Trädgård som terapi

By on 26 juni, 2024
Allt fler svenskar uppger att de odlar ätbara växter för att de mår bra av det enligt rapporten Växttrender 2024.

Foto: Plantagen

I en orolig omvärld söker sig svenskarna till trädgården, en av tre svenskar uppger att de odlar ätbara växter för att de mår bra av det. Trädgård och odling har en positiv effekt på vår mentala hälsa, och kan användas för att förebygga och rehabilitera psykisk ohälsa.

Allt fler svenskar uppger att de odlar ätbara växter för att de mår bra av det, visar rapporten ”Växttrender 2024 – Alla kan odla” som Plantagen tar fram för trettonde året i rad tillsammans med HUI Research. Förra året var siffran 25 procent, i år har den ökat till 34 procent. I en orolig omvärld kan den egna trädgården vara ett tryggt rum.

– För många blir trädgården en fristad där man kan slappna av. Att stoppa fingrarna i jorden, odla och långsamt se det växa och få något ätbart tillbaka är en perfekt aktivitet för återhämtning, säger Ulrika Bjurström, marknadschef på Plantagen.

Att befinna sig utomhus i naturen har en positiv effekt på både vår fysiska och mentala hälsa.

– Inom 15 minuter ute i naturen kan man se förbättringar i det mentala välbefinnandet, du får fler positiva och färre negativa känslor och upplever mindre stress. Stannar du längre i naturen kan du dessutom uppleva mer kreativitet, säger Liisa Tyrväinen, professor vid Naturresursinstitutet.

Det räcker med att befinna sig utomhus i naturen för att se positiva effekter, men ännu större effekt fås av att faktiskt arbeta med växter och trädgård. Trädgårdsterapi och Grön Rehab har visats vara effektiva metoder vid rehabilitering mot psykisk ohälsa.

– I metoden Grön Rehab används trädgården som en del av rehabilitering vid stressrelaterad utmattning. I teamet med sjukgymnast, psykoterapeut och arbetsterapeut ingår även en trädgårdsmästare. Nio av tio av de som fick grön rehabilitering kunde återvända till arbetet efter att ha varit långtidssjukskrivna, säger Eva-Lena Larsson, biolog fil.dr. och medgrundare till Gröna Rehab.

Grönsaker att så på friland i juli

I juli är jorden och luften varm på de flesta ställen, vilket innebär att allt som inte kräver kyla för att gro eller har så pass lång utvecklingstid att de måste förodlas tidigt på året kan sås.

  • Snabbväxande rotfrukter
  • Rucola
  • Rädisor
  • Ärtor och bönor
  • Asiatiska grönsaker

Plantagens grönsaksfröer

 

Nöje | Örebro
Örebronyheter

Källa: Plantagen
Om Växttrender 2024
Sedan 2012 har Plantagen tagit fram den årligt återkommande rapporten Växttrender. Rapporten bygger på en konsumentundersökning om växter och trädgård samt på intervjuer med en rad experter inom de områden som trenderna berör. Konsumentundersökningen har ett riksrepresentativt urval med 1 019 respondenter i Sverige.

You must be logged in to post a comment Login