Unga mer på nätet – men mer missnöjda

By on 12 september, 2019
Vid nio års ålder använder 81 procent av unga mobilen dagligen, vid elva år är siffran 95 procent. Det visar Statens medieråds undersökning Ungar & medier 2019.

Unga använder nätet mer och allt fler uppger att de är missnöjda med sin egen medieanvändning, det är några av slutsatserna i rapporten Ungar & medier 2019.

För första gången visar Statens medieråds undersökning att mer än hälften av barnen i alla åldrar använder internet, även barn så unga som ett år. Från fyra års ålder har 95 procent av barnen använt internet någon gång. Jämfört med tidigare rapporter har allt färre unga egna datorer eller surfplattor – istället använder de mobilen. Nästan alla tonåringar använder internet dagligen.

Skillnader i medievanor mellan flickor och pojkar kryper nedåt i åldrarna: Andelen som ägnar mer än tre timmar per dag åt dator/tv-spel är större bland pojkar än bland flickor. Det är en skillnad som tidigare uppträdde i tolvårsåldern, men som nu märks redan i tioårsåldern. Fler flickor än pojkar använder mobilen mer än tre timmar per dag och flickorna ägnar mer tid åt sociala medier.

Missnöjda med sin medieanvändning

Nytt för i år är frågan om huruvida medieanvändning leder till att barnet inte gör vad det ska, som till exempel läxläsning och hushållsarbete. Här svarar både föräldrar och barn att så är fallet. I gruppen 17–18 år anser 46 procent, något fler än tidigare, att de ägnar för mycket tid åt mobilen.

Fler av de unga uppger att de utsatts för elakheter och mobbning på nätet, jämfört med tidigare studier. Gruppen unga med psykiska funktionsnedsättningar anger att de har utsatts i betydligt högre grad än genomsnittet.

– Med utgångspunkt i våra data går det inte att säga om ökningen beror på att tonen på nätet blivit hårdare eller om beteenden som tidigare inte uppfattats som kränkande nu gör det, en slags metoo-effekt, säger Ulf Dalquist, projektledare för Ungar & medier.

Ur rapporten:

  • Vid 9 års ålder använder 81 % av unga mobilen dagligen, vid 11 år är siffran 95 %.
  • Läsandet av böcker eller tidningar når sin lägsta nivå någonsin. 2012 läste 23 % av 17–18-åringarna dagligen på fritiden. 2018 är det 11 %. Även film- och tv-tittandet fortsätter att minska.
  • Föräldrarna är generellt mer missnöjda med barnens medieanvändning än barnen själva: 46 % av föräldrar till 13–16-åringar anser att deras barn spelar för mycket, jämfört med 21 % av barnen själva.
  • 2016 uppgav 11 % av 13­­–16-åringar att de varit med om att någon varit elak mot eller mobbat dem på internet eller via mobilen. 2018 är motsvarande siffra 19 %. En ökning syns även i andra åldersintervall.
  • 38 % av föräldrar med barn i åldern 9–12 år uppger att det händer minst några gånger i veckan att medieanvändningen leder till att barnet inte gör vad det ska, t.ex. läsa sina läxor, hjälpa till hemma eller gå och lägga sig. Bland föräldrar till barn mellan 13 och 18 år är det 42 % som uppger detta.

Fakta Ungar & medier 2019
Ungar & medier är landets största undersökning av barns och ungas medievanor och har genomförts vartannat år sedan starten 2005. Ungar & medier 2019 och omfattar ett riksrepresentativt urval av barn och unga 0–18 år. Datainsamlingen genomfördes under hösten och vintern 2018 av Statistiska centralbyrån på uppdrag av Statens medieråd.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login