- Våld är inte en privatsak
- Askersunds kommunfullmäktige på måndag den 25 november
- Ny vägledning för läkemedelsanvändning hos djur
- ”Att resa sig upp” av Leia
- Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
- Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln
- Länstrafikens dom mot den växande småorten
- Besvara enkät om det civila samhället
- Öppet hus på Pihlskolans gymnasium i Hällefors
- Lindesbergs kommunstyrelse sammanträder
Tre vanliga fölsjukdomar du bör vara uppmärksam på
Foto: Sveland Djurförsäkringar
Nyfött föl i stallet, här är tre vanliga fölsjukdomar du bör vara uppmärksam på.
Tiden med ett nyfött föl är både härlig och krävande. Nyfödda föl är känsliga för sjukdomar och som hästägare gäller det att vara uppmärksam på hur de mår. Mekoniumförstoppning, felaktig benställning och fölsjuka är tre vanliga sjukdomar som kan drabba föl.
Mekoniumförstoppning
Mekoniumförstoppning är den vanligaste orsaken till kolik hos nyfödda föl. Den första avföringen (tarmbecket) kommer ofta ut inom 15 timmar och ser ut som små svarta bollar. Ibland har fölet svårt att få ut det och då orsakar det förstoppning.
Det är viktigt att vara uppmärksam på fölets avföring. Efter tarmbecket blir avföringen ljusare. Får fölet diarré och om allmäntillståndet är påverkat bör veterinär kontaktas.
– För att förebygga mekoniumförstoppning är det viktigt att se till så att fölet diar eller får ersättning så snart som möjligt efter födseln. Det är också bra att se till så att fölet rör sig regelbundet för att främja tarmrörelser och förhindra förstoppning, säger Linda Tveit, skadechef häst på Sveland Djurförsäkringar.
Felaktig benställning
Felaktig benställning, som till exempel veka böjsenor, avvikelser i sidled eller senkontrakturer, drabbar ofta för tidigt födda föl. I lindriga fall rättar benställningen till sig själv när fölet växer och blir starkare.
I de fall där behandling krävs är det viktigt att i god tid, innan tillväxtzonerna sluter sig, ta hjälp av veterinär och en kunnig hovslagare. Kraftigt avvikande benställningar som gör att fölet inte kan stå upp förekommer. Det är då ett livshotande tillstånd som kan vara svårt att rätta till.
– För att främja hälsosam utveckling är det viktigt att fölet får röra sig regelbundet och har tillräckligt med utrymme. Fölet behöver också få möjlighet till vila och återhämtning för att främja muskel- och benutveckling, säger Linda Tveit.
Fölsjuka
Fölsjuka är en bakterieinfektion som kan drabba fölet under de första levnadsveckorna, när fölets egna antikroppar inte ger fullt skydd. Bakterierna kommer in via inandningsluften, genom munnen eller via infektion i naveln. Infektionen börjar någonstans i kroppen som till exempel en ledinfektion, lunginflammation eller diarré. Infektionen kan i värsta fall utvecklas till en fölsepsis; en allmän blodförgiftning.
Fölsjuka har ofta ett snabbt sjukdomsförlopp. Symptom kan vara nedsatt aptit, trötthet, rodnade slemhinnor och kalla öron och extremiteter. Vid en ledinfektion börjar fölet ofta halta och blir svullen i den infekterade leden.
För att förebygga fölsjuka är det viktigt att fölet får tillräckligt med råmjölk, den är rik på antikroppar som kan skydda fölet mot infektioner.
– Vid misstanke på fölsjuka bör man kontakta veterinär omgående då det kan vara livsavgörande med snabb behandling, säger Linda Tveit.
Tillsammans för ett hållbart hästägande
Sveland Djurförsäkringar är stolta över att kunna erbjuda hästägare bra försäkringar och värdefull information om hur de kan främja ett hållbart hästägande och förebygga hälsoproblem hos nyfödda föl.
– Vårt team av erfarna försäkringsexperter finns alltid tillgängligt för att svara på frågor och ge råd. Tillsammans med våra kunder kan vi arbeta för att främja ett hållbart hästägande och säkerställa att hästarna får den vård och omsorg de förtjänar, säger Linda Kreutz, vd för Sveland Djurförsäkringar.
Hälsa | Sverige
Örebronyheter
Källa: Sveland
Related Posts
Latest News
-
Våld är inte en privatsak
Mäns våld mot kvinnor är en brottslighet som ofta sker...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Nya öppettider för förskola och fritidshem
Från 1 januari 2025 kommer det att göras vissa ändringar...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Askersunds kommunfullmäktige på måndag den 25 november
På måndag den 25 november klockan 18.00, hålls årets sista...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Ny vägledning för läkemedelsanvändning hos djur
Nu under Antibiotikaveckan lanserar Länsstyrelsen Örebro län, en ny myndighetsgemensam...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Webbplatser med koppling till Black Friday majoriteten är inte säkra
IT-säkerhetsföretaget Check Point Software varnar för nätfiskeattacker under Black Friday....
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Alla elever får rätt till bemannade skolbibliotek
Elevers tillgång till skolbibliotek ser i dag mycket olika ut....
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Flest viltolyckor sker under vintern
Under den mörka årstiden sker flest viltolyckor med viltarter som...
- Posted november 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login