Tidigt engagemang minskar risken för arbetslöshet

By on 11 juni, 2020
Arkivbild

Enligt ny forskning har unga vuxna, som är aktiva i en förening, halverad risk för arbetslöshet. Detta visar forskning av docent Peter Gladoić Håkansson, docent i ekonomisk historia vid Malmö Universitet. Enligt studien är anledningen att du i föreningslivet knyter kontakter och kan bygga upp det som kallas för socialt kapital.

Jacob Rudbäck är vd och grundare av Yepstr, Sveriges största förmedlare av ungdomsjobb.

– Resultaten är inte det minsta förvånande. Faktum är att Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, redan för flera år sedan slog fast att den viktigaste faktorn för jobb senare i livet var att man jobbat redan under gymnasiet. Faktiskt hela 230% större chans till jobb senare i livet.

– SKL:s rapport handlar visserligen inte om engagemang i föreningar, men det är intressant att tidigt engagemang, oavsett om det är i förening eller i jobbsammanhang, är ett väldigt viktigt första steg i karriären.

En tes om varför de som är engagerade i föreningar har lägre arbetslöshet kan vara att de bygger upp ett socialt kapital. De blir helt enkelt mer anställningsbara.

– Anledningen är att du i föreningslivet knyter kontakter och kan bygga upp det som vi kallar för socialt kapital. Nätverken som engagemanget i en förening skapar kan innebära kontakter som leder till jobb, säger Peter Gladoić Håkansson vidare i Expressen.

Den relativa ungdomsarbetslösheten är hög i Sverige jämfört med i många andra länder. Och den har ökat över tid under de senaste fem decennierna.

– Här vilar ett tungt ansvar på våra politiker, säger Jacob Rudbäck. För de vet att ett tidigt engagemang ökar chansen till jobb. De vet att ett jobb i unga år ökar chansen till jobb senare med 230%. Och vet man detta, så borde det resultera i effektiva åtgärder. Att slänga 180 miljoner kronor efter jobb som egentligen inte finns, ingår inte i den kategorin.

Jacob Rudbäck vill se följande politiska åtgärder:

– Jag skulle vilja att Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, tillsammans med ansvariga på kommunerna, gör följande:

  1. Inser problemet. Och inte blundar för den forskning som nu presenteras
  2. Tar hjälp av de som är bäst på att skapa jobb – oavsett om det är det privata näringslivet, enskilda entreprenörer, organisationer eller kommuner
  3. Avsätter pengar. De företag eller organisationer som skapar flest jobb, får mest betalt.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Yepster

You must be logged in to post a comment Login