- Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
- Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
- Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
- Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
- Främjande och förebyggande insatser för barn och unga
- Läkares etiska val i vardagen så hanteras svåra beslut i vården
- Mingel – *Makeriet* Fredag 20 December 2024
- Man från Karlskoga kammade hem miljonvinst på Lotto
- Opioider och överviktsoperation nya insikter om en oväntad utmaning
- Arbetet på Engelbrektsgatan och Oskarstorget är nu färdigt
Vägledning till förskolan för att minska risken för smittspridning
Folkhälsomyndigheten har sammanställt en uppdaterad vägledning, för att minska risken för smittspridning på förskolor. Det handlar bland annat om rutiner för god hygien, hur smittkedjor kan brytas och vägledning om när barn bör stanna hemma från förskolan.
Vägledningen ”Smitta i förskolan” vänder sig till personal och huvudmän i förskolan och har tagits fram på uppdrag av regeringen. Möjligheten till utveckling och utbildning är en central faktor för barns hälsa.
Under förskoleåren är det vanligt att barn får infektioner som orsakas av olika smittämnen, det gör att immunförsvaret utvecklas. I takt med att barnen blir äldre brukar antalet infektioner därför minska.
Det är inte möjligt att undvika spridning av alla infektioner i förskolemiljön, men det går att minska risken för smittspridning av vissa infektioner. Det i sin tur kan främja såväl barnens som personalens hälsa, och bidra till att barn kan delta i den pedagogiska verksamheten.
Smittkedjor kan brytas
Inom förskolan kan smittkedjor brytas genom att verksamheten har och följer rutiner för hygien, städning, livsmedelshantering och utomhusvistelse. Att barn vaccineras enligt det nationella barnvaccinationsprogrammet är också mycket viktigt, liksom att barn som är sjuka stannar hemma.
– Grundregeln är att barn, och även personal, som är sjuka bör stanna hemma från förskolan tills de orkar delta i verksamheten igen. Lindriga symtom, som hosta eller snuva, utgör inget hinder för att vara på förskolan om allmäntillståndet i övrigt är gott, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.
Att bli frisk från en infektion tar olika lång tid, bland annat beroende på individens ålder, immunförsvar och hur mycket av smittämnet som tar sig in i kroppen. Folkhälsomyndighetens vägledning syftar till att gynna barnets tillfrisknande, minska risken för smittspridning och ge barnen möjlighet att delta i den sociala och pedagogiska verksamheten.
Viktigt med dialog
Dialogen mellan förskola och vårdnadshavare kring barnets allmäntillstånd är viktig. Om vårdnadshavarens och personalens bedömning skulle skilja sig åt, så är det personalens bedömning som avgör huruvida barnet är piggt nog att delta i förskolans vanliga verksamhet.
Vägledningen utgår från barnets och barngruppens bästa, av Folkhälsomyndighetens rekommendationer framgår bland annat att:
- Barn och personal bör stanna hemma tills de har ett gott allmäntillstånd och orkar delta i verksamheten. Barn med lindrig snuva eller hosta kan vara på förskolan om allmäntillståndet är gott.
- Ett gott allmäntillstånd betyder i det här sammanhanget att barnet inte är påverkat av en infektion, att det är feberfritt sedan minst ett dygn utan febernedsättande medicin i kroppen, och tillräckligt piggt för att orka delta i förskolans vanliga aktiviteter.
- Den som har varit magsjuk behöver vara pigg och stabilt frisk igen. Magsjuka barn behöver stanna hemma i två dagar utan symtom, såsom kräkning, diarré eller feber.
- Att vara utomhus varje dag bör ses som en viktig del av verksamheten för att minska smittspridning och öka välbefinnandet.
- Rutiner för handhygien, städning, blöjbyte och andra viktiga hygienrutiner behöver finnas och följas, liksom rutiner för livsmedelshygien, mathantering och utbrottshantering.
Hälsa
Örebronyheter
Källa: Folkhälsomyndigheten
Related Posts
Latest News
-
Nu släpps resorna inför vintern
Missade du att boka favorithotellet inför årets julresa? För dem...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Ny analys av tågresandet runt jul den här dagen är populärast
Veckorna runt jul och nyår är en intensiv reseperiod i...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Män utanför arbetslivet särskilt utsatta för ensamhet
Personer som har svag ekonomi eller står utanför arbetslivet, känner...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
*Makeriet* 2024.12.21 Lördag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
Den 15 december var den sista dagen som den cirkulära...
- Posted december 21, 2024
- 0
-
Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
Klassikern Spöket på Canterville återuppstår som världsunik högteknologisk live-avatar på...
- Posted december 21, 2024
- 0
-
Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
Byggstarten för Karlskogas nya badhus är planerad till våren 2025....
- Posted december 21, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login