- Tårtkonstnären Gohar från Lindesberg är Sveriges största bakproffs
- Tamarindens energidelning ska inte beskattas beslut i Högsta Förvaltningsdomstolen
- Barnsmärtforskare axlar ny roll
- Unik överenskommelse för barns rättigheter
- Nödvändigt med specialistutbildning för socionomer
- Orange Day uppmärksammas i Askersunds kommun
- Stor mängd stulen data har publicerats
- Seniorkraft för ett hälsosamt åldrande
- Bildspecial – Örebro HK vs Rögle BK
- Örebro Hockey räckte inte hela vägen
Utan kvinnor ingen hållbar fred i Bosnien- Hercegovina
Bosnien-Hercegovina (BiH) står inför den största krisen sedan inbördeskriget på 90-talet. Utvecklingen kommer inte på något sätt som en överraskning för Kvinna till Kvinna som har arbetat i landet länge. När kvinnor inte involveras blir fredsprocessen inte heller hållbar och det är tyvärr det vi ser nu.
Bakgrunden är denna: Daytonavtalet 1995 fick slut på kriget i Bosnien-Hercegovina. Den bräckliga freden har stött på återkommande utmaningar som på olika sätt hotat stabiliteten i landet.
Den senaste krisen utlöstes av att den utgående s.k. Höge Representanten (med uppgift att överse efterlevnaden av Daytonavtalet och som har breda befogenheter över exempelvis lagstiftning) i somras utfärdade ett förbud mot att förneka folkmord. Detta beslut möttes av omfattande fördömanden av den politiska ledningen i Republika Srpska, som beslutade att bojkotta allt arbete i de gemensamma statliga institutionerna.
Kvinna till Kvinna gjorde redan för över 20 år sedan en genomlysning av den djupt ojämställda processen under vilken Daytonavtalet förhandlades fram, i rapporten Engendering the Peace Process (2000). Det är beklagligt att vi nu måste konstatera: Vad var det vi sa? Utan inkluderande fredsprocesser blir det ingen hållbar fred. Situationen i BiH är en tydlig illustration av detta.
Efter Daytonavtalet har den internationella s.k. kvinnor, fred och säkerhetsagendan tillkommit, som handlar om vikten av kvinnors deltagande i konfliktlösning och fredsbyggande. Trots alla åtaganden som det internationella samfundet har att driva detta så har åtgärderna uteblivit. Det har aldrig funnits någon verklig vilja att på allvar inkludera kvinnorna i det långvariga fredsbyggandet i Bosnien-Hercegovina.
I ett patriarkalt land, som BiH, där det i princip inte finns några kvinnor på de högsta politiska nivåerna, så går det inte att bara prata med de manliga politikerna. Man måste även prata med kvinnor i civilsamhället (vilket är den arena där de engagerar sig politiskt), för att få en mer rättvisande bild av vad människor tycker. Hade civilsamhällets kvinnoorganisationer konsulterats så hade en alternativ bild av läget i landet kommit fram. Det kommer alltid en annan typ av information från ett lands gräsrötter.
De problem som angår Bosniens befolkning idag är till exempel den utbredda korruptionen, det svaga rättssystemet, den höga arbetslösheten, brister i välfärden och våld mot kvinnor.
Att inkludera kvinnors röster innebär också att det blir en mer balanserad diskussion om konflikten. Kvinnoorganisationer i landet har under alla år gått i bräschen för fredsbyggande och dialog över konfliktlinjer. Deras röster och erfarenheter är nödvändiga för att nyansera diskussionen.
Men i stället blir det uttalanden från nationalistiska politiker och deras hot om vapenskrammel som får styra agendan. Den retoriken spelar på rädslan hos ett folk som redan har upplevt ett krig och underblåser otrygghet och fördomar.
Sverige har åtagit sig att driva kvinnor, freds och säkerhetsagendan, och har dessutom antagit en feministisk utrikespolitik. Sverige borde därför gå i täten för att inkludera kvinnor i det långsiktiga fredsbyggandet i Bosnien och driva på för att meningsfulla konsultationer sker regelbundet med kvinnoorganisationerna och inte bara när det är kris eller den internationella kvinnodagen. Sverige bör också säkerställa en stark och långsiktig finansiering av det bosniska civilsamhället – och kvinnoorganisationer i synnerhet – så att dessa får förutsättningar att fortsätta verka som en självständig och alternativ röst till de politiska ledare som vill skapa splittring och hat. Sverige vet att det är i civilsamhället som kvinnor engagerar sig politiskt i länder som Bosnien-Hercegovina, där patriarkatet stänger dem ute från den politiska makten. Vi hoppas därför att Sverige kliver fram med en starkare röst för kvinnors deltagande för att säkerställa en stabil och hållbar fred i Bosnien-Hercegovina.
Världen
Örebronyheter
Källa: Kvinna till Kvinna
Related Posts
Latest News
-
Tårtkonstnären Gohar från Lindesberg är Sveriges största bakproffs
När Gohar Petrosyan fick en tårtbeställning av en vän till...
- Posted november 15, 2024
- 0
-
Tamarindens energidelning ska inte beskattas beslut i Högsta Förvaltningsdomstolen
Elen som ska delas i kvarteret Tamarinden ska inte beskattas,...
- Posted november 15, 2024
- 0
-
Barnsmärtforskare axlar ny roll
Mats Eriksson har ägnat en stor del av sitt liv...
- Posted november 15, 2024
- 0
-
Unik överenskommelse för barns rättigheter
Unik samverkansöverenskommelse för barns rättigheter. Igår, den 14 november, signerade representanter...
- Posted november 15, 2024
- 0
-
Nödvändigt med specialistutbildning för socionomer
Socionomutbildningen behöver förstärkas med vidareutbildningar på avancerad nivå, det är...
- Posted november 15, 2024
- 0
-
Orange Day uppmärksammas i Askersunds kommun
Den 25 november äger Orange Day rum, Internationella dagen för...
- Posted november 15, 2024
- 0
-
Cyberkriminella har börjat använda nya grepp
Cyberkriminella använder allt oftare ”vi vet var du bor” för...
- Posted november 15, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login