Var femte anställd känner sig ensam på jobbet

By on 3 december, 2024
Ensamhet på jobbet kan leda till sämre mående och lägre engagemang.

Genrebild

Nära 20 procent av alla anställda i Sverige upplever känslor av ensamhet, eller isolering på arbetsplatsen. Samtidigt har de som är mer sociala på jobbet en bättre förståelse för sin arbetsgivares strategi och mål, vilket understryker vikten av en inkluderande arbetsmiljö.

Det visar en ny undersökning från Compass Group.

Vänskap på jobbet får medarbetare att känna sig både gladare och tryggare. Dessutom anser 60 procent av de anställda att vännerna på jobbet, är lika viktiga som de vänner man har privat. Trots det upplever en av fem att de känner sig ensamma på jobbet, visar Compass Groups nya globala undersökning The Power of Socialisation.

— Det är oroväckande många som upplever ensamhet på jobbet vilket i sin tur kan leda till sämre mående och engagemang. Forskning visar också att anställda som känner sig ensamma tar ut fler sjukdagar än andra, säger Linda Petersson, People & Culture Director på Compass Group Sverige. — Om vi kan förbättra den sociala samvaron på jobbet så kan vi bidra till att förbättra medarbetarnas hälsa, men också öka produktiviteten och minska kostnaderna.

Sex av tio anställda uppger att de har en nära vän på jobbet och av dessa svarar nära sju av tio (67%) att de känner sig glada på jobbet, jämfört med endast 44 procent av de som inte har en nära vän där, visar undersökningen. De som har en nära vän, känner också i betydligt större utsträckning (78%) samhörighet med sina kollegor än de utan (45%).

— Vår undersökning visar tydligt att en social arbetskultur är avgörande för att behålla talanger och öka medarbetarnas välmående. När medarbetare har nära vänner på jobbet, känner de sig mer engagerade och kopplade till sina kollegor, vilket i sin tur gynnar samarbetet och hela organisationen, säger Linda Petersson.

En social företagskultur ökar engagemang och lojalitet

Hela 75% av de anställda som aktivt umgås med sina kollegor på arbetsplatsen, känner att de har en god förståelse för sin arbetsgivares strategi och mål, jämfört med hälften (50%) av de som inte är lika sociala på jobbet.

Att det finns möjlighet till social interaktion på arbetsplatsen är också viktigt för att medarbetare ska vilja stanna kvar. Av de som inte är så sociala på jobbet har 25 procent börjat fundera på nästa steg i karriären, jämfört med 12 procent av de som är mycket sociala.

Några resultat från undersökningen The Power of Socialisation:
(Anger procent av de anställda i Sverige)

  • 19 % känner sig ensamma eller isolerade på jobbet
  • 60 % anser att vänner på jobbet är lika viktiga som vänner utanför jobbet
  • Tre av fyra anställda (75 %) håller med om att vänner ökar välbefinnandet på jobbet.
  • 67 % med en nära vän på jobbet känner sig glada på jobbet, mot 44 % av de utan en nära vän på jobbet
  • 74 % av de som umgås med sina kollegor säger sig förstå sin arbetsgivares strategi och mål, jämfört med 50 % av övriga
  • 26 % av de som inte är så sociala planerar att lämna sin arbetsgivare inom kort, jämfört med 57 % av dem som är ”mycket sociala” på jobbet.
  • Dessutom uppger åtta av tio (79 %) av personer med en nära vän på jobbet att de känner sig hemma på sin arbetsplats, jämfört med drygt hälften (52%) av dem utan en nära vän på arbetsplatsen.

Hälsa
Örebronyheter

Källa: Compass Group
Om The Power of Socialisation
Undersökningen genomfördes i februari 2024 i 21 länder och har totalt 30.075 respondenter varav 2.000 i Sverige. De tillfrågade finns inom näringsliv, industri, försvar, vårdsektorn, utbildning, detaljhandel, sport och fritid och bland studenter.

You must be logged in to post a comment Login