Tips för säkrare bad- och båtturer i sommar

By on 14 juli, 2020

Varma sommardagar är det många som tycker att det är roligt att vistas vid och i vatten. Men är man inte uppmärksam och har respekt för vattnets krafter är det lätt att en olycka sker.

Drunkningsolyckor kan hända överallt där det finns vatten, till exempel i badkar, sjöar, vattenpölar, bassänger eller på öppet hav.

När någon håller på att drunkna är det ambulanspersonal som kommer till platsen när man ringer 112. Victoria Gustafsson är undersköterska vid ambulansen på Lycksele lasarett och jobbar sedan oktober 2019 även på akutmottagningen.

– När någon håller på att drunkna beter de sig inte som vanligt, de kan verka ha det jobbigt och försvinna under vattenytan. Ibland viftar de på armarna men ofta sker drunkningsolyckor snabbt och tyst, säger Victoria Gustafsson.

Var inte rädd för att larma
Man ska alltid ropa på hjälp om man ser att någon håller på att drunkna och ringa 112 eller be någon annan göra det.

– Var inte rädd för att larma! Det är bättre att larma och sedan få kontroll på läget än att inte larma alls. Vi finns här för er, säger Victoria Gustafsson.

En livboj, jacka, rep, grenar eller andra hjälpmedel kan kastas eller sträckas ut för att försöka få upp personen ur vattnet.

– När en person har panik är det lätt att du själv dras ner under vattenytan. Ha det i åtanke om du försöker simma ut för att rädda personen. Använd hjälpmedel och var gärna flera stycken som hjälps åt, säger Victoria Gustafsson.

Påbörja hjärt-lungräddning redan i vattnet
Är personen livlös gäller det att fort få upp hen ur vattnet och göra hjärt-lungräddning som vanligt om personen inte andas medan du väntar på ambulansen.

– Den enda skillnaden är att du ska börja med att ge fem inblåsningar så snart som möjligt, gärna redan i vattnet om du kan. Det gäller både vuxna och barn, säger Victoria Gustafsson.

Kom ihåg att det inte bara är barn och unga som kan råka ut för olyckor.
– Även om du är en simkunnig vuxen är det säkrare om du inte badar helt ensam och är du onykter ska du undvika att bada. Onyktra personer har ofta sämre omdöme och testar gränser vilket kan leda till att det lättare blir olyckor, säger Victoria Gustafsson.

Flytväst även vid korta sträckor
Är du ute på vattnet med båt, vattenskoter eller liknande är det viktigt att ha flytväst på sig – oavsett ålder.

– Ha alltid flytväst på dig när du är på vattnet även om du tycker att du bara ska en kort bit, uppmanar Victoria Gustafsson.

– Tänk också på att båt är ett fordon och du ska vara nykter när du kör den. Är du på vattnet så är du nykter, punkt slut, avslutar hon.

Fler råd vid drunkningsolyckor finns på 1177.se

Så kan du minska risken för drunkningsolyckor
Det finns flera saker du kan tänka på för att göra det säkrare i och vid vatten:

  • Lämna aldrig ett barn utan uppsikt nära vattendrag, även om de kan simma, och ha alltid en simkunnig vuxen med.
  • Bada inte där det finns kraftiga vattendrag eller på platser där det är markerat att man inte får bada.
  • Ha fullt fokus på barn och ungdomar. Lägg bort telefonen och annat som kan stjäla din uppmärksamhet.

Fler råd om vattensäkerhet för barn och vuxna finns på 1177.se

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Region Västerbotten

You must be logged in to post a comment Login