Varannan svensk högstadieelev oroar sig för näthat

By on 14 mars, 2022
Arkivbild

Sverige är ett av världens mest uppkopplade länder men den ständiga närvaron har även en baksida. Kränkningar och näthat har blivit vardag för många och enligt undersökningen Svenskarna och Internet 2021 är så många som hälften av Sveriges högstadieelever oroliga för att drabbas. Men det finns hjälp att få både innan det händer och efter.

Näthat i form av kränkande bilder eller videos som sprids, publicerade kommentarer eller falska profiler på sociala medier är ofta väldigt känslomässigt påfrestande att bli utsatt för. Som om det inte vore nog så kan materialet även vara svårt och tidskrävande att få bort på egen hand. För att kunna erbjuda trygghet på nätet ingår tjänsten Näthjälpen sedan 2019 i alla Dina Försäkringars hemförsäkringar.

– Näthjälpen är bra att ha både innan något händer och efter. Via tjänsten kan du få råd och vägledning kring inställningar, rättigheter och användning i förebyggande syfte, och om du eller någon i din familj skulle bli utsatta finns också handfast och personligt stöd. Näthjälpen kan då till exempel undersöka omfattningen, avlägsna kränkande material och radera falska profiler. Det är förstås svårt att garantera att allt innehåll kan tas bort men vi gör alltid vårt bästa och det finns inga begränsningar i antalet timmar som du kan få hjälp, säger Mia Winberg, produktansvarig på Dina Försäkringar.

Undersökningen Svenskarna och Internet 2021 visar att näthat i större utsträckning drabbar ungdomar. Som förälder är det svårt att skydda sina barn men genom att agera förebyggande blir du bättre förberedd om något händer. Näthjälpen gäller för hela familjen och du som förälder kan kontakta Näthjälpen för att få veta mer om de plattformar barnen spenderar sin tid på.

– Om något händer är det viktigt att du tar det vidare. Mobbing ska aldrig accepteras inte heller på nätet, fortsätter Mia Winberg. Via Näthjälpen får du hjälp och vägledning kring nästa steg. Mångas första reaktion är kanske att radera kränkningen men det är bättre att spara skärmdumpar av bilderna, kommentarerna eller profilen. Råkar ditt barn ut för något är det många gånger nödvändigt att prata med till exempel skolan, och i vissa fall även polisen. Då är det viktigt att kunna visa vad det är som har hänt.

För att kunna förebygga att något händer är det bra att du som förälder sätter dig in i dina barns digitala vanor. Det kan du göra genom att bland annat:

  • Ha en dialog med barnen och lära dem att tänka kritiskt. Hur bör de tänka och agera innan de laddar ner en ny app eller delar bilder och information? Men kom ihåg att inte skuldbelägga barnet om något skulle hända.
  • Sätt dig in i var barnen spenderar sin tid på nätet och vilka inställningar som finns tillgängliga på dessa plattformar. Kontakta Näthjälpen om du behöver hjälp.
  • Delta aktivt i deras digitala liv genom att ladda ned samma plattformar och spel. Sitt bredvid, spela och låt barnen lära dig.
  • Fråga barnen hur deras digitala dag har varit.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Dina Försäkringar

You must be logged in to post a comment Login