- En app kan bryta social isolering för personer med Parkinsons sjukdom
- Nästa års utställare i Kumla utställningshall
- Akutmottagningarna och ambulansen i länet förstärker på grund av halkan
- Länsstyrelsen i Örebro län hanterar flera ärenden från och med årsskiftet
- Myndigheter som agerar ger resultat
- Så kan tjuvarna få tag på dina julklappar medan du handlar
- ”Den lilla blomman” av Leia
- KICKS först ut med att sälja ACO utanför apotekskanalen
- BIK Karlskoga höll inte borta mot AIK
- Helgpyssel på Drottninggatan
Tuff högskolestart med låga gymnasiebetyg
Nära hälften av studenterna med lägre betyg från högskoleförberedande program har svårt att klara högskolan det första läsåret. Vanligast med låg prestation är det bland studenter från teknikprogrammet och från naturvetenskapsprogrammet. Det visar Skolverkets undersökning av hur övergången direkt från gymnasieskola till högskola fungerar för olika grupper.
– Kunskapskraven i gymnasieskolan är tydligt satta för att ligga på en nivå som motsvarar att eleverna är förberedda för högskolan. Men klivet till högskolestudier är ändå ofta stort. De elever som högskolorna tar in behöver ges bra förutsättningar att lyckas med studierna, säger Torun Rudin, chef för Skolverkets gymnasieenhet.
Skolverket har för första gången undersökt hur övergången till högskolan har fungerat för den grupp gymnasieelever som gick direkt från gymnasieskolan till högskolan. Gruppen som har undersökts tog examen från ett högskoleförberedande program vårterminen 2014 och påbörjade en högskoleutbildning terminen efter. Det handlar om 14 400 elever vilket motsvarar nästan en tredjedel av de totalt 48 000 elever som fick en gymnasieexamen våren 2014. Den största andelen studenter kom från naturvetenskapsprogrammet och teknikprogrammet, där 47 respektive 43 procent av eleverna gick direkt från gymnasieskolan till högskolestudier.
Tufft första år på högskolan för elever med lägre betyg
Majoriteten av ungdomarna i undersökningen, 65 procent, klarar gränsen för fortsatta studiemedel, det vill säga minst tre fjärdedelar av högskolepoängen, under det första året i högskolan. De flesta studenterna med höga betyg från gymnasieskolan presterar bra på högskolan oavsett vilken utbildning de läser. Samtidigt finns det många som har det svårare. Studenter med betyg strax över godkänd nivå visar tydligt lägre resultat. Omkring varannan student med de lägre betygen når inte upp till 50 procent av högskolepoängen under det första året. Vanligast med låg prestation är det bland studenter från teknikprogrammet och från naturvetenskapsprogrammet.
– Eftersom godkända betyg är den nivå som krävs för behörighet att antas till högskolan är det viktigt att betygen verkligen speglar elevernas kunskaper, säger Torun Rudin.
Bättre för elever från kommunala skolor
Elever från kommunala gymnasieskolor har något lägre betygsgenomsnitt än elever från fristående gymnasieskolor men visar ändå generellt högre prestation under första året i högskolan. Dessa skillnader finns oavsett vilket gymnasieprogram studenterna kommer ifrån eller på vilken betygsnivå de befinner sig.
Ett exempel från den undersökta gruppen är att 66 procent av studenterna från kommunala skolor uppnår minst tre fjärdedelar av högskolepoängen, jämfört med 61 procent av studenterna från fristående gymnasieskolor.
Val av utbildning viktigt
Förutom gymnasiebetygen har valet av utbildning stor betydelse för hur väl studenterna presterar under det första läsåret på högskolan. De studenter som presterar högst, sett till avklarade högskolepoäng, finns inom utbildningsområdena medicin och odontologi. Studenter med lägst prestationer finns främst inom det teknikområdet, som samtidigt är det vanligaste utbildningsområdet för studenter som kommer direkt från gymnasieskolan.
Direkt från gymnasiet till högskolan – skillnader i landet
Omkring 30 procent av landets ungdomar går direkt från högskoleförberedande program i gymnasieskolan till högskolestudier. De flesta län ligger nära riksgenomsnittet men det finns variationer. Uppsala län har den i särklass högsta andelen ungdomar, 45 procent, som påbörjar högskolestudier direkt efter gymnasieskolan. Gotlands, Jämtlands och Hallands län har lägst andel direktövergångar till högskolan med 14, 15 respektive 21 procent.
Regionalt
Örebronyheter
Related Posts
Latest News
-
En app kan bryta social isolering för personer med Parkinsons sjukdom
Personer som lever med Parkinsons sjukdom, löper hög risk att...
- Posted december 19, 2024
- 0
-
Nästa års utställare i Kumla utställningshall
Äntligen är det dags att tillkännage vilka konstnärer som under...
- Posted december 19, 2024
- 0
-
Akutmottagningarna och ambulansen i länet förstärker på grund av halkan
Det svåra väderläget och halkan, orsakar just nu stor belastning...
- Posted december 19, 2024
- 0
-
Länsstyrelsen i Örebro län hanterar flera ärenden från och med årsskiftet
Från och med den 1 januari 2025 kommer vissa typer...
- Posted december 19, 2024
- 0
-
Myndigheter som agerar ger resultat
Genom samverkan har kampen mot arbetslivskriminalitet gett resultat. Verksamheter har...
- Posted december 19, 2024
- 0
-
Våld, hot, övergrepp och oseriös verksamhet på HVB
Våld, hot och övergrepp på HVB fortsätter att vara oroväckande...
- Posted december 19, 2024
- 0
-
Så kan tjuvarna få tag på dina julklappar medan du handlar
Medan du fokuserar på julklapparna slår tjuvarna till redan på...
- Posted december 19, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login