Varannan privatanställd tjänsteman behöver vidareutbildning

By on 28 april, 2023

Varannan privatanställd tjänsteman i Örebro län behöver vidareutbildning, för att möta kompetenskrav.

Enligt Unionens nya undersökning Kompetensbarometern (Novus) anser varannan privatanställd tjänsteman i Örebro län att de måste få vidareutbildning för att hänga med i förändrade kompetenskrav i sin nuvarande yrkesroll.

Arbetslivet utvecklas i snabb takt och nu måste högskolor och universitet få förutsättningar att ställa om för att möta efterfrågan på utbildning hos yrkesverksamma, menar Unionen. 

– Möjligheten för yrkesverksamma att vidareutbilda sig och stärka sin kompetens är helt avgörande. Dels för individen, men också för att företag i regionen ska kunna öka eller behålla sin konkurrenskraft. Regeringen måste göra mer, säger KassemHussein, regionchef på Unionen Bergslagen. 

På den privata arbetsmarknaden i Sverige finns totalt nära 1,9 miljoner tjänstemän, varav 32 000 i Örebro län (enligt SCB:s arbetskraftsundersökning 2022). Den 17 april var sista ansökningsdag till höstens utbildningar på landets universitet och högskolor. Men utan ett utbud anpassat efter yrkesverksammas behov kommer inte kompetensutvecklingen att ta fart, menar Kassem Hussein. 

– Vår nya undersökning visar att så mycket som varannan tjänsteman i Örebro län är i behov av vidareutbildning för att hänga med i förändrade kompetenskrav i sin nuvarande yrkesroll. Nu behöver regeringen införa varaktiga och öronmärkta resurser för utbildningar för yrkesverksamma – ekonomiska medel utöver det takbelopp som finns, säger Kassem Hussein och fortsätter: 

– Det måste också finnas särskilda sökbara resurser för att utveckla utbildning för yrkesverksamma i samverkan med näringslivet. Dessutom bör Yrkeshögskolan införa ettåriga utbildningar för kvalificerad YH-examen och fler korta utbildningar och kurser måste skapas på Yrkeshögskolan och på svenska lärosäten. 

Unionens förslag för att förbättra möjligheterna till kompetensutveckling under hela arbetslivet    

  • Reformera resurstilldelningssystemet för högskolan som för närvarande premierar långa utbildningar, inte minst programutbildningar.   
  • Utöka högskolans resurser för att möta den ökade efterfrågan kopplat till omställningsstudiestödet   
  • Inför varaktiga öronmärkta resurser för utbildningar för yrkesverksamma utanför takbeloppen och särskilda sökbara resurser för att utveckla utbildningar för yrkesverksamma i samverkan med näringslivet.   
  • Yrkeshögskolan bör införa ettåriga fördjupningsutbildningar för kvalificerad YH-examen för yrkesverksamma som redan har relevant eftergymnasial utbildning eller motsvarande kunskaper från arbetslivet.   
  • Fler korta utbildningar och kurser inom yrkeshögskolan   
  • Flexiblare antagningssystem, framför allt för utbildningar som riktar sig till yrkesverksamma   

Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Unionen
Fakta om Kompetensbarometern, Unionens återkommande undersökning om kompetensutveckling. 
Kompetensbarometern är Unionens återkommande undersökning om intresse av och möjligheter till kompetensutveckling för yrkesverksamma tjänstemän på den privata arbetsmarknaden.   
Materialet bygger på siffror från en undersökning från Novus som Unionen har beställt. Undersökningen genomfördes i mars 2023, och antalet respondenter är 2417. Den genomfördes via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel, samt med hjälp av en nära samarbetspartner till Novus. 

You must be logged in to post a comment Login