Tre av fyra i Örebro län vill odla mer

By on 21 juli, 2022
Foto: Annika Christensen

Hela tre av fyra invånare i Örebro län, 76 procent, skulle vilja odla mer än vad de gör i dag. Det visar en ny Sifoundersökning gjord på uppdrag av odlings- och trädgårdsföretaget Nelson Garden.

– Människor som odlar kommer närmare naturen, mår bättre och känner glädje och stolthet. Därför är det väldigt roligt att se det stora odlingsintresset bland invånarna i Örebro län, säger Martin Borgström, vd på Nelson Garden.

I en ny Sifoundersökning genomförd på uppdrag av odlings- och trädgårdsföretaget Nelson Garden, uppger hela tre av fyra invånare i Örebro län, 76 procent, att de skulle vilja odla mer än vad de gör i dag. Det motsvarar cirka 170 000 personer i Örebro län.

– När det myllrar av liv omkring oss mår också vi människor bättre, men i dag försvinner arter från jorden varje dag. Varje ny planta bidrar till att vi får fler sorters växter och djur omkring oss. På så vis skapar odling ett friskare samhälle för både invånarna i Örebro län och naturen, säger Martin Borgström.

För den som är nyfiken på att komma i gång med odling, eller vill odla mer än i dag, finns det många fler platser än den traditionella trädgården eller kolonilotten att ta i anspråk. Exempelvis går det att odla både potatis och morötter i vanliga hinkar på balkongen, eller använda en mindre pallkrage där du kan odla och skörda olika grödor under stora delar av året. Har du inte tillgång till en plats utomhus kan du odla på diskbänken, i lägenhetens hyllor eller i fönstren.

– En fortsatt stark trend är att odla sin egen mat. Vill du njuta av egenodlade grönsaker under sommaren är det perfekt att så plantor med kort utvecklingstid såsom ruccola, sallat, rädisor, dill och sockerärtor. Alla platser i hemmet, på balkongen eller i trädgården är en potentiell odlingsplats, säger Martin Borgström.

Fem tips för de i Örebro län som vill komma i gång med odling

Gör fönsterbrädan till ett växthus. På fönsterbrädan blir det ofta varmt och skönt, ett klimat som passar tomater och gurka. Fönsterbrädan lämpar sig också för att odla kryddor. Med växtbelysning på vintern blir fönsterbrädan ett året-runt-växthus.

Odla på höjden. Har man ont om plats går det ofta att bygga på höjden och få ut mer odlingsyta, till exempel i hängande krukor, så kallade amplar, eller i en hylla. Det finns även amplar med inbyggd belysning som kan användas i mörkare hörn och vrår.

Grönt året runt på köksbänken. Hydroponisk odling innebär att man odlar i vatten och metoden lämpar sig extra bra för att odla sallad och kryddor på köksbänken. Det enda som behövs är vatten, näringslösning och ljus och startset finns i olika storlekar.

Förvandla balkongen till ett grönsaksland. Kryddor och chili trivs ofta på balkongen med dess skyddade läge. Potatis går att odla i en potatiskruka på golvet. Jordgubbar, physalis och tomater kan du odla i en hylla eller i amplar.

Odla på ett fat. En del fröer går fint att odla till små skott helt utan jord och på minimal yta. Den klassiska smörgåskrassen går att så på en bit hushållspapper eller bomull på ett fat. Efter bara några dagar kan man skörda kryddgrönt till sina smörgåsar.

Nöje | Örebro
Örebronyheter

Källa: Nelson Garden

You must be logged in to post a comment Login