Ungdomar hjälpte till med ny samlingsplats i Örebro

By on 15 november, 2023
Arkivbild

I bostadsområden i Göteborg, Uppsala och Örebro har det skapats trivsamma utemiljöer, på tidigare parkeringsytor. Att involvera boende och låta barn, unga och äldre att i hög grad påverka utformningen av platserna har stått i fokus.

Resultaten visar hur man praktiskt kan arbeta med social hållbarhet kopplat till mobilitets- och miljöfrågor. Projektet presenteras på Allmännyttans klimat- och energikick som startar idag.

Tillsammans med tre större allmännyttiga fastighetsägare; Familjebostäder i Göteborg, Uppsalahem och Örebrobostäder, samt arkitekterna på Theory into Practice har IVL Svenska Miljöinstitutet undersökt om det går att med relativt enkla medel omvandla tomma p-platser till attraktiva samlingsplatser för boende.

Arbetet har inspirerats av metoder inom platsledd utveckling och fokuserat på hur boende och andra kan involveras i utformningen av gemensamma utemiljöer.

­– Målet har varit att få fram ett koncept för hur fastighetsägare kan omvandla den här typen av ytor med relativt enkla medel, och på sätt som involverar boende. Det har varit väldigt intressant att följa hur tre olika platser vuxit fram som resultat av engagerade fastighetsägare, kreativa arkitekter och barn och äldre som bor och vistas i området, säger Åsa Romson, forskare och projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Projektet har resulterat i ett flexibelt designkoncept som testats för tre platser som omvandlats:

I Markbacken i Örebro har ungdomar hjälp till att utforma en ny samlingsplats utanför ungdomsarenan Tegelbruket. Nästan allt material som använts på platsen är återanvänt. Ungdomarna har utformat en ny gångväg, målat marken i varma gula och orangea toner. Vid platsen har man också ett konstprojekt där ungdomar från Ukraina under sommaren vidareutvecklade en muralmålning.

I Gottsunda i Uppsala målades mönster som barnen gjort på asfalten och det monterades upp en pergola med sittplatser som återbrukats från andra platser. Tillsammans med en välkomnande skylt och nya blommor blev det en plats för event och loppisar.

I Kortedala i Göteborg bjöds de boende in att själva vara med och bygga en spännande scen av stockar och pinnar, och en pergola sattes upp som entré till gångvägen vid skogskanten. Här har både bjudits på kaffe och hållits halloweenfest.

– Det här visar att det går att skapa nya platser tillsammans med boende, omvandlingen av tomma p-platser kan vara ett sätt att arbeta bredare med hållbar mobilitet och att koppla ihop social hållbarhet med miljöfrågorna, säger Jonas Sondal på IVL som jobbat med följeforskning och dokumenterat processerna.

Örebro/Sverige
Örebronyheter

Källa: Svenska Miljöinstitutet

You must be logged in to post a comment Login