Välj vinterdäck med omsorg

By on 29 oktober, 2023
Arkivbild

Även om sista dagen för att byta till vinterdäck är den 30 november, är det på de flesta håll i landet redan nu hög tid för ett däckbyte. Stefan Brala är motorexpert på Trygg-Hansa och han lyfter vikten av att planera däckbytet och att välja däck med omsorg i god inför bytet.

– Det är lätt hänt att vara ute i sista minuten men tänk på att ett sent däckbyte ofta resulterar i långa köer till verkstan och att du kanske står med en bil utan vinterdäck i halkan, säger Stefan Brala.

Stefan varnar även för att trycket på verkstäderna  kan bli ännu högre i år till följd av en  ny lag som träder i kraft den 1 december.

Så här års är vädret oberäkneligt med kraftiga skyfall, snabba temperaturväxlingar med frost eller snö även i landets södra delar. Från och med 1 oktober är det tillåtet att byta till dubbdäck om det råder vinterväglag.

Mellan den 1 december och 31 mars är det krav på att personbilar, lätta lastbilar och bussar ska ha vinterdäck. Under denna period är även odubbade vinterdäck, samt allrounddäck med markeringen M och S (Mud & Snow) godkända för användning. Men trots sitt namn kan allrounddäck utgöra en säkerhetsrisk och i många fall är dubbade vinterdäck att föredra.

– I ett land som Sverige med stora väderskillnader och flera årstider råder det ingen tvekan om att vinterdäck, helst dubbade, är att föredra ur trafiksäkerhetssynpunkt. Men det är inte samma väderförhållanden inne i storstäderna som det är på landsbygden. Om du framför allt kör där det är mycket barmark på vintern så kan odubbat vara ett bra alternativ, eftersom dubbarna bidrar till partikelutsläpp. Tänk på att valet av däck påverkar både körupplevelsen och säkerheten i trafiken. Välj därför däck med omsorg, med hänsyn till kvalitet och egenskaper, rådfråga alltid en verkstad om du känner dig osäker, säger Stefan Brala.

Ny lag från och med 1 december

Nytt för i år är att en lag som träder i kraft den 1 december innebär att A-traktorer omfattas av samma krav på vinterdäck som personbilar.

– Det är lätt hänt att komma på däckbytet i sista minuten. Men tänk på att ett sent byte kan innebära långa köer, som kan bli ännu längre nu när alla A-traktorer har krav på vinterdäck. Var ute i god tid, så att du även hinner se över dina däck och har utrymme för göra ett medvetet val om du behöver köpa nya. Håll koll på väderleksprognoser så att du kan förbereda däckbytet, det är både farligt och olagligt att ge sig ut i oväder med dåliga eller fel däck för väglaget, avslutar Stefan Brala.

Trygg-Hansas motorexpert Stefan Brala delar med sig av sina tips inför däckbytet:

  • Planera för däckbytet i god tid:
    Du behöver hinna se över dina däck och om du ska köpa nya däck bör du ta dig tid att göra ett medvetet val. Tänk även på att vara ute i god tid om du ska boka en tid för däckbyte, plötsliga väderomslag tidigt in på säsongen kan innebära långa köer.
    .
  • Se över däcken:
    Se till att däcken inte är för slitna och titta även efter torrsprickor. Mönsterdjupet på vinterdäck ska vara minst 3 millimeter, men av säkerhetsskäl bör det gärna vara mer mönsterdjup.
    .
  • Kontrollera lufttrycket: Genom att se till att du har rätt lufttryck sparar du bränsle och ökar livslängden på dina däck. Ha för vana att regelbundet kontrollera att du har rätt lufttryck i dina däck, extra viktigt blir det när du lastar bilen tungt.
    .
  • Efterdra hjulbultarna:
    Ett vanligt misstag är att glömma bort att efterdra hjulbultarna efter däckbytet, något som leder till att hundratals hjul lossnar på vägarna årligen vilket medför stor risk för olyckor. Oavsett om du byter däck på verkstad eller om du byter däck själv ska du alltid efterdra hjulbultarna efter 5–10 mils körning. Efterdra med hjälp av ett fälgkors eller ännu hellre med en momentnyckel.
    .
  • Använd rätt verktyg:
    Använd alltid både garagedomkraft och pallbock, men kontrollera först var bilens lyftpunkter är. Se till att bilen står på ett plant underlag med en växel ilagd och att handbromsen är i innan du sätter i gång.
    .
  • Förvara däcken rätt:
    Om du förvarar däcken hemma bör du undvika att ställa dem på en varm plats med mycket solljus. Däcken trivs bäst i sval och mörk miljö. Om däcken sitter på fälg ska de staplas eller hängas upp.
    .
  • Och slutligen, om du är osäker på vilka däck du bör ha eller hur du byter på ett korrekt sätt bör du i alla lägen vända dig till en verkstad eller däckfirma. Där kan du även få hjälp med förvaring av dina däck.

 ….

Byte till vinterdäck – Detta gäller enligt lag

Enligt Transportstyrelsen råder det vinterväglag när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag.

Detta gäller enligt lag inför däckbytet:

  • Mellan 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck.
    .
  • Mellan 1 oktober och 15 april är det tillåtet att använda dubbdäck.
    .
  • Det får inte sitta både dubbade och odubbade däck på samma fordon.
    .
  • Om du kör med ett släp, måste även släpet ha dubbdäck.
    .
  • För personbilar och andra lätta fordon måste mönsterdjupet vara minst 3 millimeter. De däck som har det största mönsterdjupet bör vara monterade på baksidan av fordonet.
    .
  • Vissa platser tillåter endast friktionsdäck och har förbud mot dubbdäck. Läs därför på vad som gäller i den stad eller plats du befinner dig på.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Trygg-Hansa

You must be logged in to post a comment Login