Universitetssjukvård i hela länet bidrar till länsbornas vård, hälsa och omsorg

By on 17 maj, 2017

Två vårdcentraler och 19 sjukhuskliniker på Karlskoga lasarett, Lindesbergs lasarett, Universitetssjukhuset Örebro samt inom psykiatrin och habiliteringen väntas av regionstyrelsen den 17 maj utses till universitetssjukvårdsenheter. Det innebär att enheterna kännetecknas av hälso- och sjukvård av hög kvalitet, kunskapsutveckling, forskning och utbildning samt en innovativ kultur. Det är Region Örebro län och Örebro universitet som gemensamt har bedömt och föreslagit de olika enheterna.

Och för länsinvånarna kommer det att märkas, menar Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande.

Ny kunskap utvecklas
– Universitetssjukvården utvecklar ny kunskap som snabbt kan omsättas i såväl vardagsvården som i den högspecialiserade vården, säger Andreas Svahn. Självklart påverkar det vården och patienterna. Kunskapsutveckling är förstås en viktig del i all hälso- och sjukvård, men de här 21 enheterna, som finns på de tre sjukhusen samt på två vårdcentraler, har ett särskilt ansvar för att utbilda framtidens läkare och utveckla vården.Universitetssjukvården bidrar också genom forskning, innovation och utbildning till den regionala utvecklingen.

Drivbänk för innovativa idéer
Mats G. Karlsson, FoU-chef i Region Örebro län, menar att universitetssjukvårdsmiljöer är en drivbänk för innovativa idéer som kan bidra till, inte bara vårdens utveckling, utan den skapar också möjligheter för näringslivsutveckling i länet.

– I de nära kontakterna med patienter och patientföreträdare som byggs upp inom universitetssjukvården fångas också viktiga forskningsfrågor och innovativa idéer upp. Universitetssjukvården producerar inte bara kunskap utan är också ledande i att tillämpa den senaste evidensbaserade vården.

Fortsatt utveckling av läkarprogrammet
Hans Hjelmqvist, professor och programansvarig för läkarprogrammet på Örebro universitet, lyfter fram läkarutbildningen i Örebro som en av landets främsta.

– I Örebro finns i dag en av landets bästa läkarutbildningar. Den har byggts upp genom ett nära samarbete mellan Region Örebro län och universitetet. Genom satsningen på universitetssjukvård i hela länet ges nu en möjlighet till att kraftfullt fortsätta utveckla läkarprogrammet med hög kvalitet på utbildningen. Vi får ökade resurser att lära ut orsaker till sjukdomar och hur man botar dem. Resultatet blir läkare som i hög grad stannar i regionen och bidrar till vård och hälsa av regionens innevånare.

Vård med nya forskningsresultat
Brickebackens vårdcentral är tillsammans med vårdcentralen i Kumla de två vårdcentraler i länet med universitetssjukvård, och det kommer att få betydelse menar Stefan Jansson, distriktsläkare på vårdcentralen.

– Genom satsningen kommer du som patient att på vårdcentralen möta läkare, sjuksköterskor och fysioterapeuter med kunskap som vilar på de senaste forskningsresultaten. Vi ökar den patientnära forskningen samt förbättrar utbildningen av studenter och personal. Målet är att ytterligare höja vårdens kvalitet.

Fakta:
Följande enheter har utsetts efter såväl nationella som lokala kriterier: anestesi- och intensivvårdskliniken, handkirurgiska kliniken, kirurgiska kliniken, onkologiska kliniken, ortopediska kliniken, urologiska kliniken, öron- näs och halskliniken, barn- och ungdomskliniken, medicinska kliniken, infektionskliniken, neuro- och rehabmedicinska kliniken, arbets- och miljömedicinska kliniken, hjärt-lungkliniken, kärl-thoraxkliniken, laboratoriemedicinska kliniken, röntgenkliniken, audiologiska kliniken, akutkliniken inom närsjukvård Örebro, Brickebackens vårdcentral, Kumla vårdcentral, psykiatrisk rehabilitering och rättspsykiatri.

Länet
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login