Undvik fallgroparna vid korttidsuthyrning av bostad

By on 4 maj, 2024
Arkivbild

Allt fler svenskar hyr ut sina bostäder, både under kortare och längre perioder. I samband med konserter och större evenemang, kan det finnas pengar att tjäna.

Men det gäller att ha koll på reglerna, annars finns det risk för vräkning. Fredrik Aldmo, jurist och expert inom fastighetsrätt på Familjens Jurist, berättar vad man ska tänka på, för den som hyr, eller hyr ut.

För den som överväger att hyra ut sin bostad under en period, är det viktigt att vara väl förberedd för att slippa obehagliga överraskningar.

– Jag tycker det är viktigt att fundera på varför man ska hyra ut sin bostad. Är det kortsiktigt, exempelvis till Eurovision, är risken att de man hyr ut till kommer festa till det eller vara mer oförsiktiga. Tycker man att det är värt risken och har kollat upp personerna i fråga ska man komma ihåg att det är samma regler som gäller juridiskt som vid långtidsuthyrning. Har du en bostads- eller hyresrätt behöver du därför skriftligt tillstånd, annars kan du riskera att bli vräkt. Dubbelkolla också alltid att din hemförsäkring är anpassad till andrahandsuthyrning, annars kan det bli dyrt om någonting händer, säger Fredrik Aldmo, jurist och expert inom fastighetsrätt på Familjens Jurist.

Det är inte bara de som vill hyra ut sin bostad som måste vara uppdaterade om regelverket – även de som överväger att hyra någon annans hem behöver känna till vilka regler som gäller. Detta är extra viktigt vid en korttidsuthyrning.

– Är man den som ska hyra är det precis lika viktigt att man gör sin research som när man hyr ut. Kolla upp personen som du ska hyra av och säkerställ att det inte är en fejkannons eller orimligt hög hyra. Vid korttidsuthyrning gäller nämligen inte hyreslagen som ger en rätt att överklaga i efterhand vid exempelvis oskälig hyra. Utgångspunkten är att hyran ska baseras på avkastningsränta på marknadsvärde och driftkostnad, vilket kan vara utmanande att bedöma under korttidsuthyrningar när priserna ofta skjuter i höjden på grund av ökad efterfrågan, säger Fredrik.

Den som hyr ut sin bostadsrätt i andra hand utan samtycke eller tillstånd riskerar att förlora sin bostadsrätt. Det innebär att man förlorar rätten till bostaden och att bostadsföreningen har rätt att tvinga bostadsrättsinnehavaren att flytta. Likaså riskerar den som hyr ut en hyresrätt olovligt, utan tillstånd från hyresvärden eller hyresnämnden, att bli av med boendet genom vräkning. Det är därför viktigt att den som hyr ut följer de regler som finns.

Fem tips för den som vill hyra ut sin bostad

  1. Gör en bakgrundskontroll
    Kontakta Kronofogden och se ifall personen som ska hyra din bostad har några skulder. Det som är bra med att hyra ut under stora evenemang är att trycket på bostäder är högt, och att det ofta finns någon annan som är intresserad av att hyra ifall den första intressenten inte känns rätt. Var därför inte rädd för att tacka nej.
  2. Fota eller filma bostaden
    Det allra bästa sättet att sydda sig, både för hyresvärd som hyresgäst, är att dokumentera bostadens skick genom att filma och fota. Går något sönder har du som hyr ut bevis på hur det såg ut innan, och även du som hyr.
  3. Detta gäller vid inneboende
    Vill man hyra ut endast ett rum och inte hela bostaden, gäller annorlunda regler. Till exempel krävs inget godkännande från hyresvärden eller bostadsrättsföreningen när man hyr ut ett rum till inneboende. Så länge som man själv bor i bostaden samtidigt får man ha inneboende, förutsatt att det inte medför störningar eller problem i övrigt.
  4. Upprätta ett skriftligt hyresavtal
    Det finns inget krav på att ha ett skriftligt avtal mellan den som hyr ut sin bostad och den som ska bo där, varken vid uthyrning av hyresrätt eller egenägd bostad. Däremot krävs ett skriftligt tillstånd från hyresvärden eller bostadsrättsföreningen för att få hyra ut.
  5. Om bostadsrättsstyrelsen sagt nej
    Om styrelsen inte gett tillstånd kan du istället ansöka om tillstånd från hyresnämnden, genom att visa att du har skäl att hyra ut i andrahand. I din ansökan behöver du bland annat skicka med information om tidsperioden det gäller, varför du vill hyra ut och vem du vill hyra ut till. Du behöver också skicka med en kopia på styrelsens beslut om att vägra tillstånd till andrahandsuthyrningen.

Ekonomi
Örebronyheter

Källa: Familjens Jurist

You must be logged in to post a comment Login