Var tionde planerar att köpa egna nyårsraketer i år

By on 28 december, 2022
Foto: If

Nyårsafton är för många synonymt med fyrverkerier, även om de varje år skapar diskussion. I åldersgruppen 18 till 34 år planerar drygt 20 procent att skaffa egna raketer i år, enligt försäkringsbolaget If. För hundar och deras ägare kan kvällen bli en plåga. Här är några tips för en lite lugnare nyårsafton.

I Sverige måste du vara 18 år för att köpa, sälja eller använda fyrverkerier.

Nyår närmar sig och i vanlig ordning diskuteras fyrverkeriernas vara eller icke vara. If har undersökt hur många som planerar att själva skjuta upp raketer, och det är lite mer än var tionde som har sådana planer. Vanligast är det att personer under 35 år planerar att köpa egna nyårsraketer.

Enligt en undersökning som försäkringsbolaget If gjorde 2020 vill 60 procent se ett förbud mot raketer på nyår. Bland hundägare var det hela sju av tio som vill se ett förbud. Nästan lika många hästägare (67,4 procent) och kattägare (65 procent) vill att de ska förbjudas.

– På nyårskvällen, och ofta redan tidigt på dagen, börjar smällandet som så många hundar reagerar på. Den som planerar att fyra av raketer kan tänka på att försöka hålla sig till tolvslaget, för djurens skull. Det finns en hel del hundägare kan göra, som att försöka aktivera hunden under dagen och se till att ha rastat av ordentligt innan kvällen. Bjud gärna också på ett extra gott tuggben, säger Ann-Sofie Wikberg, produktansvarig för djurförsäkringar på If.

Så gäller reglerna

I Sverige måste du vara 18 år för att köpa, sälja eller använda fyrverkerier. För att få skjuta smällare eller raketer med pinne måste du även ha tillstånd och utbildning. Det är olagligt att ge fyrverkerier till en person som är yngre än 18 år.

Källa: MSB

Ifs tips för att minska djurets rädsla på nyårsnatten:

  • Håll djuret inomhus – rasta hunden tidigt, innan de värsta smällarna har kommit igång. Använd koppel.
  • Håll utekatter hemma dygnen före nyårsafton och under hela nyårsafton. Om den är ute kan den bli så rädd att den springer långt hemifrån.
  • Ha djuret i ett rum där det känner sig tryggt med filtar, leksaker och sovkorg. Täck för fönstren och ha gärna radio eller tv på.
  • Lugna och ge djuret trygghet om det visar rädsla. Har du ett djur som blir väldigt stressat och rädd kan man kontakta veterinär för att få rådgivning kring lugnande medel. Det finns även vissa receptfria alternativ.
  • Undvik att lämna djuren ensamma hemma under nyårskvällen

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd via företaget Syno Internationals onlinepanel under perioden 1–7 december 2022. Den omfattar 1 004 personer mellan 18 och 80 år. Panelen utgörs av ett riksrepresentativt urval av befolkningen avseende ålder, kön och geografisk hemort.

Sverige
Örebronyheter

Källa: If

You must be logged in to post a comment Login