolig för hur pengarna ska räcka till under sommaren kan man exempelvis göra upp en budget för hur mycket man ska spendera varje vecka.

– Om du är i en situation som är problematiskt på riktigt kan du försöka definiera problemet och brainstorma möjliga lösningar. Välj sedan en lösning, testa den och utvärdera sedan. Om det inte fungerade, tar du en annan lösning av de du brainstorma fram, säger Ellen Risto, och fortsätter:

– Det är också viktigt att våga säga nej om vänner eller andra familjemedlemmar föreslår aktiviteter som leder till att pengarna inte räcker till det nödvändiga. Det kan kännas jobbigt att säga nej, men att spendera mer pengar än vad man egentligen har råd med är ingen hållbar lösning, säger Ellen Risto.

Om oron är av en mer diffus karaktär, exempelvis att man bygger upp scenarier över hypotetiska problem som ännu inte inträffat, så finns det flera verktyg för att hålla ner oron på en rimlig nivå enligt Ellen Risto:

– Om oron är oproportionerligt stor och det leder till att man börjar må dåligt, så kan man testa att försöka distansera sig själv från tanken. Börjar man till exempel oroa sig för hur det ska gå med ekonomin efter semestern och orostankarna spinner iväg så kan man tänka att “det där är en orostanke, den behöver jag inte lyssna på”, så får tanken inte lika stor plats.

Ett annat knep är att använda sig av en så kallad “orosstund”, att man under 10-15 minuter per dag tillåter sig att oroa sig. Om man får orostankar under resten av dygnet kan man föreställa sig att man lägger orostanken i en ask som man plockar fram under orosstunden, och istället försöker fokusera på det man egentligen höll på med för stunden.

Målet är att oron inte ska få ta lika mycket plats och styra livet lika mycket. Det är dock viktigt att man inte planerar in sin orosstund innan man ska gå och lägga sig.

– Kom också ihåg att oro är helt normalt och naturligt. En måttlig dos oro är inte farligt utan något som alla känner av ibland. Det är när det börjar påverka ditt liv negativt som du behöver ta tag i situationen och få hjälp, säger Ellen Risto.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: Ahum
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 29–31 maj 2023. Totalt intervjuades 1054 personer i åldern 16–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.

You must be logged in to post a comment Login