- ”Att resa sig upp” av Leia
- Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
- Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln
- Länstrafikens dom mot den växande småorten
- Besvara enkät om det civila samhället
- Öppet hus på Pihlskolans gymnasium i Hällefors
- Lindesbergs kommunstyrelse sammanträder
- E-tjänster stängda måndag den 25 november
- Halksäsongen är i gång
- BIK Karlskoga åter överlägsna
Vad vi gör mot måsungarna
Bild: Djurens Ö
Fiskmåsarnas rop hör ihop med svensk sommar, att man vrider nacken av deras ungar gör det inte. Under några veckor i början på sommaren får fiskmåsarna ungar som ska komma ur boet och lära sig klara sig själva.
Det sker under ständig övervakning ovanifrån av mamma och pappa mås, som liksom många nyblivna föräldrar ibland är överbeskyddande. De skriar extra för att säkra att ungarna får vara i fred och när människor är nära kan måsföräldrarna ibland dyka ner och göra skenutfall för att skydda sina ögonstenar.
En del människor blir rädda och tror att de ska anfalla vilket fiskmåsar inte gör. Men många gånger anmäls måsföräldrarnas beteende vilket leder till att måsungar helt i onödan dödas runtom i landet.
När en boende anmäler måsarna till sin fastighetsvärd händer det ofta att denne kontaktar ett skadekontrollföretag som utlovar att mot betalning, ”ta hand om problemet”. Vid anmälan tror den boende förmodligen att ungarna ska flyttas till en säker plats och det kanske fastighetssägaren också vill tro, men i själva verket dödas måsungarna systematiskt. Oftast sker det på plats genom att de får nacken avvriden,alternativt blir de ihjälslagna.
Man har fått se åtskilliga bilder på dödade ungar och vittnesmål om ungar ellerfågelbon med ägg som kastats i sopsäckar. I en del fall tas ungarna med och får möta sitt öde i ettkoldioxidskåp vilket innebär en hemsk död. Studier visar att det innebär ångestfyllda minuter för fåglar att kvävas till döds vid sådan gasning.
Fiskmåsen är rödlistad och dessutom fredad under sommaren men kontrollföretagen använder jaktlagstiftningen på ett sätt som förvränger dess syfte. Även under den fredade perioden får länsstyrelsen fatta beslut om jakt när det är nödvändigt för att skydda ett väldigt viktigt allmänintresse, till exempel allmän säkerhet och det inte finns andra alternativ.
När det handlar om fiskmåsar i stan så är det oftast inte fråga om sådan situation utan då gäller enligt jaktförordningen att om ett bo byggts i ett hus eller en gård och det orsakar allvarlig skada eller olägenhet, får fågelbo, ägg eller unga flyttas.
Om det faktiskt är en “allvarlig skada eller olägenhet” prövas inte i enskild fall. Fastighetsägaren avgör och deras bedömning kan prövas om någon anmäler ett jaktbrott. Regeln ger enbart möjlighet att flytta boet eller ungarna/äggen, inte att döda ungarna eller förstöra äggen.
Men tragiskt nog så hänvisar kontrollföretagen, när ungarna väl är flyttade, till en annan paragraf i jaktförordningen som säger att djur som påträffas i en sådan belägenhet att det är nödvändigt att avliva dem får dödas, även om de annars är fredade. Kontrollföretagen förvränger lagstiftningens syfte genom att hävda att ungarna man nyss tagit från föräldrarna, nu måste avlivas eftersom de inte kan klara sig själv.
Normalt finns det inte någon allvarlig risk eller störning i sådana ärenden. Föräldrarna skadar ingen och lugnar sig när de märker att ingen skadar deras unge. Men om det behövs, skulle ungarna kunna flyttas inom samma område till en plats där föräldrarna inte stör. Föräldrarna följer i regel efter om ungarna bärs bort.
Fiskmåsar kan bli upp till 20 år gamla och är engagerade föräldrar som gör nytta genom att hålla ner beståndet av råttor, eftersom de konkurrerar med dem om skräpet människan lämnar efter sig. Måsarna tvingas in på vårt område eftersom vi människor förstör deras boplatser och utfiskar haven.
Lagstiftningens syfte är inte att måsungar ska dödas på grund av lindriga störningar, ändå är det vad som sker, våra klagomål gör att fiskmåsungarna dödas i stället för att få leva sina långa liv.
Vad kan du göra för att ändra på det?
- Var medveten om att fiskmåsarna gör skenmanövrer för att skrämmas men inte går till fysisk attack.
- Om du upplever att du blir störd av måsar där du bor så tänk på att det beskyddande beteendet bara varar en kort tid och normalt minskar redan efter ett par dagar.
- Om du trots allt anmäler till din fastighetsvärd eller själv kontaktar ett kontrollföretag, tala om att du inte vill att måsungarna dödas utan att de flyttas och att du vill ha en bekräftelse på att så skett.
- Som fastighetsägare bör du främst arbeta förebyggande genom att fågelsäkra fastigheten om du vill undvika häckande fåglar. Om du väljer att kontakta ett kontrollföretag så försäkra dig om att de arbetar seriöst med flyttning av fågelbon snarare än att avliva fågelungarna. Fråga specifikt vilka möjliga åtgärder de använder sig av.
- Polisanmäl fastighetsägare för jaktbrott om du får veta att fiskmåsungar dödats. Det är viktigt att domstol prövar saken så att det blir tydligt att det handlar om ett brott.
Man vill att:
- Naturvårdsverket som ansvarig myndighet tillhandahåller information om regelverket och förebyggande åtgärder, som kommunerna kan lämna till privatpersoner och fastighetsägare. Viskribenter har sådant material redo och står gärna till tjänst.
- Politiker verkar för en lagenlig restriktivitet i hur avlivning används som lösning när människor upplever djur som störande, och för att Sverige korrekt tillämpar EU:s fågeldirektiv. Regeringen kan med fördel införliva detta arbete i den pågående utredningen om en uppdaterad jaktlagstiftning.
- Att fler kommuner agerar förebilder och väljer att neka infångning på grund av de tillfälliga störningar som normalt förekommer när fiskmåsar får ungar i bostadsområden.
Fiskmåsarna hör svensk sommar till. Låt oss tillsammans skydda dem så att deras ungar får växa upp och verka för ett samhälle där förebyggande och human fågelsäkring är normen i stället för att måsungar olagligt dödas år efter år.
Sverige
Örebronyheter
Källa: Djurens Ö
Misha Istratov, VD på Elithus och oberoende debattör inom hållbarhet
Shalini Persson, jurist och grundare av Stiftelsen Kattjouren
Lili Päivärinta, ordförande och grundare av Stiftelsen Djurens Ö
Anne Crussell, ledamot Stiftelsen Djurens Ö
Karin Löf, volontär Stiftelsen Djurens Ö
Johan Beck-Friis, legitimerad veterinär
Related Posts
Latest News
-
Alla elever får rätt till bemannade skolbibliotek
Elevers tillgång till skolbibliotek ser i dag mycket olika ut....
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Flest viltolyckor sker under vintern
Under den mörka årstiden sker flest viltolyckor med viltarter som...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Maximera julledigheten 2024
Maximera julledigheten 2024, momondo listar de bästa tipsen för att...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Man föll från tak under arbete
En man har under arbete fallit ner från ett tak...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Elektronikvaruhus utsatt för smash and grab-inbrott
Elektronikvaruhus i Mariebergs handelsområde har på fredagsmorgonen utsatts för ett...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
”Att resa sig upp” av Leia
Att resa sig upp Fälla små ord Torra yttranden Ger...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Kraftsamling mot den kriminella ekonomin ger resultat
En av regeringens mest prioriterade frågor är att strypa den...
- Posted november 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login