Unga svenskar riskerar sin hörsel i förtid

By on 2 mars, 2018
Arkivbild

29 procent av svenskarna utsätter sig själva medvetet för potentiellt farliga volymnivåer och närmare hälften bryr sig inte om att vidta försiktighetsåtgärder i miljöer de känner kan vara skadliga för deras hörsel. Detta framkommer av rapporten ”State of Hearing” som undersöker svenskarnas attityder och beteenden gällande hörsel och som idag publiceras av Cochlear, det världsledande företaget inom implanterbara hörsellösningar.

Rapporten lanseras i samband med Världshörseldagen den 3 mars, ett initiativ från Världshälsoorganisationen (WHO), och temat för årets Världshörseldag är Hear the Future. Rapporten har tagits fram för att öka kunskapen kring hur man kan förebygga dövhet och hörselnedsättning, samt stärka hörselvården världen över. Siffror från WHO visar att omkring 466 miljoner människor i hela världen lider av hörselnedsättning.

”State of Hearing”-rapporten avslöjar ett oroväckande riskbeteende hos svenskarna, som i allt större grad kan komma att drabbas av hörselnedsättning. Något som kan leda och tidig kognitiv nedsättning hos vuxna, bland annat demens.

Idag lyssnar 42 procent av den vuxna befolkningen på mobila enheter med för hög volym. Denna andel är störst i åldersgruppen 18–24 år, där 67 procent erkänner att de lyssnar med alldeles för hög ljudvolym. Detta beror delvis på att de tror att de är för unga för att bli påverkade och delvis på okunskap då 20 procent av de tillfrågade tror att hörselnedsättning är en naturlig del av att bli äldre.

– Vi vet att hörselnedsättning kan påverka människors relationer, utbildning och arbete och även i förlängningen den mentala hälsan. Sedan måste vi också tänka på framtiden. Nya utmaningar kommer att uppstå i takt med att världen förändras. Exempelvis får hörseln en allt större betydelse i en värld som är uppbyggd kring röster och ljud. Det räcker att titta på den ökade populariteten för enheter som Amazon Echo och Google Home samt dagens tv-apparater och kylskåp med inbyggda virtuella assistenter för att förstå vilka utmaningar som skulle kunna uppstå för en befolkning med hörselnedsättning, säger Lotta Vedholm, VD på Cochlear Norden.

Tre av fyra upplever att det idag finns hinder för att de ska kunna skydda sin hörsel mer, exempelvis vet vissa inte vart de ska göra ett hörseltest, medan andra känner en rädsla inför resultatet om de skulle besöka en audionom.

Hörselnedsättning kan drabba vem som helst oavsett ålder och livsstil. Det är viktigt att ta hand om sin hörsel hela livet så att man kan njuta av sina favoritaktiviteter även när man blir äldre. Att skydda sin hörsel i vardagen är enkelt och handlar om sunt förnuft. Att sänka volymen på enheter man använder, att vidta försiktighetsåtgärder på konserter och andra tillställningar eller när man klipper gräset är alla steg i rätt riktning, säger Lotta Vedholm.

Det blir tydligt att svenskarna aktivt måste vidta åtgärder för att skydda hörseln när man ser på svaren från personer som redan diagnostiserats med en hörselnedsättning, men som varken använder hörapparat, hörhjälpmedel eller hörselimplantat.

Bland dessa säger:

  • 36 procent att deras hörselnedsättning gör dem obekväma eller frustrerade i sociala sammanhang
  • 40 procent att det har fått dem att undvika vissa sociala sammanhang
  • 37 procent att det har lett till problem på jobbet
  • 24 procent att det har påverkat deras mentala hälsa negativt
  • 23 procent att det har förhindrat dem från att delta i aktiviteter
  • 21 procent att det har lett till ökade påfrestningar för familj, vänner och kollegor.

Av de tillfrågade säger hälften att de skulle behandla hörselnedsättningen om den påverkade deras förmåga att förstå eller umgås med familj, vänner eller kollegor. Medan en tredjedel (35 procent) endast skulle behandla sin hörselnedsättning om den innebar smärta.

En hörselnedsättning uppstår oftast gradvis och gör inte ont, vilket betyder att många inte söker behandling när de borde. Alla som är bekymrade över sin hörsel bör söka hjälp hos hörselvården. Det finns många möjligheter till behandling och vård, förklarar Lotta Vedholm.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login