Trender inom bildhantering som formar det vi ser och skapar år 2021

By on 1 februari, 2021
Canon trender 2021

Från framåtblickande teknik till sentimentalt förflutet – Canon Europe delar med sig av trendspaningarna inom fotografi, filmande, skrivare och utskrifter

2020 blev ett mycket annorlunda år. Hur vi lever, arbetar och interagerar har helt förändrats och efterdyningarna av 2020 blir kännbara under åratal framöver. Oförutsägbarhet och osäkerhet kommer fortsatt vara viktiga inslag i människors liv – men nu med hopp vid horisonten. Vad betyder detta för bildhanteringsvärlden? Canon Europe har blickat framåt och identifierat fem nyckeltrender som formar det vi kommer att se under 2021.

Susie Donaldson, ITCG European Marketing Director för Canon EMEA, kommenterar: ”När vi blickade framåt mot 2021 såg vi ett antal trender som kommer att påverka bildhanteringsvärlden – från det sätt vi konsumerar medier på och den tilltro vi har till nya källor, till en nostalgi för hur saker och ting var tidigare. Canon fyller en funktion inom de tekniker som driver fram dessa trender – oavsett om det gäller en kompakt systemkamera eller en hemmaskrivare – och vi kommer att fortsätta utveckla innovativa verktyg som ger användarna möjlighet att nå sin kreativa potential genom att ansluta dem med världen runt omkring.”

1. Nostalgi i nuet

Vi förlitar oss på det som varit för att finna tröst i nuet. Titta bara på den virala ”Me at 20”-trenden tidigare i år[1] och återuppvaknandet för ’zines (självutgivna tidningsvarianter), när vi längtar efter estetiken från till synes enklare tider. Under de två månader som följde på nedstängningarna av samhället fördubblades nästan sökningarna som innehöll ”80-tal” eller ”90-tal” på Google. Undersökningar visar att trender som nostalgi rör sig i 30-årscykler[2]. Under 2021 kommer vi förmodligen att se en övergång från 80-talets nostalgi till 90‑talets, som sedan sträcker sig genom resten av årtiondet. När 90-talets estetiska nostalgi blir allt mer populär kommer den att ha en markant påverkan på de visuella trenderna under nästa år.

Kraften i nostalgin ligger inte bara i de bilder vi tar utan också i de produkter vi köper, eftersom utrustningen som används för att ta stillbilder eller filmklipp fortsätter att kombinera retrostil med den allra senaste tekniken – till exempel skrivare i fickformat som ger hållbara foton direkt från en smartphone. Algoritmer och filter som används för att bearbeta och redigera bilder kan dessutom återskapa de brister som dåtidens fysiska foton hade.

2. AI-styrd bildåtergivning blir en del av vardagen

Artificiell intelligens är i sig inget nytt, men det vi sett hittills är bara en bråkdel av vilken påverkan AI, maskininlärning och djupinlärning kommer att ha på samhället. Även om mänsklig sakkunskap fortfarande kommer att behövas, så kommer fortsatta framsteg inom AI att minska klyftan och möjliggöra för vanliga fotografer att skapa bilder med professionell kvalitet. På Canon tror vi att under 2021 blir AI‑aktiverad utrustning och teknik mer vanligt förekommande i det innehåll vi fångar dagligen. Vi kommer allt eftersom att inse den potential som finns för att ta fantastiska bilder, oavsett kompetens och med minimal tidsåtgång och ansträngning.

Vi förväntar oss också att AI-styrd bildåtergivning fortsätter att bli alltmer populärt när det gäller den roll AI spelar för att strömlinjeforma vardagen. Aktuella uppgifter visar att 62 procent av millenniegenerationen vill, mer än genom någon annan ny teknik[3], kunna söka via bilder istället för via nyckelord. Resultatet blir att vi kan förvänta oss att saker som Google Glass-displayer och lifelogging (en registrering av dagliga aktiviteter) kommer att generera enorma bildåtergivningsströmmar som ska fångas, sorteras, tolkas och arkiveras. Kanske får vi till exempel se den dagen när AI kan fylla i våra sociala strömmar och använda bilder insamlade åt oss, med kommentarer inlagda i en stil som härmar vårt unika tonfall, vårt ordförråd och vår personlighet.

3. Styrkan i deepfake och en vändning tillbaka mot tillit

Överflödet av användargenererat innehåll, omtvistade algoritmer i sociala medier och allt fler konspirationer har medfört stor misstro när det gäller information. Deepfakes – den metod som används för att kombinera och kopiera in nya bilder eller filmer på ett original – är bara en av de tekniker som bidrar till falska nyheter och lurendrejerier online.

Precis så som verktygen för innehållsproduktion förändras, så förändras också verktygen för äkthetsbevisning. Och vi räknar med att det ska dyka upp tjänster och funktioner som gör filmer och bilder mer tillförlitliga. Framsteg i tekniken kommer att hjälpa till att bekämpa misstro i medierna, med allt från att lägga in metadata om var och när en bild är tagen, till att tagga foton med redigeringshistoria.

4. Neutral hållning till vår kroppsuppfattning – nya positiva inslag

Det är inte något nytt att sociala medier har haft stor påverkan på hur vi förväntar oss att kroppsbilder ska se ut. I så mycket som 18 procent av allt som postas på Instagram används någon form av filter[4].

Som tur är kan vi nu se en återställning. År 2020 har inneburit att vi människor fått omvärdera vad som verkligen är viktigt. Och som ett resultat av detta – tillsammans med samhällsförändringar med tanke på mångfald, inkluderande och tolerans – har vi upplevt en omprioritering till vad våra kroppar kan åstadkomma, istället för hur de ser ut; en neutral och mer filosofisk hållning. Under 2021 förväntar vi oss därför en förändring som hyllar fysiska bedrifter istället för estetik och en större efterfrågan av oredigerade, mer inkluderande bilder – så att varumärken och medier fortsätter att inte vara förkämpar för en enda skönhetstyp. Och att innehållet i sociala medier som ett resultat av detta blir mer autentiskt, olikartat och ofiltrerat.

5. Allt bättre hemmakontor och revolution 2.0 för hemmaskrivaren

Nedstängningar och åtgärder för social distansering har tvingat personal bort från kontoret in till hemmet, där de jobbar vid matbordet, i soffan, på sängen och – kanske för några få lyckliga – i speciellt anpassade hemmakontor. Totalt sett har 78 procent av de anställda angett att de föredrar att jobba hemifrån, åtminstone lite då och då, även om det inte skulle finnas några restriktioner på grund av COVID-19[5].

De flesta som jobbade hemifrån hade först ett tillfälligt arrangemang, för att i princip bara ”klara sig”. Men nu inreder fler lite mer sofistikerade utrymmen i hemmet för att kunna jobba mer permanent utifrån nya arbetssituationer. De blir också mer beroende av skrivare som lämpar sig både för arbete och kreativa ändamål. Som ett resultat av detta är vi på väg in i en andra våg av utskrifter hemma, efter den första hemdatoranvändningen under 1990-talet. I en undersökning om hybridarbete i Storbritannien konstaterades att mer än 3/4 av de arbetande skriver ut hemma. Och 64 procent av de som jobbar hemifrån och som berättade om högre produktivitet, säger att de skriver ut mer än vad de gjorde på kontoret[6]. I USA har 48 procent av företagen skaffat individuella skrivare till de anställda och ytterligare 34 procent planerar att göra likadant[7]. I ett globalt sammanhang och under det kommande året förväntas trenden fortsätta med att skriva ut hemma och att använda sig av hybridarbetsmodeller.

Nöje | Regionalt
Örebronyheter

Källa Canon
[1]https://knowyourmeme.com/memes/me-at-20
[2]https://www.catharsistheatre.com/the-name-of-action/2019/5/28/eighties-nostalgia-and-the-thirty-year-cycle
[3]https://www.businesswire.com/news/home/20180829005092/en/New-Research-ViSenze-Finds-62-Percent-Generation#.W4eYrWp5Mrc.linkedin
[4]https://medium.com/@stpe/statistics-how-filters-are-used-by-instagrams-most-successful-users-d44935f87fa9
[5]https://www.eurofound.europa.eu/sites/default/files/ef_publication/field_ef_document/ef20059en.pdf
[6]https://quocirca.com/content/quocirca-printing-hybrid-study/
[7]https://quocirca.com/content/quocirca-printing-hybrid-study/

You must be logged in to post a comment Login