Tre av tio överväger att lämna Försvarsmakten

By on 7 september, 2024
Bild: Försvarsmakten

Det finns ett utbrett missnöje med löneläget bland Officersförbundets medlemmar, 82% anser sig inte ha en rimlig lön i jämförelse med alternativt arbete utanför Försvarsmakten.

Nästan hälften av de tillfrågade anger att de har gett upp försöken att påverka lönen, medan 8 av 10 inte känner en verklig möjlighet att påverka sin lön. Var femte medlem uppger att de inte vågar klaga på sin lön.

I en medlemsundersökning som genomfördes under maj månad av Novus på uppdrag av Officersförbundet, ställdes en rad frågor om hur förbundets medlemmar bland annat ser på sin lön, utlandstjänstgöring och upplevd arbetsbelastning.

En majoritet av medlemmarna som besvarat enkäten anser inte att deras lön är rimlig. Av de 4 596 personer som besvarade webbenkäten, anser bara 33 % att deras lön är rimlig utifrån ansvarsområdet. Tre av tio medlemmar överväger att lämna Försvarsmakten.

— Det finns idag många karriärmöjligheter för en yrkesofficer. Det har på den senaste tiden gjorts vissa satsningar på bland annat vissa chefer. Det är bra, men det krävs fortsatta satsningar på lön och villkor för att vända den här missnöjestrenden och skapa attraktivare anställningar, säger Stefan Morin, förbundsordförande vid Officersförbundet.

Drygt var femte medlem som svarat på enkäten uppger att de inte vågar klaga på sin lön. Nästan hälften har helt gett upp försöken att påverka vad man tjänar. Samtidigt är det i år 62% som uppger att de aktivt försöker påverka sin lön, vilket är en ökning jämfört med 2022 då det var 49% som uppgav att de aktivt försökte påverka sin lön.

— Försvarsmakten behöver fylla alla skolplatser och behålla all militär personal de kan. Kostnaden för att fortsätta med stora personalsatsningar torde vara lägre än alternativet med förtidsavgångar, tomma skolplatser och ett högt vakansläge, säger Stefan Morin.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Officersförbundet

You must be logged in to post a comment Login