Tvångsförflyttningar och våld leder till omfattande ohälsa på Västbanken

By on 7 augusti, 2024
Aliyah* har bott i Hebron, ett av de mest begränsade områdena på Västbanken, i 25 år. Hon beskriver att våldet ökat markant sedan den 7 oktober och att människor lever i konstant rädsla. *Namnet ändrat för att bevara anonymitet.
Foto: Laora Vigourt/Läkare Utan Gränser

Dödligt våld och tvångsförflyttningar av palestinier på Västbanken har stigit till en ny nivå sedan den 7 oktober, rörelserestriktioner och vägspärrar leder samtidigt till att det blir allt svårare att bistå med vård.

I en ny rapport från Läkare Utan Gränser berättar organisationens personal och patienter om våld, trakasserier och det ständiga förtrycket från israeliska soldater och bosättare.

Efter de dödliga attackerna mot Israel den 7 oktober, som utfördes av Hamas och andra palestinska militanta grupper, har även tillvaron för den palestinska befolkningen på Västbanken blivit svårare. Människorna utsätts för olika typer av tvångsåtgärder, våld och har fått sin rörelsefrihet kraftigt begränsad.

De israeliska myndigheterna har även dragit in arbetstillstånd vilket har lett till stora ekonomiska umbäranden. 

Hus mejas ned och gator rivs upp

I rapporten Occupied lives: the forcible transfer of Palestinians in Hebron redogör Läkare Utan Gränser, som jobbat på Västbanken sedan 1996, för hur tillgången till sjukvård försämrats allt mer till följd av restriktioner och våld utfört av israeliska soldater och bosättare.

— Konsekvenserna för palestiniernas psykiska och fysiska hälsa är katastrofala, säger Johanna Bogren, psykolog som precis kommit tillbaka till Sverige efter ett tre månader långt uppdrag för Läkare Utan Gränser på Västbanken.

— Vårdpersonal beskjuts och hindras från att komma fram till skadade. Människor skadas och människor dör. Jag blev upprepade gånger fast på kontoret eller där vi bodde på grund av militärinsatser. Det inkluderade allt från bulldozrar som mejade ner hela hus och rev upp gator till krypskyttar, korseld och raketer mot närliggande flyktingläger. 

Sjukvården hårt drabbad

Många kliniker som drivs av de palestinska myndigheterna har tvingats stänga, på apoteken gapar hyllorna tomma och ambulanser som transporterat sjuka och skadade har blivit stoppade och attackerade. Våldet har gjort att många människor avstår från att söka vård över huvud taget.

I den del av Hebron som kallas H2 är vägspärrarna så många att personal vid sjukvårdsinrättningar har svårt att ta sig till jobbet. Flera kliniker har stängt eftersom personalen inte har tillstånd att passera vägspärrarna.

— Jag har sett hur flyktinglägren i Jenin och Tulkarem demoleras allt mer, men även stadskärnorna. Det är svårt för invånarna att leva i spillrorna av husen. Jag har sett hur affärsinnehavaren försöker återskapa sin butik i resterna av det som en gång var en byggnad. Jag har sett barn leka i ruinerna av sitt hus. Jag har delat sorgen med mammor vars barn har dödats, säger Johanna Bogren.

Rapporten beskriver även hur tvångsåtgärder och omfattande våld i Hebron med omnejd tvingar allt fler palestinska familjer att fly från sina hem. Enligt Läkare Utan Gränser skulle detta kunna utgöra tvångsförflyttning, vilket är ett krigsbrott eller ett brott mot mänskligheten när det utförs av en ockupationsmakt.

Västbanken
Örebronyheter

Källa: Läkare Utan Gränser på Västbanken

You must be logged in to post a comment Login