- BIK Karlskoga ute ur slutspelet
- Drop-in-möte för stora och små på Stortorget i Örebro
- Nu blir det nya parkeringsavgifter i centrala Örebro
- Lokala ishockeyföreningar från Örebro län hyllas av Tre Kronor
- Återkallelse av Moussaka i glasburk
- Utbyggnaden av totalförsvaret fortsätter i Örebro län
- Polisen genomför trygghetsmätning
- Förnyat bevis på toppkvalitet för Handelshögskolan i Örebro
- Kumla IBK kvalar upp till division 1
- Sorgegrupper stöttar i svåra tider
Unga kvinnor utsatta på jobbet

Unga kvinnor är mest utsatta för hot och våld, kränkande särbehandling och sexuella trakasserier på jobbet, de arbetar oftare ensamma och riskerar att hamna i otrygga eller hotfulla situationer. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket. Problem med för stor arbetsbelastning är fortsatt vanligast inom skola, vård och omsorg.
Kvinnor och män jobbar inom olika delar av arbetsmarknaden, det påverkar deras arbetsmiljö och vilka risker de utsätts för.
Kvinnor är oftare mentalt uttröttade efter jobbet
Det är vanligare att kvinnor drabbas av smärta och värk och är mentalt uttröttade efter arbetsdagen. Kvinnor har generellt jobb som innebär högre arbetsbelastning, sämre möjlighet att påverka arbetssituationen och större risk för hot och våld. Dessa arbetsmiljörisker är vanligast inom branscherna skola, vård och omsorg.
— Det här är signaler som måste tas på allvar. Det är oacceptabelt att arbetsmiljöproblemen inom skola, vård och omsorg får fortsätta år efter år. Det handlar om problem på system- och strukturnivå. Både arbetsgivare och myndigheter behöver ta till nya, konkreta åtgärder för att bryta det här mönstret, säger Lars Lööw, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.
Även inom hotell och restaurang, där ungefär lika många kvinnor och män arbetar, finns tydliga risker med stor arbetsbelastning och kränkande särbehandling. De har också minst chans av alla att ta pauser under arbetsdagen.
Otryggt på jobbet för unga kvinnor
Kvinnor, i synnerhet unga kvinnor (16-29 år), är mer utsatta på jobbet när det gäller ensamarbete och kränkande särbehandling. Var tredje ung kvinna har arbetat ensam i lägen där de riskerat att hamna i otrygga eller hotfulla situationer. Var fjärde har utsatts för våld eller hot minst en gång det senaste året.
En majoritet, 54 procent, av alla unga kvinnor tror inte att de kan arbeta till pensionsåldern i sina nuvarande yrken.
— Det är allvarligt att unga kvinnor utsätts för påtagliga risker på sina jobb. Alla, både män och kvinnor, ska kunna få en säker start på sina arbetsliv, säger Lars Lööw.
Säkerhetsrutiner följs inte
Männen utsätts generellt för andra risker på sina jobb. Män, framför allt unga män, lyfter oftare tungt och har pulshöjande fysiska arbeten. Män utsätts mer för buller och vibrationer och jobbar i större utsträckning med maskiner, verktyg eller fordon som kan utgöra olycksrisker.
Inom branscherna bygg, transport och magasinering är det högst andel, en tredjedel, som svarar att säkerhetsrutinerna bara följs till viss del eller inte alls.
— Många arbetsskador kan förebyggas genom ett bra, systematiskt arbetsmiljöarbete. Undersökningen visar tydligt att det finns mer göra, både vad gäller att åtgärda risker i arbetsmiljön och att följa säkerhetsrutiner. Ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet, säger Lars Lööw.
Var tredje upplever teknikstrul på jobbet varje dag
Årets arbetsmiljöundersökning innehåller flera nya frågor om digitalisering i arbetslivet, en majoritet är positivt inställda till hur den tekniska utvecklingen påverkar deras jobb. Men fler än var tredje påverkas negativt varje dag av problem i IT-system och program. Rapporten visar också att de flesta sysselsatta i stort är nöjda med sina jobb och trivs med kollegorna. De som är allra mest nöjda är höginkomsttagare. Nära hälften av alla anser dock att de har för stor arbetsbelastning.
Fakta/Unga kvinnor på jobbet (16-29 år)
- 34 procent har arbetat ensamma i situationer där de riskerat att hamna i otrygga eller hotfulla situationer minst en gång det senaste året (jämfört med 20 procent bland äldre män)
- 26 procent har utsatts för våld eller hot minst en gång under det senaste året (jämfört med 12 procent för män i åldern 50–64 år)
- 24 procent har utsatts för kränkande särbehandling från antingen chefer och/ eller kollegor och andra (jämfört med 12 procent av äldre män)
- 10 procent har upplevt sexuella trakasserier från exempelvis kunder, patienter eller elever under det senaste året (jämfört med 1 procent av äldre män)
Källa: Arbetsmiljöverkets rapport Arbetsmiljön 2024
Sverige
Örebronyheter
Källa: Arbetsmiljöverket
Om rapporten Arbetsmiljön 2024
Arbetsmiljöundersökningen görs av SCB på uppdrag av Arbetsmiljöverket, normalt vartannat år. Den innehåller frågor om både fysisk, organisatorisk och social arbetsmiljö och arbetsmiljöarbete.
Årets undersökning har förnyats och utökats med nya frågor kring till exempel digitalisering och förhållanden mellan krav och resurser för att bättre beskriva dagens arbetsliv.
Undersökningen skickades ut till över 60 000 sysselsatta i alla branscher under hösten 2024 och har besvarats av cirka 17 600 personer.
Resultaten används som underlag för Arbetsmiljöverkets verksamhet, men även av forskare, beslutsfattare och andra intressenter som arbetar för en bättre arbetsmiljö.
Läs hela rapporten: https://www.av.se/amu2024
Related Posts
Latest News
-
BIK Karlskoga ute ur slutspelet
Under fredagen var det dags för den sjätte semifinalen mellan...
- Posted april 11, 2025
- 0
-
Drop-in-möte för stora och små på Stortorget i Örebro
Sista chansen! Kom och diskutera framtida Örebro med politikerna och...
- Posted april 11, 2025
- 0
-
Nu blir det nya parkeringsavgifter i centrala Örebro
Från och med måndag 14 april gäller nya parkeringsavgifter i...
- Posted april 11, 2025
- 0
-
Lokala ishockeyföreningar från Örebro län hyllas av Tre Kronor
När Tre Kronor spelar träningslandskamper mot Finland 17–18 april inför...
- Posted april 11, 2025
- 0
-
Nu är Askersund kommuns påsklovsprogram här
Nästa vecka är det dags för påsklov! Som vanligt finns...
- Posted april 11, 2025
- 0
-
Återkallelse av Moussaka i glasburk
Moussaka i glasburk, från 1 år, 235g, återkallas. Orsaken är...
- Posted april 11, 2025
- 0
-
Bilist körde påverkad på Länsväg 205
En patrull stoppar en bilist för kontroll på länsväg 205....
- Posted april 11, 2025
- 0
You must be logged in to post a comment Login