- Örebro HK föll i tredje perioden
- BITD – *Klaras* Annandagen 26 December 2007
- Örebro Kyokushin Karate får hjälp att köpa in utrustning
- Kommunerna utbildar unga till arbetslöshet
- Mingel – *Makeriet* Juldagen 2024
- Minnen från tsunamin
- BITD – *Klaras* Juldagen 25 December 2007
- BITD – *Harrys* Juldagen 25 December 2007
- BITD – *Strömpis* Juldagen 25 December 2007
- Så kan samhällsproblem påverka Örebros chefer
Undvik uttorkning i sommar
Så mycket vatten bör du dricka, undvik uttorkning i sommar. Ta kontrollen och inspireras till en uppfriskande och hälsofrämjande sommar!
Det finns många tillfällen, inte minst sommartid, när det är extra viktigt att få i oss vätska för att kroppen bland annat ska återhämta sig. Vätskebrist och uttorkning uppstår när vår kropp gör sig av med mer vätska än vad vi tillför.
Vatten är viktigt för kroppsfunktionerna och exempelvis består hjärnan och hjärtat av 73% vatten, motsvarande siffra för lungorna är 83%. Kroppens vattenreserver minskar även allteftersom vi blir äldre1. Ett sätt att få översikt är att följa mätvärdet vattenprocent, som är en del av kroppsammansättningen.
– Vatten är ett grundelement för kroppen och genomsnittligen utgör vatten 60% av totalvikten hos en vuxen person. Två tredjedelar av vattnet finns i de intracellulära delarna av vår kropp och en tredjedel i de extracellulära, som blodet och andra kroppsvätskor. Vattnet består del av endogent vatten, ett resultat av metabolism, och av dagliga intaget som vi får via dricksvattnet och maten. Njurarna har till uppgift att se till att kroppen har en perfekt balans mellan vattentiget och utflödet ur kroppen, via urinen”1, säger professor Courbebaisse, nefrolog vid fysiska enheten – avdelningen metabolisk och renal forskning vid Georges Pompidous sjukhus i Paris.
Ålder, kön, kroppsstorlek, ämnesomsättning, hälsotillstånd, livsstilsfaktorer som fysisk aktivitet och matvanor samt vilket klimat vi befinner oss i är alla faktorer som påverkar hur mycket vatten vi behöver individuellt. Rekommendationerna som finns bygger därför mycket på uppskattningar2.
När kroppen gör av med mer vätska än vi tillför den kan det uppstå vätskebrist och uttorkning. Det drabbar vanligast små barn, äldre personer eller personer som anstränger sig hårt fysiskt när det är väldigt varmt Andra orsaker till att vi gör av med för mycket vätska kan vara att vi svettas mycket, kräks, har feber eller tar vätskedrivande läkemedel. Diabetiker med högt blodsocker löper också större risk att drabbas av uttorkning.3
– Måttlig uttorkning kan leda till försämrad kognitiv och fysisk prestanda. Kronisk uttorkning kan orsaka sjukdomar som njursten, urinvägsinfektion, förstoppning och ökad risk för kronisk njursvikt. Förlust på vatten, av olika orsaker, är främsta anledningen till att barn drabbas av uttorkning. Hos äldre kan orsaken vara minskad törsthetskänsla och förmåga att koncentrera urin. Gemensamt handlar risken för uttorkning också om tillgången till vatten”1, säger professor Courbebaisse.
En balanserad vätskebalans har med andra ord många hälsofördelar och kan bidra till att vi känner oss mer energiska. Ett mått som kan vara värt att ha koll på för att få insikter om din hälsa i sommar är vattenprocent, som är en del av kroppssammansättningen, är. Det måttet kan man få med hjälp av kroppsskanning i hemmet, till exempel med Body Smart, den senaste i Withings smarta vågsortiment. Där får du också andra värdefulla data om din hälsa som kan bidra till att ta välinformerade hälsobeslut i din vardag.
Medan en smart våg ger dig insikter direkt på hemmaplan är vi gärna ute under sommaren. Där kan klockan ScanWatch direkt på armen hjälpa till att när du är på språng hålla koll på bland annat hjärthälsa, träning och sömn – det som är viktigast för dig. Tillsammans skapas ett underlag som ger dig data och hälsomått att följa, och agera på om och när det behövs.
Idag handlar vår hälsa om mycket mer än vår vikt, det handlar om helhetsbilden. Under sommaren känner många en hälsostress så låt oss i stället ta kontrollen och inspireras till en mer uppfriskande och hälsofrämjande sommar.
Så kan du följa och utveckla din hälsa i sommar
Body Comp ger en komplett hälsobedömning inifrån och ut och underlättar för dig som vill följa, och utveckla, din hälsa i sommar. Den smarta vågen ger dig hälsodata som:
- Kroppsammansättning inklusive mått för vatten, muskler och fett
- Hjärthälsa med hjärtfrekvens och vaskulär ålder
- Elektrodermal ålder
Body Scan är den mest avancerade smarta vågen någonsin och ger dig möjlighet att på bara 90 sekunder genomföra en hälsokontroll i hemmet. Den mäter bland annat:
- Segmentell kroppsammansättning
- 6-avlednings-EKG
- Vaskulär ålder
- Pulsvåghastighet
- Nervhälsoresultat
Med 30 dagars batteritid är ScanWatch den perfekta följeslagaren i sommar och som aktivt kan ge dig hälsodata som hjärthälsa, kondition och välmående:
- Detektering av oregelbundna hjärtslag
- Syremättnad av medicinsk kvalitet
- Avancerad sömnspårning
Så mycket vatten bör du dricka
Behovet av vatten varierar stort mellan individer och påverkas av bland annat ålder, kön, kroppsstorlek, ämnesomsättning, hälsotillstånd, livsstil som fysisk aktivitet och matvanor, samt vilket klimat vi befinner oss i. En person med ett stillasittande arbete kan behöva en knapp liter per dag, medan en väldigt fysiskt aktiv person i ett varmt klimat kan behöva tio liter vatten per dag.
Det är därför svårt att fastställa generella rekommendationer för vattenintaget i befolkningen, och de rekommendationer som finns bygger på olika uppskattningar.
Enligt nordiska näringsrekommendationer bör intaget av vätska i form av drycker vara 1–1,5 liter per dag, utöver den vätska du får i dig via maten, för vuxna och barn som är måttligt fysiskt aktiva och under normala temperaturer. Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) har fastställt det adekvata totala intaget (AI) av vatten för friska vuxna (19–65 år) till 2,1 liter per dag för kvinnor och 2,5 liter per dag för män.
Gravida och ammande har ett högre vattenbehov och rekommenderas att få i sig ytterligare 0,3 respektive 0,6–0,7 liter vätska per dag.2
Symtom vid vätskebrist
- Du kan känna dig törstig, torr i munnen och bli trött om du har vätskebrist. Du kan också kissa mindre och få mörkfärgad urin.
- Du kan bli kraftigt uttorkad om du inte lyckas få i dig tillräckligt med vätska. Då kan du få snabb puls, bli förvirrad och till slut förlora medvetandet.
Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning vid följande situationer:
- Ett litet barn kissar lite eller inget alls och är slött.
- Du eller någon i närheten har symtom på kraftig uttorkning.
Sök vård på en akutmottagning om det är stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen.
Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.1
Hälsa | Sverige
Örebronyheter
Källa: Gobilab
Related Posts
Latest News
-
Örebro HK föll i tredje perioden
Annandagshockey 2024 är ett skönt inslag i linjen såhär i...
- Posted december 26, 2024
- 0
-
BITD – *Klaras* Annandagen 26 December 2007
BITD – Back In The Days vi tar en titt...
- Posted december 26, 2024
- 0
-
Örebro Kyokushin Karate får hjälp att köpa in utrustning
2024 stöttar OBOS, genom initiativet OBOS Jubel, 40 inspirerande projekt...
- Posted december 26, 2024
- 0
-
Kommunerna utbildar unga till arbetslöshet
Feldimensionering av gymnasieutbildningarna i Örebro län har lett till att...
- Posted december 26, 2024
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Juldagen 2024
*Makeriet* 2024.12.25 Juldagen Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted december 26, 2024
- 0
-
Minnen från tsunamin
Khao Lak, juldagen 2004 Havet ligger spegelblankt, och jag rullar...
- Posted december 26, 2024
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted december 26, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login