Varannan kommunpolitiker i Örebro län orolig för PFAS-kostnader

By on 27 juni, 2024
Arkivbild

Nästan varannan kommunpolitiker i Örebro län, 44 procent, är oroliga för att deras kommun ska drabbas av kostnader för att sanera PFAS-kemikalier. Mer än hälften anser att kommunen redan nu bör sätta av pengar för att klara framtida krav på PFAS-sanering.

Det visar en kartläggning som miljöföretaget Ragn-Sells har genomfört.

− Örebro läns kommunpolitiker ska inte behöva oroa sig för att tvingas lägga skattepengar på ett miljöproblem som någon annan har orsakat. Regeringen måste initiera ett nationellt städprojekt för att få bukt med spridningen av PFAS, och den som tjänar pengar på att använda skadliga ämnen måste ta notan, säger Tommy Ohlsson, regionchef med ansvar för Örebro län på Ragn-Sells Treatment & Detox.

PFAS är en bred grupp kemikalier som bland annat används i funktionskläder, förpackningar och kosmetika. Forskning visar på allt fler hälsoskadliga effekter av PFAS-ämnen och Kemikalieinspektionen vill förbjuda så gott som all användning inom EU.

Uppmärksamheten kring PFAS ökade kraftigt förra året, när Högsta domstolen slog fast att Ronneby kommuns vattenbolag var ansvarigt för att ersätta boende i Kallinge som drabbats av höga PFAS-halter i dricksvattnet. Domen har sannolikt påverkat många kommunala beslutsfattares oro kring risker knutna till PFAS.

Ragn-Sells enkät visar att nästan varannan kommunpolitiker i Örebro län, 44 procent, är orolig för att deras kommun ska drabbas av kostnader för att sanera områden eller vattendrag som förorenats av PFAS. Mer än var tionde, 13 procent, svarar att de är mycket oroliga.

– Den lagliga och lönsamma tillförseln av PFAS i samhället måste förbjudas så fort det går. Men de stora mängder PFAS som redan finns i omlopp behöver hindras från att spridas vidare, och det kräver en nationell satsning på avgiftning med den bästa tillgängliga tekniken, säger Tommy Ohlsson.

Kartläggningen visar också på oron bland de styrande i kommunerna på ett annat sätt: Mer än hälften, 51 procent, anser att deras kommun ”absolut” eller ”troligen” bör sätta av pengar för att bekosta framtida sanering av PFAS. Sådana åtgärder skulle i praktiken innebära att kommunerna förhindras att lägga pengarna på andra samhällstjänster.

– Principen att den som förorenar ska betala för de negativa effekterna har gällt inom OECD i 50 år, men det är tydligt att den inte fungerar i praktiken. Nu måste Sverige hitta ett sätt att lägga kostnaden där den hör hemma, säger Tommy Ohlsson.

Kunskaperna om PFAS är fortfarande mycket bristfälliga. Gruppen omfattar över 10 000 olika ämnen och forskningsfältet är relativt nytt. Flera ämnen i gruppen har i studier kopplats till cancer, fosterskador, hormonstörningar och skador på immunförsvaret och inre organ. Samtidigt är ämnena extremt svåra att bryta ned, vilket innebär att mängden PFAS i omgivningen fortsätter att öka.

Ekonomi | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: RagnSells

You must be logged in to post a comment Login