Tillsammans måste idrotten ta stort ansvar för förändring

By on 23 november, 2017

Igår publicerade DN-sporten ett namnupprop där kvinnor skrivit under för att visa sitt stöd för idrottens #metoo, #timeout, och där kvinnor också delar egna berättelser om trakasserier, övergrepp inom idrotten.

– Det här är helt oacceptabelt att män beter sig på det här sättet. Idrottsrörelsen har 3,2 miljoner medlemmar så naturligtvis finns det också här många män som har gått över gränser, trakasserat och begått övergrepp. Det är därför extra viktigt att vi tar ett stort ansvar för att ändra på detta och den utmaningen vill vi anta, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Att trakasserier och övergrepp sker handlar i grunden om avsaknad av jämställdhet. I många idrotter och föreningar finns en maskulinitetsnorm som idrottsrörelsen behöver arbeta med. Synen på hur en manlig idrottare ska se ut, hur han ska bete sig och vad han ska säga behöver vi diskutera och förändra. Riksidrottsförbundet har nyligen tagit fram utbildningsmaterial för att lyfta dessa frågor särskilt har påbörjat utbildningsinsatser och det finns flera externa initiativ som vi välkomnar, bland annat Locker room talk.

Vi välkomnar den debatt som har följt efter #metoo och nu inom idrottens #timeout. De oacceptabla upplevelser som många kvinnor vittnar om visar att idrottens jämställdhetsarbete har gått för långsamt, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Idrottsrörelsen tog ett strategiskt beslut på stämman i maj i år om tydliga jämställdhetsmål och pekade ut jämställdhet som en av de viktigaste frågorna i det pågående strategiarbetet de kommande åren.

Sport | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login