- Releasefest för flera nya funkislåtar
- Rosea Dans och Mohlavyr hyllar Elsa Beskow
- Nya priser inom Folktandvården efter beslut i nämnd
- Seniorkraft stärker gemenskap och hälsa för seniorer i Askersund
- Kumla kommun flyger drönare runt stadshuset
- Antibiotikan räddar liv nu måste den skyddas
- Avföringsprover mäter tarmbakterier tillförlitligt
- ”En längtan” av Leia
- I julbordstider svenska bord och bjudningar
- Ta gratissticket mot HPV innan årsskiftet
Tio givande år av landsöverskridande samarbete
Under måndagen uppmärksammades det 10-åriga samarbetet mellan Norge och Sverige där fokus är att utforska flercelliga djur, växter och svampar till nytta för bevarandet av den biologiska mångfalden.
Sedan tio år pågår ett unikt samarbete för att utforska mångfalden av arter i Norge och Sverige. Arbetet har gett enastående resultat. Hittills har över 3 000 nya arter hittats i Sverige och lika många i Norge, varav totalt cirka 2 000 arter helt nya för vetenskapen.
– Ökad kunskap om våra arter är enormt viktig eftersom den biologiska mångfalden utgör grunden för vår existens, säger Lena Sundin Rådström, chef för ArtDatabanken, SLU och fortsätter:
– Tack vare samarbetet, vet vi idag mer om organismgruppen havsborstmaskar, som utför viktiga ekosystemtjänster och dessutom används som indikatorer inom miljöövervakning. Här ser vi verkligen nyttan av samarbetet och artprojekten, och det är bara ett exempel.
Samarbetet bygger på de artprojekt som länderna fått i uppdrag av respektive regering.
För Sveriges del har Svenska artprojektets uppdrag, som startade redan 2002, varit att genom inventeringar, taxonomisk forskning och stöd till de biologiska samlingarna identifiera och beskriva alla flercelliga organismer i Sverige. Att Norge och Sverige samarbetar inom sina artprojekt är en självklarhet eftersom ländernas organismvärld till stor del är gemensam. Några organismgrupper som nu är betydligt bättre kända tack vare samarbetet är till exempel slemmaskar, fåborstmaskar, svampmyggor och korallfingersvampar.
– Bara i år har två olika rapporter pekat på de utmaningar vi står inför med ökande temperaturer och minskande biologisk mångfald. Trots att vi vet att människans sätt att leva är orsaken fortsätter vi som om ingenting har hänt. Att vända den trenden är den största utmaningen vi har framför oss och en viktig del i det arbetet är kunskapsbyggande, bland annat genom artprojekten, säger Einar Hjorthol, direktør för Artsdatabanken i Norge.
Vid firandet i Oslo deltog forskare och inventerare från både Sverige och Norge. I centrum stod de båda artprojekten och vad de åstadkommit under de tio år som samarbetet pågått. Bland annat presenterades konkreta resultat av avslutade och pågående inventerings- och forskningsprojekt. Även representanter från de två ländernas miljödepartement närvarade.
– Agenda 2030, en hållbar utveckling i världen, är prioriterad i regeringens arbete. Vi behöver mer kunskap om arter och biologisk mångfald för att nå hållbarhetsmålen. Kunskapsbyggande är också en viktig del för att kunna kommunicera förutsättningar och konsekvenser för biologisk mångfald över sektorsgränser, säger Michael Löfroth, kansliråd Miljödepartementet.
– Artkunskap är av fundamental betydelse för vårt samhälle, bland annat för att kunna leva upp till internationella åtaganden om skydd av arter och naturtyper. Tyvärr riskerar många arter att dö ut innan vi ens får kunskap om att de finns. Därför fortsätter artprojekten med det viktiga arbetet och samarbetet. Det finns även en förhoppning att fler nordiska länder ansluter, säger Lena Sundin Rådström.
Fakta:
Under invigningen av den gränsöverskridande nationalparken Kosterhavet/Ytre Hvaler den 9 september 2009 undertecknades samarbetsavtalet mellan Norge och Sverige. Samarbetet mellan de båda artprojekten sker till exempel genom att på ett samordnat sätt stötta forskning om, och inventering av, dåligt kända organismgrupper som förekommer i båda länderna. I flera fall har svenska forskare arbetat i Norge och norska forskare i Sverige, och gemensamma undersökningar har också genomförts.
Taxonomiska experter i respektive land har bidragit med information till de taxonomiska databaser som byggts upp inom artprojekten, samt med granskning av ansökningar av forskningsanslag.
Tack vare artprojekten har det även etablerats ett stort antal samarbetsprojekt med forskare i andra länder.
Artprojekten bidrar även till att bygga upp och vidareutveckla nationell och internationell infrastruktur om biologisk mångfald, med kvalitetssäkrad information om arter.
Världen
Örebronyheter
Related Posts
Latest News
-
Releasefest för flera nya funkislåtar
På onsdag 20 november kl. 18 bjuder Örebro kommun och...
- Posted november 18, 2024
- 0
-
Rosea Dans och Mohlavyr hyllar Elsa Beskow
Elsa Beskows tidlösa sagor har väckt intresse och förundran bland...
- Posted november 18, 2024
- 0
-
Nya priser inom Folktandvården efter beslut i nämnd
Från och med den 15 januari 2025 gäller nya priser...
- Posted november 18, 2024
- 0
-
Seniorkraft stärker gemenskap och hälsa för seniorer i Askersund
I en av hemkunskapssalarna på Sjöängsskolan i Askersund råder febril...
- Posted november 18, 2024
- 0
-
Kumla kommun flyger drönare runt stadshuset
Under måndag och tisdag vecka 47 kommer Kumla kommun att...
- Posted november 18, 2024
- 0
-
Antibiotikan räddar liv nu måste den skyddas
Varje år dör ca 130 000 personer i Europa som...
- Posted november 18, 2024
- 0
-
Avföringsprover mäter tarmbakterier tillförlitligt
Studie visar för första gången att avföringsprover mäter tarmbakterier tillförlitligt,...
- Posted november 18, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login