Var fjärde rökare positiv till nya rökförbudet

By on 28 juni, 2019

Måndagen den 1 juli börjar det nya rökförbudet gälla vilket gör det olagligt att röka på bland annat busshållplatser, uteserveringar och skolgårdar. Tre av fyra svenskar anser att det är positivt med det utökade förbudet. Bland rökarna tycker en av fyra att det är bra och bland ”feströkarna” är siffran hela 58 procent. Det visar en ny Sifo-undersökning från Kronans Apotek.

Den 1 juni 2005 blev det förbjudet att röka på krogen i Sverige. På förhand var kritiken hård från framförallt restaurangbranschen men redan ett halvår efter att förbudet trätt i kraft var tonläget det motsatta. Nästan 15 år senare är det dags igen. Från och med måndagen den 1 juli utökas rökförbudet till att även gälla uteserveringar, perronger och skolgårdar plus ett antal andra platser (se faktaruta nedan).

Den här gången är tongångarna övervägande positiva. I alla fall om vi tittar på den Sifo-undersökning som Kronans Apotek har låtit göra. Enligt den anser tre av fyra svenskar att det nya förbudet är bra och bland ”ickerökare” är siffran 81 procent. Av de som röker minst några gånger i veckan anser en av fyra att det är bra, samtidigt som närmare 32 procent är neutrala. Bland ”feströkarna” är stödet än större. Närmare sex av tio i den här gruppen tycker att förslaget är bra.

– Att folk som inte röker gillar det nya rökförbudet var väntat, men att även många rökare skulle vara positiva var mer överraskande. Kanske ser man det som en möjlighet till att dra ned på sitt rökande eller att sluta helt. Vi har sett att allt fler använder nikotinläkemedel som kan underlätta för den som vill sluta röka, säger Ynette Gustavsson, Farmaceut på Kronans Apotek.

Av Sifo-undersökningen från Kronans Apotek framgår det också att det skiljer en del i inställningen till rökförbudet beroende på utbildningsnivå. Ju högre utbildning, desto mer positiva är svenskarna generellt. Bland lågutbildade (grundskolenivå) anser 67 procent att det nya rökförbudet är bra. Bland högutbildade (högskolenivå) är siffran 80 procent. Skillnaden i attityd är emellertid inte lika stor när det gäller lönenivå. Här är det snarare de som tjänar mest som är minst positiva. Bland dem som tjänar över 35 000 kronor i månaden tycker 71 procent att det nya rökförbudet är bra medan 75 procent av dem som tjänar under 22 000 kronor i månaden svara likadant.

Oavsett utbildnings- eller lönenivå har det nya rökförbudet inte gått många förbi. Nio av tio känner till att det träder i kraft den 1 juli i år. Det är emellertid något fler äldre än yngre som har koll på den nya lagen. Bland personer i åldern 56-79 år känner hela 96 procent till det utökade rökförbudet att jämföra med 87 procent bland personer i åldern 16-34 år.

Definition på utbildningsnivå
Lågutbildad: Personer som gåt ut grundskolan eller lägre.
Medel: Personer som gått ut gymnasiet.
Hög: Personer som läst på högskola/universitet.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel i juni 2019 på uppdrag av Kronans Apotek. Totalt intervjuades 1 070 personer i åldern 16-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login