- Nio av tio invånare i Örebro län vill ha kvar kontanterna
- Så många lärare är behöriga i Örebros grundskolor
- Valborg i Kumla ett festligt firande för hela familjen
- Degerfors föll klart borta mot Mjällby
- ÖSK Dam tog första vinsten i Elitettan
- Framtidens transporter en nyckel till jobb och välfärd
- Här lider flest svenskar av pollen Örebro i topp
- Mingel – *Makeriet* Lördag 26 April
- Tre av tio tvekar att köra bil efter ett glas vin anses inte som helt fel
- Bostadsrättspriserna stiger näst mest i landet
Utökade möjligheter för kommunerna att genomföra registerkontroller

Regeringen har tagit emot en promemoria, som har utretts i ett så kallat snabbspår, med förslag om utökade möjligheter att göra kontroller i belastnings- och misstankeregistret av personer som ska arbeta inom kommunerna.
— Från regeringens sida är vi måna om att kommuner har möjligheter att göra de bakgrundskontroller som behövs för att förebygga otillåten påverkan, infiltration och annan kriminalitet. Jag välkomnar därför förslagen och ser fram emot återkopplingen från remissinstanserna, säger justitieminister Gunnar Strömmer.
— Äldre människor i behov av hjälp och stöd har rätt att känna sig trygga i sitt eget hem när de släpper in personal från hemtjänsten eller på ett särskilt boende. Utöver intervjuer och referenstagning innebär utredningens förslag att kommunerna skulle få ett tydligt lagstöd för att kontrollera belastningsregistret och misstankeregistret för att bedöma om en person är lämplig att arbeta inom äldreomsorgen. Nu kommer förslagen remitteras och vi ser fram emot att ta del av remissinstansernas synpunkter, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje.
För att skydda sig mot hoten från organiserad brottslighet och annan kriminalitet, är det angeläget att kommunerna har lämpliga verktyg för att kunna genomföra noggranna och säkra rekryteringsprocesser. Ett sådant verktyg är möjligheten att kontrollera om personer som erbjuds anställning, eller uppdrag har gjort sig skyldiga till eller misstänks för brott.
I dag är tillgången till uppgifter i belastningsregistret och misstankeregistret begränsad, och endast ett fåtal myndigheter har tillgång till registren.
Regeringen beslutade i februari 2024 att ge en utredare i uppdrag att, i ett så kallat snabbspår, se över om kommunerna bör få utökade möjligheter att göra bakgrundskontroller av anställda och personer som erbjuds anställning eller uppdrag inom kommunerna.
Utredningen har lämnat en promemoria till regeringen med förslag om att möjligheten till kontroller av belastnings- och misstankeregister, av den som ska arbeta med äldre eller personer med funktionsnedsättning bör införas. Det inkluderar anställningar inom hemtjänsten, personlig assistans och andra särskilda boenden för äldre eller personer med funktionsnedsättning.
Utredningen föreslår även utökade kontroller av belastnings- och misstankeregister av personer, som ska arbeta med barn och barn med funktionshinder. Utifrån samhällsutvecklingen där det grova våldet har krupit längre ner i åldrarna med allt yngre som både gärningspersoner och brottsoffer, föreslås en utvidgning av de uppgifter som dessa kontroller ska omfatta.
Registerutdragen föreslås därför även omfatta bland annat uppgifter om sabotage mot blåljusverksamhet, involverande av underårig i brottslighet, brott mot narkotikastrafflagen, vissa brott mot vapenlagen samt brott mot terroristbrottslagen.
Slutligen föreslås att kommuner ska få möjlighet att besluta om register-kontroller vid anställning, till befattningar som är kritiska för kommunens förmåga att utföra sitt uppdrag, till exempel befattningar i chefsställning. En sådan registerkontroll ska utföras av Säkerhetspolisen och omfatta belastningsregister, misstankeregister och vissa andra uppgifter som behandlas hos Säkerhetspolisen.
Utredningen redovisar även en alternativ ordning som skulle innebära att en kommun får begära att den som ska anställas till en sådan befattning, som är kritisk för en kommuns förmåga att utföra sitt uppdrag ska visa upp ett belastningsregisterutdrag.
Utredningen föreslår att lagändringarna ska träda i kraft den 1 juni 2025.
Pressträff, video
….
….
Sverige
Örebronyheter
Källa: Justitiedepartementet, Socialdepartementet
Related Posts
Latest News
-
Fortsatt nedgång i handeln med begagnat
Second hand-försäljningen i mars visar för andra månaden i rad...
- Posted april 28, 2025
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted april 28, 2025
- 0
-
Ökat vabbande på svenska arbetsplatser
Jobbfrånvaron på grund av vård av barn ökade under årets...
- Posted april 28, 2025
- 0
-
Ny nationell guide ska öka säkerheten vid svenska stränder
De senaste fyra åren har 68 personer omkommit på obemannade...
- Posted april 28, 2025
- 0
-
Så skyddar man sig mot ID-kapningar
Deklarationssäsongen är i full gång, och med den följer en...
- Posted april 28, 2025
- 0
-
Sverige skriver avsiktsförklaring om stöd till invånarna i ukrainska Gammalsvenskby
Under en resa till Ukraina har bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin...
- Posted april 28, 2025
- 0
-
Nio av tio invånare i Örebro län vill ha kvar kontanterna
Nästan nio av tio invånare i Örebro län, 87 procent, vill...
- Posted april 27, 2025
- 0
You must be logged in to post a comment Login