Var tredje anställd vill bli chef

By on 30 april, 2018
Arkivbild

Intresset för att bli chef är stort bland yrkesverksamma i Sverige. En av tre yrkesverksamma svenskar (34 procent) skulle vilja bli chef om de fick möjligheten. Den främsta drivkraften till att vilja bli chef är att kunna använda sitt teams kompetens bättre. Samtidigt är det fler kvinnor än män som svarar att de aldrig skulle vilja ta på sig en chefsroll. Det visar Blocket Jobbs nya undersökning, i samarbete med Kantar Sifo.

Blocket Jobbs undersökning visar att den främsta anledningen till att vilja bli chef är att man vill kunna använda sitt teams kompetens bättre, det svarar drygt fyra av tio (43 procent). Den minst förekommande anledningen till att vilja bli chef är att få bestämma eller ha mer makt (5 procent). Högre lön visar sig inte heller vara ett viktigt incitament, endast 9 procent svarar att man vill bli chef för att få högre lön. Bland kvinnor är den främsta anledningen till att vilja bli chef att man vill utveckla andra (37 procent) och bland män är den främsta anledningen att man vill kunna använda sitt teams kompetens bättre (43 procent).

– Chefskap är eftertraktat och för många en drömroll. Det är tydligt hur viktigt det är för många att kollegornas kompetens tas till vara på bästa sätt. Undersökningens resultat indikerar att många upplever att kompetensen inte tas tillvara fullt ut idag. Detta är något vi hoppas nuvarande chefer tar till sig och skapar en arbetsplats där alla medarbetare får utlopp för sina färdigheter och teamet får verktyg för att utvecklas tillsammans, säger Anna Bergius, affärsområdeschef på Blocket Jobb.

Samtidigt som det generella intresset för att bli chef är stort, svarar 35 procent av alla kvinnor att man aldrig skulle vilja bli chef, jämfört med 27 procent av männen. Man kan även se skillnader mellan olika åldrar. Bland de yngsta yrkesverksamma i åldersgruppen 16-29 år svarar över hälften att man skulle vilja bli chef om man fick möjligheten (56 procent). I åldersgruppen 50-64 år är intresset för en chefsroll inte lika stort, hela 39 procent svarar att man aldrig skulle kunna tänka sig att bli chef.

Chefer får höga betyg av medarbetare
När de yrkesverksamma själva får sätta betyg på sina chefer ger 44 procent sin chef ett högt betyg medan en av tio chefer (11 procent) får underbetyg. Snittbetyget för cheferna är 6,8 på en skala från 1 till 10. De allra flesta ger sin chef 8 i betyg (24 procent). Det finns också skillnader i kön som visar att svenska män är mer missnöjda med sina chefer än kvinnor.

– Det är kul att se att chefer i Sverige får höga betyg av sina medarbetare. En bra chef kan också tänkas inspirera många anställda till att själva vilja bli chef, säger Anna Bergius.


Snittbetyg för chefer där du bor

Region Snittbetyg
Norra Sverige 7,0
Norra mellansverige 6,5
Östra mellansverige 6,8
Stockholmsområdet 6,8
Västsverige 7,0
Göteborgsområdet 6,7
Småland och öarna 6,8
Sydsverige 6,5
Malmöområdet 7,2

Snittbetygen baseras på en skala mellan 1-10 där snittbetyg har räknats ut för respektive region.

Regionalt
Örebronyheter

Om undersökningen
1015 svar har samlats in via Sifopanelen, Kantar Sifos onlinepanel med ett representativt urval av boende i Sverige, 15-79 år. Fältperiod: 30 november till 8 december 2017. 

You must be logged in to post a comment Login