Två år efter rohingyers flykt från Myanmar

By on 31 augusti, 2019
18 månader gamla Answar i sitt hem i flyktinglägret Cox's Bazar i Bangladesh (Answar heter egentligen något annat)

För två år sedan tvingades de första rohingyerna över gränsen till Bangladesh från Myanmar. De blev bortdrivna från sina hem. Många hade fått familjemedlemmar mördade. Dessa barn har fått uppleva situationer som ingen människa ska behöva uppleva*. Slutmålet blev Cox’s Bazar, världens största flyktingläger, där nästan en miljon rohingyer lever idag. Nu väntar de på rättvisa och förutsättningar för att återvända hem.

– De här barnen har upplevt fruktansvärda saker. När jag besökte lägret förra året träffade jag barn som sett närstående och andra barn bli dödade och själva behövt fly undan militären i Myanmar för att inte bli dödade. De här barnen behöver få ett tryggt hem, ordentlig skolgång och möjlighet till en framtid, säger Lena Ingelstam, internationell chef på Rädda Barnen.

Två år efter det rohingyerna tvingades på flykt från Myanmar går 61 lokala, nationella och internationella organisationer samman för att uppmärksamma vikten av att mänskliga rättigheter tillgodoses. Under de senaste två åren har organisationer hjälpt FN och regeringen i Bangladesh att ge livsuppehållande stöd till människor i flyktinglägret. Rädda Barnen har exempelvis delat ut mat regelbundet, har tio hälsokliniker som tillsammans tar emot 6 000 personer per dag och har barnvänliga platser. Tillsammans har vi stabiliserat förhållandena i lägret, stärkt beredskapen för monsunregn och förebyggt utbrott av olika sjukdomar. 

Mer måste dock göras. Rädda Barnen har uppmanat det internationella samfundet att öka finansieringen till insatsen. Genom att stärka det humanitära arbetet kan livet förbättras avsevärt för de flyktingar i Bangladesh och hitta de rohingyer som drivits bort från sina hem men är kvar i Myanmar.

– Ett flyktingläger inte är ett bra hem att växa upp i. De här barnen har dessutom flytt från en av 2000-talets största humanitära kränkningar och är i ett stort behov av akut stöd. Deras rättigheter måste tillgodoses. Världen kan inte bara se på, utan tillsammans måste vi skapa förutsättningar för rohingyer att tryggt och frivilligt återvända till Myanmar. Regeringen i Myanmar måste uppfylla det grundläggande ansvaret som alla regeringar har, nämligen att säkerställa att alla invånare får samma trygghet och betraktas med samma människovärde, säger Lena Ingelstam.

I dagarna publicerade FN en rapport som dokumenterat det avskyvärda sexuella våldet i Myanmar. Rapporten förstärker den bilden som Rädda Barnen och andra organisationer har, nämligen att militären i Myanmar har begått några av de värsta brotten som går att föreställa sig. Redan 2017, när de första rohingyerna anlände till Cox’s Bazar, tog Rädda Barnen vittnesmål från barn. Alltifrån 16-åriga flickor som blivit våldtagna, ibland av flera män samtidigt, till barn som sett andra barn blivit mördade framgår i det Rädda Barnen sammanställt i sin rapport*. 

Fakta om Cox’s Bazar – världens största flyktingläger: 

  • I Cox’s Bazar bor 902 000 rohingyiska flyktingar. Totalt är det 1,2 miljoner människor, både rohingyer och bangladesher, som är i behov av humanitär hjälp i lägret.
  • 498 700 barn lever i lägret. Rädda Barnen har nått 420 000 av dessa.
  • 55 % av befolkningen är barn. Av dessa är 18% mellan 0-4 år (163 200), 23 % är mellan 5-11 år (208 500) och 14 % är mellan 12-17 år (127 000).
  • Nästan var femte barn (17 %) lider av allvarliga mentala hälsoproblem.
  • 12 % av barnen är undernärda.
  • Få barn har tillgång till utbildning. 93 % av alla barn och unga mellan 15-24 år har ingen möjlighet att utbilda sig. Var fjärde barn mellan 3-14 år har inte tillgång till regelbunden skolgång.
  • Vid 25 av 1000 förlossningar är barnet dödfött eller dör inom 28 dagar.
  • Av den humanitära responsen är bara 18 % finansierad för 2019.
  • Rädda Barnen har mer än 2000 personal och volontärer som jobbar med krisen.
  • Rädda Barnen har nått mer än 745 000 rohingyska flyktingar, inklusive 420 000 barn.

Världen
Örebronyheter

* 2017 intervjuade Rädda Barnen barn och kvinnor som flytt från Myanmar till Bangladesh och samlat det i rapporten ”Horrors I will never forget”. Vi vill varna för innehållet eftersom det omfattar väldigt målande beskrivningar om våld mot barn och vuxna, inklusive sexuellt våld och beskrivningar av regelrätta mord på barn och vuxna. Här finns rapporten: https://press.raddabarnen.se/pressreleases/ny-rapport-med-vittnesmaal-fraan-rohingya-barn-mord-och-vaaldtaekter-2279805

You must be logged in to post a comment Login