Var fjärde svensk undviker separation barnens bästa vanlig orsak

By on 16 december, 2024
Genrebild

Även om julen för många är en tid för gemenskap och kärle,k tenderar intensiva högtider att förstärka spänningar och konflikter. Det är en tid då många relationer sätts på prov, men att bryta upp är ofta ett mycket svårt beslut med många parametrar, inte minst när barn är involverade.

Under perioder med ledighet är det vanligt att tänka över relationen, inte minst under julen. Men även om man insett att det blivit dags att gå skilda vägar, kan det vara ett tufft beslut. En Sifo-undersökning från Familjens Jurist visar att var fjärde svensk (26 procent), någon gång har undvikit separation eller skilsmässa trots en önskan att bryta upp.

De vanligaste anledningarna är att man fortfarande har hopp om förändring i relationen (12 procent), att man tänker på barnens välmående (9 procent) och av ekonomiska skäl (6 procent).

— Beslutet att lämna en relation är ofta mycket svår, särskilt när barn är inblandade. Många föräldrar stannar kvar för att skydda sina barn från de känslomässiga påfrestningar som en separation kan innebära. Men det är viktigt att komma ihåg att barn mår bäst i en harmonisk miljö. Att leva i ett hem med konstant konflikt kan vara mer skadligt än själva separationen. I längden gynnar det barnen mest om de får växa upp i en miljö där de känner sig trygga, oavsett om föräldrarna lever tillsammans eller inte, säger Sanne Andersson, jurist på Familjens Jurist.

Även i familjer där föräldrarna redan har separerat, är det vanligt med konflikter i juletid. Undersökningen visar att var femte person (18 procent), någon gång har hamnat i konflikt med en person de separerat från. Av de som hamnat i konflikt uppges de vanligaste anledningarna vara pengar (46 procent), vårdnad om gemensamma barn (34 procent) och ägodelar (31 procent).

Dessa konflikter påverkar ofta barnen, särskilt när vårdnads- eller umgängesfrågor är inblandade, och det är därför viktigt att sätta barnens välmående i centrum.

— Julen kan bli en källa till konflikt för separerade föräldrar, särskilt när det kommer till att dela upp tiden med barnen. Många vill skapa den perfekta julen och risken finns att barnen hamnar i en lojalitetskonflikt när föräldrar försöker överträffa varandra med julklappar, resor eller stora firanden. Har man gemensam vårdnad kan det vara en god idé att prata om semester och högtider i god tid och sätta upp en plan tillsammans. En vanlig lösning under julen är att man delar upp jullovet i två delar och alternerar dessa vartannat år eller att barnen firar med en förälder på julafton och den andra på juldagen. Det viktigaste är att utgå från vad som blir bäst för barnen, säger Sanne.

Juristens tips till separerade föräldrar för att undvika att barnet hamnar i kläm vid julfirandet

Planera i god tid tillsammans
För att undvika stress och missförstånd är det viktigt att tillsammans planera i god tid. Prata igenom praktiska detaljer som ansvarsfördelning, firandets plats och hur överlämningarna ska gå till. En tydlig överenskommelse kan fungera som en hjälpande hand om det skulle uppstå oenigheter senare.

Fokusera på barnets perspektiv 
Försök att se situationen ur barnets ögon. Att leva med separerade föräldrar kan vara tufft, och kännas som en stor förändring under lång tid för barn, och de behöver trygghet och stabilitet. Konflikter mellan föräldrar kan vara mycket påfrestande så det är viktigt att prioritera deras känslor och behov och försöka skapa en konfliktfri miljö. Försök skapa en förutsägbar vardag och visa att ni som föräldrar finns där för dem, även om det kan vara tufft under lång tid.

Våga be om hjälp
Om det känns svårt att komma överens om vad som gäller, kan det vara bra att söka hjälp. Det kan handla om att prata med en familjerådgivare eller en neutral tredje part som kan hjälpa till att se situationen objektivt. Att ta hjälp kan göra stor skillnad, särskilt när känslor riskerar att ta över och försvåra samarbetet.

Om det inte hjälper, eller om sådana samtal inte är möjliga , exempelvis vid förekomst av våld, kan en familjejurist vara till stor hjälp för att guida vidare med fokus på barnets bästa och få hjälp att se situationen ur ett barnrättsperspektiv.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Familjens Jurist
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Verian i SIFO-panelen på uppdrag av Familjens Jurist och Företagarens Jurist. 1000 respondenter i åldrarna 18-84 år svarade på undersökningen mellan den 23:e och 29:e juli 2024.

You must be logged in to post a comment Login