Var femte kvinna har velat lämna sin relation

By on 12 maj, 2023
Pressbild: Nordax Bank

Nära var femte kvinna i Örebro har velat lämna en relation, men inte kunnat. Ibland blir livet med sin partner inte som man har tänkt sig, och man går skilda vägar.

Men faktum är att dagens bostadsmarknad gör att många kvinnor känner sig låsta i sina relationer. Nära var femte kvinna i Örebro uppger att de velat lämna en relation, men inte kunnat på grund av sin boendesituation, det visar Relationsrapporten 2023 från Nordax Bank.

Osäkerheten på den svenska bostadsmarknaden har varit stor under det senaste året och dagens räntesituation och inflation påverkar inte bara privat- och hushållsekonomin, utan även relationerna.

Rapporten visar bland annat att:

  • Nära var femte kvinna i Örebro uppger att de inte kunnat lämna en relation på grund av boendet med sin partner, vilket är den högsta siffran i hela riket
  • Nära var femte kvinna i Örebro är orolig över sin framtida boendesituation
  • Två av tre örebroare uppger att de aldrig pratat med sin partner om vad som ska hända med boendet vid en eventuell separation eller skilsmässa

Nära var femte kvinna i Örebro uppger att de inte kunnat lämna en relation på grund av boendet med sin partner, och nästan lika många är oroliga över sin framtida boendesituation – det visar Relationsrapporten som Nordax Bank tagit fram tillsammans med Novus. 

– Att nära var femte kvinna känner sig låst i sin relation är en skrämmande siffra. Ingen ska behöva känna sig tvingad att stanna kvar i en relation som inte fungerar på grund av begränsade möjligheter att hitta ett nytt boende. Det är tydligt att vi inte har en jämställd bostadsmarknad och att det här är en verklighet för många kvinnor. Jag är rädd att dagens läge, med en bostadsmarknad som bromsat in och ett betydligt högre ränteläge än vi vant oss med, kommer riskera att förvärra situationen för många kvinnor ytterligare, säger Linda Werdi, bolåneexpert på Nordax Bank. 

Två av tre örebroare som lever i en parrelation (66 procent) uppger att de aldrig pratat med sin nuvarande partner om vad som ska hända med boendet vid en eventuell separation eller skilsmässa. 

– Det är tydligt att vi har en komplicerad bostadsmarknad som ställer till problem för de som väljer att avsluta en relation. Dessutom verkar lågkonjunkturen göra oss mer kortsiktiga och vi har nu ett större fokus på saker och ting som händer här och nu, som stigande räntor och inflation. Grunden för ett jämställt och sunt hushåll sätts i själva relationen och det är viktigt att man vågar prata om ekonomi med sin partner. Det kan initialt kännas tufft och jobbigt men när man väl sätter ord på hur man ser på 

Linda Werdis fem tips på hur man får en jämställd boendeekonomi

  1. Utgå från era förutsättningar
    Det som funkar för era bästa vänner eller syskon kanske inte fungerar för er. Istället bör ni alltid utgå från era egna förutsättningar och förväntningar på varandra. Hitta ett upplägg som ni båda skriver under på och en gemensam väg framåt mot en mer jämställd boendeekonomi.
    .
  2. Våga prata om skilsmässa och separation
    Att tänka på jobbiga saker, som en separation, är inte alltid så lätt. Samtidigt är det bra att prata om vad som händer med er ekonomi och boende om ni väljer att gå skilda vägar. Extra viktigt är det om ni har gemensamma barn eftersom föräldrarelationen kommer fortsätta trots att kärleken har tagit slut.
    .
  3. Amortera inte på din partners lån
    Även om det är viktigt att dela på kostnaderna i en parrelation med ett gemensamt boende finns det vissa undantag. Ett av dessa är om man bor ihop där endast en av parterna står på lånet. Då ska den som inte står på lånet endast bidra till kostnader för avgifter och hyra. Om du betalar av din partners bolån och ni separerar har du betalat för en bostad som du inte har äganderätt till.
    .
  4. Ha ett fuck off-kapital
    Även om de flesta går in i en relation i tron om att det kommer att hålla livet ut, händer det att par separerar och går skilda vägar. Därför är det viktigt att ha egna, tillgängliga, tillgångar, ett så kallat fuck-off-kapital om något plötsligt skulle hända. På så sätt tryggar du din egen tillvaro och ser till att du inte blir beroende av din partner.
    .
  5. Tänk på pensionen i god tid
    När man bor ihop och skaffar barn är pensionen en viktig fråga att diskutera. Saker som föräldrapenningdagar, vab och arbetstid påverkar nämligen både inkomst och pensionsspar är tre viktiga faktorer för att skapa en jämställd boendeekonomi. Ett vanligt upplägg är att den som har lägst inkomst både går ner i arbetstid och tar ut mer föräldraledighet. Då är det viktigt att partnern kompenserar i förlust av inkomst och pension. 

Örebro
Örebronyheter

Källa: Nordax Bank
Om undersökningen 
Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Nordax Bank. Syftet är att undersöka hur den svenska allmänheten ser på den svenska bostadsmarknaden, samt hur jämställdhet påverkar svenskarnas boendesituation och relationer. Undersökningen genomfördes via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel. Totalt gjordes 4704 intervjuer mellan den 2:a och 20:e februari 2023 i åldrarna 18 till 65 år.

You must be logged in to post a comment Login